Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Ιωάννου στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων

Μην το χάσεις!

16 Νοεμβρίου 2022 09:34
Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Ιωάννου στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου, χαράκτη Γιώργου Ιωάννου (1926-2017), διοργανώνει η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 30 Νοεμβρίου 2022 έως τις 29 Ιανουαρίου 2023. Η έκθεση «Γιώργος Ιωάννου: Εσωτερική διαδρομή» εκτείνεται στα δύο κτίρια της Πινακοθήκης, στην πλατεία Αυδή και ξεδιπλώνει το έργο του εικαστικού από όλες τις περιόδους του.

Περισσότεροι από 150 πίνακες, λάδια και μονοτυπίες, καθώς και αρχειακό υλικό, σημειωματάρια, αντικείμενα και δεκάδες σχέδια σε προθήκες μαρτυρούν την εξελικτική πορεία του Γιώργου Ιωάννου, από τα σχέδια που έκανε στη διάρκεια της Κατοχής, έως και τα τελευταία έργα του 2008, όταν σταμάτησε πια να ζωγραφίζει.

«Όπως τα εικονογραφημένα κόμικς, έτσι και η ζωγραφική του Ιωάννου είναι κατεξοχήν αφηγηματική. Αν έπρεπε να αναζητήσουμε την καταγωγή της, θα καταλήγαμε στη βυζαντινή εικόνα, όπου υπάρχει μια αντίστοιχη συμπύκνωση χώρου και η αφήγηση δομείται μέσα από διαφορετικά επίπεδα και επεισόδια» σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος, που επιμελείται την έκθεση αλλά και την έκδοση «Γιώργος Ιωάννου» που θα κυκλοφορήσει το 2023 από τις εκδόσεις futura. «Ήταν ένας ζωγράφος-παραμυθάς, ένας υπαρξιακός ζωγράφος με σπάνιες αφηγηματικές ικανότητες, ένας ζωγράφος-συγγραφέας που κατανόησε τη λειτουργία της ανάγνωσης και ανέδειξε την αξία της μέσω της ζωγραφικής».

Με την ευκαιρία ανακάλυψε τα 3 μιούζικαλ που δεν πρέπει να χάσεις φέτος τον Χειμώνα.

Γιώργος Ιωάννου

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ιωάννου

Ο Ιωάννου γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα. Έκανε σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα με δασκάλους τους Κωστή Ηλιάδη και Θεόδωρο Δρόσο και στη συνέχεια στην Académie Julian στο Παρίσι, στα εργαστήρια των Claude Schurr και Édouard Mac Avoy.

Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική το 1959 στην γκαλερί Ζυγός. Ακολούθησαν 23 ατομικές παρουσιάσεις σε γκαλερί της Αθήνας και του εξωτερικού, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Οστάνδης, στην γκαλερί Isy Brachot (Βρυξέλλες) και στην γκαλερί Pagani (Μιλάνο).

Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες η Μπιενάλε της Βενετίας (1970) και τα Ευρωπάλια (Βρυξέλλες 1982). Εξέδωσε το «Λεύκωμα 1940-1974» με 100 μονοτυπίες εμπνευσμένες από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη Δικτατορία.

Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό Τύπο. Το 2001 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό λεύκωμα «Η Αθήνα μέσα από τις καρτ ποστάλ του παρελθόντος», το οποίο περιλαμβάνει καρτ ποστάλ από τη συλλογή του. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδάς). Το 2012 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share