Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το πρώτο έργο εικονικής πραγματικότητας στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Της διάσημης σκηνοθέτιδας Susanne Kennedy

21 Νοεμβρίου 2022 08:25
Το πρώτο έργο εικονικής πραγματικότητας στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που καλεί τον θεατή, φορώντας ένα VR headset, να βρεθεί σε μυστηριώδη δωμάτια, να ανοίξει πόρτες στο άγνωστο και να λάβει ψηφιακούς χρησμούς αποτελεί το «Ι AM (VR)», το πρώτο έργο εικονικής πραγματικότητας της διακεκριμένης Γερμανίδας σκηνοθέτιδας του θεάτρου Susanne Kennedy που θα φιλοξενείται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από 9 έως 30 Δεκεμβρίου.

Με την ευκαιρία δες εδώ ποια είναι τα 3 μιούζικαλ που δεν πρέπει να χάσεις φέτος τον Χειμώνα.

Εδώ και μια δεκαπενταετία, η Κένεντι πειραματίζεται ριζοσπαστικά, εισάγοντας στη σκηνή τη δραματουργία του διαδικτύου και τον παγανισμό του κυβερνοχώρου – ακόμη κι όταν ανεβάζει έργα τόσο «κλασικά» όσο τις Τρεις Αδερφές του Α. Π. Τσέχοφ, τις οποίες και πρόβαλε το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση το 2020.

Στο «I AM (VR)», αντλώντας έμπνευση από το μαντείο των Δελφών και το επίγραμμα «γνώθι σαυτόν» που καλωσόριζε τους επισκέπτες του, η Σουζάνε Κένεντι και οι multimedia καλλιτέχνες-συνεργάτες της, Μάρκους Σελγκ και Ρόντρικ Μπίρστεκερ, δημιουργούν ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που ταξιδεύει τους επισκέπτες του, για 35 λεπτά, σε μια παραισθησιογόνα συνθήκη. Σε μια μεταθεατρική συνθήκη ψηφιακής αντίληψης, παιχνιδιού και διάδρασης, που μόνο με το μότο «ονειρεύομαι, άρα υπάρχω – πραγματικά και εικονικά» μπορεί να περιγραφεί.

Το πρώτο έργο εικονικής πραγματικότητας στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πολλοί έχουν περάσει πριν από σένα και πολλοί θα ακολουθήσουν. Αλλά αυτό είναι το δικό σου παιχνίδι, η συνεδρία που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις το δωμάτιο που σου αρέσει, να καθίσεις αναπαυτικά και να βουτήξεις μέσα σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Κι όπως θα πει η φωνή-οδηγός σε αυτό το ψυχεδελικό ταξίδι αυτογνωσίας: «Εάν σκεφτείς τη φωτιά, φλέγεσαι. Εάν σκεφτείς τον πόλεμο, θα τον προκαλέσεις. Όλα εξαρτώνται από τη φαντασία σου».

Μπορείτε να βιώσετε την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία από τις 9 Δεκεμβρίου, από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 18:00, 18:45, 19:30, 20:15, 21:00, 21:45 και 22:30.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share