Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Σε αποκατάσταση του εμβληματικού πύργου με το ρολόι θα προχωρήσει ο δήμος Ελευσίνας

Αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη

2 Δεκεμβρίου 2022 08:43
Σε αποκατάσταση του εμβληματικού πύργου με το ρολόι θα προχωρήσει ο δήμος Ελευσίνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα από το πιο εμβληματικά σύμβολα της Ελευσίνας είναι ο πύργος με το ρολόι, ο οποίος δεσπόζει στον λόφο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη.

Η δημοτική Αρχή αποφάσισε να το αποκαταστήσει, μαζί με τον κινητό μηχανολογικό εξοπλισμό του ρολογιού, προκειμένου να διασφαλιστεί η συντήρησή του στο πέρασμα των χρόνων και σήμερα ο δήμαρχος Αργύρης Οικονόμου υπέγραψε τη σχετική σύμβαση για τη μελέτη αποκατάστασης.

Με την ευκαιρία δες εδώ τι μπορείς να κάνεις μια μέρα στην Ελευσίνα.

Με την εκπόνηση μελέτης για τη στατική επάρκεια και το έργο συντήρησης, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου θα είναι σε θέση να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες, ώστε ο πύργος με το ρολόι να αποκτήσει και πάλι την αίγλη και την αρχιτεκτονική αξία του.

Πύργος με το ρολόι

«Ο Δεκέμβριος μπήκε με ευχάριστα νέα, αφού υπογράψαμε τη μελέτη για την αποκατάσταση και συντήρηση του ρολογιού της πόλης. Το ρολόι του αρχαιολογικού χώρου, εκτός από σπουδαίο πολιτιστικό σύμβολο της Ελευσίνας, είναι χαρακτηρισμένο και ως νεότερο μνημείο. Η αποκατάστασή του είναι ένα ζήτημα, που δεν απασχόλησε κανέναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Με τη στατική ενίσχυσή του εξασφαλίζουμε την αναλλοίωτη διατήρησή του στον χρόνο και φυσικά τη διαφύλαξη ενός σημαντικού μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελευσίνα μετατρέπεται σε νέο τουριστικό προορισμό μέσω του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Σε ένα νέο πολιτιστικό προορισμό της Αττικής μετατρέπεται η πόλη της Ελευσίνας χάρη στη διοργάνωση της "Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης".

Με την ευκαιρία ενημερωθείτε για την ανάπλαση του Κέντρου Καλλιτεχνικής Απασχόλησης του δήμου Ελευσίνας.

Ήδη δράσεις που πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα και λειτουργούν ως προπομπός της διοργάνωσης, προσελκύουν συνεχώς χιλιάδες επισκέπτες στην Ελευσίνα, ενώ μεγάλος όγκος επισκεπτών αλλά και καλλιτεχνών απ' όλη την Ευρώπη αναμένεται να κατακλύσει την ιστορική πόλη της Δυτικής Αττικής τον επόμενο χρόνο.

Ο σπάνιος αρχαιολογικός πλούτος

Η Ελευσίνα, ως μία από τις πέντε Ιερές Πόλεις της αρχαιότητας, διαθέτει σπάνιο αρχαιολογικό πλούτο. Ο ναός της Δήμητρας και της Περσεφόνης, η είσοδος του Κάτω Κόσμου στο Πλουτώνειο, οι Καρυάτιδες των Προπυλαίων και τα συμπαγή τείχη δημιουργούν έναν από τους πλέον αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Μάλιστα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας ανακαινίζεται για να στεγάσει το σπουδαίο μνημειακό απόθεμα της πόλης, εξασφαλίζοντας μία ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Η βιομηχανική κληρονομιά

Παράλληλα, η βιομηχανική κληρονομιά της πόλης αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της βιομηχανικής αρχαιολογίας και της φωτογραφίας. Το Παλαιό Ελαιουργείο στη ρίζα της ακρόπολης, ο νεογοτθικός πύργος του Κρόνου και οι καμινάδες χαμένων εργοστασίων μέσα στον αστικό ιστό σχηματίζουν ένα μωσαϊκό ιστορίας και πολιτισμού που καθιστά την Ελευσίνα εναλλακτικό προορισμό πολιτισμού πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Η Ελευσίνα μετατρέπεται σε νέο τουριστικό προορισμό μέσω του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023

Τονίζεται ότι η Ελευσίνα κερδίζοντας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά ελληνική πόλη, που φιλοξενεί τον θεσμό. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η διοργάνωση διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με γενικό τίτλο ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινού. Αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελευσίνα και η Ευρώπη, διαμορφώνονται οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της, διακριτοί και διασυνδεδεμένοι: Άνθρωπος / Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία.

«Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα της βιομηχανικής παράδοσης της πόλης με την τέχνη, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό στο κέντρο της τοπικής ανάπτυξης σε μια νέα εποχή για την πόλη και τους ανθρώπους της», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δέσποινα Γερουλάνου, Πρόεδρος του ΔΣ της "Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" .

«Στόχος μας η Ελευσίνα να αναδειχθεί σε ένα πολύπλευρο πολιτιστικό κέντρο με διεθνή χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό προορισμό και μια βιώσιμη κληρονομιά που θα υπερβαίνει τα χρονικά πλαίσια του θεσμού», τονίζει η κ. Γερουλάνου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, «γίνεται για πρώτη φορά μια οργανωμένη προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της πόλης δημιουργώντας, στην ουσία, της τουριστική της ταυτότητα που θα στηρίζεται στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Σχέδιό μας είναι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και να καθιερωθεί η Ελευσίνα ως ένας δυναμικός προορισμός και πόλος έλξης για επισκέπτες εντός και εκτός της χώρας μας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share