Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το Επιγραφικό Μουσείο γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Το πρόγραμμα των προβολών

Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

20 Σεπτεμβρίου 2022 11:51
Το Επιγραφικό Μουσείο γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Το πρόγραμμα των προβολών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στον φετινό εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) διοργανώνοντας δράσεις με ειδικό θέμα «Ανασυνθέτοντας τα μνημεία της Α' Αθηναϊκής Συμμαχίας».

Με την ευκαιρία μάθε εδώ για το γκαλά όπερας με τη Lise Davidsen στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 23/9 στις 12:00 και το Σάββατο 24/9 στις 12:00 θα πραγματοποιηθούν ωριαίες ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό τους μνημειακούς καταλόγους της εξηκοστής του φόρου της Α' Αθηναϊκής Συμμαχίας, του έργου ανασύνθεσής τους στο Επιγραφικό Μουσείο και τις μελλοντικές προοπτικές της συντήρησης των μνημείων.

Το Επιγραφικό Μουσείο γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Το πρόγραμμα των προβολών

Επίσης, την Παρασκευή 23/9 και το Σάββατο 24/9 θα προβληθούν οι τρεις πρώτες ταινίες της σειράς ντοκιμαντέρ βιωματικής διδασκαλίας «Ομιλούντες Λίθοι» η οποία, με αφετηρία επιγραφές που εκτίθενται στο Μουσείο, εξιστορεί και δραματοποιεί σημαντικά γεγονότα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας:

«Το Ψήφισμα του Θεμιστοκλή»: Η ταινία στηρίζεται στο γνωστό ψήφισμα του Θεμιστοκλή και περιγράφει την κινητοποίηση των Αθηναίων για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς επίσης και την προσωπικότητα του Θεμιστοκλή.

«Η Γέννηση του Θεάτρου»: Με βάση επιγραφές που έχουν σχέση με το αρχαίο θέατρο εξιστορείται η γέννηση και η εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

«Ο λοιμός στην Αθήνα»: Σύμφωνα με δύο επιγραφές του Μουσείου και τις περιγραφές του Θουκυδίδη και του Πλουτάρχου παρουσιάζεται ο λοιμός στην Αθήνα στην αρχή του Πελοποννησιακού πολέμου. Για την παρακολούθηση των ταινιών η ώρα προσέλευσης ορίζεται στις 19:30. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 8232950.

Οι ΕΗΠΚ εορτάζονται υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τη φετινή χρονιά πραγματοποιούνται από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022 με κοινή θεματολογία «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», που αφορά στην προστασία της πλούσιας και ποικιλόμορφης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share