Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»: Δωρεάν Ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή

Μαθαίνουμε την πόλη παίζοντας

11 Νοεμβρίου 2022 08:57
«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»: Δωρεάν Ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη διάθεση εκπαιδευτικών και μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι τώρα η νέα δωρεάν εφαρμογή (app) «Kids 4 the city» για Android που ανέπτυξε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»!

Τι είναι το χαγιάτι; Ποια είναι η οικία Λασσάνη; Που βρίσκεται το κελί του Παπαδιαμάντη; Πόσα σκαλιά πρέπει να ανεβεί κανείς για να φτάσει στην είσοδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης; Μέσα από ερωτήσεις γνώσεων και παρατηρητικότητας που σχετίζονται με μνημεία, αγάλματα και τοπόσημα της πόλης των Αθηνών, μαθητές και μαθήτριες έρχονται σε επαφή με την ιστορική μνήμη της πόλης, ευαισθητοποιούνται ως προς το δημόσιο χώρο και μαθαίνουν την Ιστορία βιωματικά, μέσα από ένα παιχνίδι!

Η εκπαιδευτική εφαρμογή προσκαλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς, Αθηναίους και μη, να βγουν έξω και περπατώντας στην πόλη να ανακαλύψουν κάθε γωνιά της, απαντώντας σε ερωτήσεις και συλλέγοντας μνημεία, αγάλματα και εμβληματικά murals.

Αναλυτικότερα, η εφαρμογή προτείνει τρεις διαδρομές με 7 στάσεις ενδιαφέροντος σε κάθε μια. Η πρώτη διαδρομή ξεκινάει από την οδό Πανεπιστημίου και την εμβληματική Αθηναϊκή Τριλογία και καταλήγει στην πλατεία Συντάγματος. Στη δεύτερη διαδρομή η εκκίνηση γίνεται από την Βουλή με κατάληξη στη περιοχή της Πλάκας και στην τρίτη διαδρομή αναδεικνύεται το ιστορικό κτήριο του Δημαρχείου Αθηνών, η περιοχή του Ψυρρή και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με το παλιό εργοστάσιο φωταερίου.

Η Αθήνα σε περιμένει να την ανακαλύψεις!

Είσαι εκπαιδευτικός;

Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή στο κινητό σου και να ξεκινήσεις την περιήγηση μαζί με τους μαθητές σου!

Είσαι μαθητής;

Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή στο κινητό σου, να περπατήσεις τις διαδρομές και να απαντήσεις στις ερωτήσεις συλλέγοντας μνημεία, αγάλματα και πόντους! Διεκδίκησε την υψηλότερη θέση στο leaderboard και συναγωνίσου μαθητές από άλλα σχολεία!

Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή εδώ.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. To πρόγραμμα διανύει την έβδομη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό συνολικά 318 σχολεία, 690 εκπαιδευτικοί και 9.200 μαθητές. Τελεί υπό την Αιγίδα της ΠΤΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχει βραβευτεί με το χρυσό και το ασημένιο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό EducationLeadersAwards και από την σχολική χρονιά 2021-2022 συμμετέχει με εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα 21+, στα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, και κυρίως τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (activecitizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες πληροφορίες: www.kids4thecity.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι 213 0109300 (int. 115)

[email protected]

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share