Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Το τραγούδι της γης»: Έκθεση στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτσης

Μην το χάσεις!

3 Νοεμβρίου 2022 16:01
«Το τραγούδι της γης»: Έκθεση στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτσης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τέσσερις εικαστικοί αποτυπώνουν με τον χρωστήρα τους «Το τραγούδι της γης» στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, στον Δήμο Ιλίου από 8 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η Βρετανίδα συγγραφέας του πολυαγαπημένου μπεστ σέλερ "Το πράσινο σημειωματάριο" επισκέπτεται τη χώρα μας.

Τέχνη και φυσικό περιβάλλον συνυπάρχουν μέσα από 25 έργα των Χρύσα Βέργη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου και Αχιλλέα Χρηστίδη στο Πάρκο Τρίτση των 1.200 στρεμμάτων με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και τις έξι τεχνητές λίμνες, έναν τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό, με μοναδικά χαρακτηριστικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το λεκανοπέδιο.

Η έκθεση πραγματοποιείται στo πλαίσιo της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης». Την επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ελένη Αθανασίου, με στόχο την ανάδειξη του έργου σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Έκθεση στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτσης

Στα έργα κυριαρχούν σκηνές της υπαίθρου που οι τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν άλλοτε εξ επαφής, άλλοτε από μνήμης, τοπία με τάσεις ρεαλιστικές, αφαιρετικές, ιμπρεσσιονιστικές και συνυπάρχουν διαλεκτικά με μνήμες και οπτικά βιώματα από την Γη που μετουσιώνει τα αντικείμενα και τις επιδράσεις του φωτός στον τόπο μας.

Η έκθεση «Το τραγούδι της γης» στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»(Σπύρου Μουστακλή 23, 13122 Ίλιον) θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»: Για έβδομη χρόνια συνεχίζεται το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων

Με μεγάλο ενθουσιασμό και αθρόα συμμετοχή εκπαιδευτικών υλοποιήθηκαν δια ζώσης οι δύο ενημερωτικές εναρκτήριες ημερίδες του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στις 11 & 20 Οκτωβρίου 2022.

Φέτος, το πρόγραμμα διανύει την έβδομη χρονιά εφαρμογής του και θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου δια ζώσης, με επιμορφωτικά εργαστήρια για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, με περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας καθώς και με ξεναγήσεις μαθητικών ομάδων στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και στο κέντρο της Αθήνας από την MONUMENTA!

Κώστας Μπακογιάννης

«Ένα πρόγραμμα που έχει γίνει πλέον θεσμός, εμπλουτίζεται συνεχώς και αποτελεί τη γέφυρα με την Αθήνα του αύριο», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά τον χαιρετισμό του στις εναρκτήριες ημερίδες.

Για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια, οι δύο ημερίδες υλοποιήθηκαν δια ζώσης στο Δημαρχείο Αθηνών, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάνω από 120 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού κτηρίου του Δημαρχείου Αθηνών, ενημερώθηκαν σχετικά με τη δομή και τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος για τη σχολική χρονιά 2022-2023, καθώς και για τα προσφερόμενα επιμορφωτικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής, εικαστικών, οπτικοακουστικών μέσων, ρομποτικής, δημιουργικής αφήγησης και παραστατικών τεχνών του χορού του θεάτρου και τη μουσικής.

Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία

Τις ημερίδες χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Κωνσταντίνος Δέδες, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Δ/νων Σύμβουλος Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, η Πόπη Διαμαντάκου, εντεταλμένη σύμβουλος του Δημάρχου Δήμου Αθηναίων για το προγράμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη του Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, ο Πέτρος Βαγιωνής, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Ε. Α΄

Αθήνας και ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Διευθυντής Εκπαίδευσης ΠΕ Α’ Αθήνας. Τον τρόπο συμμετοχής των σχολείων της ΠΕ στο πρόγραμμα παρουσίασαν η Μαρία Δημοπούλου και η Πόπη Κύρδη, Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας και Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Α΄ Αθήνας αντίστοιχα.

Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της A’ Αθήνας. Παρέχονται επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών έργων τέχνης στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις των μαθητικών ομάδων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί και στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Κατεβάσετε τον προσφερόμενο Οδηγό για Γ’ & ΣΤ’ Δημοτικού! https://kids4thecity.gr/protovathmia-ergastiria-dexiotiton/

Κατεβάσετε τους προσφερόμενους Οδηγούς για Α’ & Γ’ Γυμνασίου! https://kids4thecity.gr/deuterovathmia-ergastiria-dexiotiton/

Οι εκπαιδευτικοί που θα το πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων θα έχουν υποστήριξη με τη μορφή αναρτημένων επιμορφώσεων (βίντεο) από εξειδικευμένους επιμορφωτές και επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό!

Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. To πρόγραμμα διανύει την έβδομη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό συνολικά 318 σχολεία, 690 εκπαιδευτικοί και 9.200 μαθητές. Τελεί υπό την Αιγίδα της ΠΤΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχει βραβευτεί με το χρυσό και το ασημένιο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό Education Leaders Awards και από την σχολική χρονιά 2021-2022 συμμετέχει με εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα 21+, στα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, και κυρίως τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (active citizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της.

Περισσότερες πληροφορίες: www.kids4thecity.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 100, Γκάζι 213 0109300 (int. 335, 349) [email protected]

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share