Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δράμα: Η απονομή των ετήσιων βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ και η αποκατάσταση του «Μαρμάρινου Σπιτιού»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή των βραβείων του 5ου διαγωνισμού φωτογραφίας

19 Σεπτεμβρίου 2022 16:04
Δράμα: Η απονομή των ετήσιων βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ και η αποκατάσταση του «Μαρμάρινου Σπιτιού»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μεγάλη αυλή του εντυπωσιακού αρχοντικού Αναστασιάδη ή αλλιώς «Μαρμάρινο Σπίτι» άνοιξε και φέτος για να φιλοξενήσει τη μοναδική γιορτή της Δράμας για την απονομή των ετήσιων βραβείων ΚΥΚΛΩΨ 2022.

Παράλληλα, ξεκίνησε το τριήμερο σεμινάριο Cultural Heritage School στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίσμα του 19ου αιώνα που δεσπόζει σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της ακριτικής πόλης, στο πάρκο των νερών της Αγίας Βαρβάρας, ακτινοβολούσε απ' άκρη σ' άκρη στη φετινή απονομή των βραβείων που συνέπεσε με την ολοκλήρωση όλων των απαιτητικών και χρονοβόρων εργασιών συντήρησης και εκ βάθρων αποκατάστασης, που προσέδωσαν στο αρχοντικό την αρχική του αίγλη μετά από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης και φθοράς από το χρόνο.

Έτσι, πλέον, το αρχοντικό είναι καθόλα έτοιμο να φιλοξενήσει τη μεγάλη συλλογή φωτογραφικών μηχανών του δραστήριου ευπατρίδη επιχειρηματία και ιδρυτή της ΚΥΚΛΩΨ Άρη Θεοδωρίδη αλλά και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων στους ιδιαίτερα καλοφροντισμένους χώρους του.

Ο κ. Θεοδωρίδης μετά την ανακίνηση της ιστορικής οικείας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά ολοκλήρωσε στην αγαπημένη του πόλη, τη Δράμα, ένα ακόμα σημαντικό έργο που θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης για ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία.

Ο πάντα δημοφιλής συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης που για μια ακόμη χρονιά ήταν ο παρουσιαστής της βραδιάς, κατάφερε από πρώτη στιγμή να κερδίσει το κοινό με την αμεσότητα και τη γλαφυρότητα του λόγου του, το λεπτό χιούμορ του, τα καυστικά του σχόλια, αλλά κυρίως κάνοντάς τους όλους κοινωνούς των προσωπικών του αναμνήσεων και εμπειριών από τη ζωή του στην ελληνική περιφέρεια.

Ο κ. Ξανθούλης αναφέρθηκε στο «κτιριακό θαύμα» του «Μαρμάρινου Σπιτιού» υπογραμμίζοντας ότι τόσο το ίδιο το αρχοντικό Αναστασιάδη όσο και η καπνοθήκη που γειτνιάζει δίπλα του αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό θησαυρό που αναδεικνύουν την ιστορική και αισθητική αξία του.

Δράμα: Η απονομή των ετήσιων βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ και η αποκατάσταση του «Μαρμάρινου Σπιτιού»

Η απονομή των φωτογραφικών βραβείων

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή των βραβείων του 5ου διαγωνισμού φωτογραφίας που είχε προκηρύξει η ΚΥΚΛΩΨ για το 2022 με θέμα «Η Δράμα που χάνεται» και στον οποίο συμμετείχαν συνολικά τριάντα δυο άτομα κυρίως από την πόλη της Δράμας, τα έργα των οποίων προβλήθηκαν μετά την απονομή των βραβείων. Στόχος τους διαγωνισμού ήταν να αποτυπωθούν φωτογραφικά γωνιές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που πλέον τείνουν να χαθούν μέσα στη φθορά και τη λήθη του χρόνου.

Το 1ο βραβείο φωτογραφίας έλαβε ο κ. Νίκος Καραμπετάκης, το 2ο βραβείο η κ. Σοφία Μποντρουά - Μαυρίδου και 3ο βραβείο ο κ. Γιώργος Κασαπίδης.

Το θέμα του 6ου φωτογραφικού διαγωνισμού της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, θα είναι «Φως και Σκιά» και πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στον φωτογραφικό διαγωνισμό, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η θεματολογία του ήταν ...Δραμοκεντρική και πλέον όπως τονίστηκε, η αστική μη κερδροσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΚΥΚΛΩΨ βάζει ψηλά τον πήχη, με συμμετοχές στο διαγωνισμό φωτογράφων από όλη την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της ίδια βραδιάς έγινε και η απονομή των δυο βραβείων του Δραμινού αγρότη - κτηνοτρόφου και του Δραμινού επιστήμονα, που απονέμονται κατ΄ έτος σε πολίτες που κατάγονται από τη Δράμα ή ζουν και εργάζονται στην περιοχή της και οι οποίοι διακρίθηκαν για τη μη κερδοσκοπική και κοινωφελή δράση που υπηρετούν και αναπτύσσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Δραμινός αγρότης της χρονιάς

Το βραβείο του αγρότη - κτηνοτρόφου για το 2022 έλαβε ο κ. Μανώλης Μήλιος, βιοκαλλιεργητής και φροντιστής γης, για την εφαρμογή και μετάδοση νέων γεωργικών μεθόδων στην αγροτική παραγωγή και την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά και την προσπάθεια του να ρίξει το κόστος των βιολογικών προϊόντων κάνοντας τα προσιτά στον καταναλωτή.

Ο κ. Μήλιος στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε μια ομάδα. Τριάντα χρόνια είναι αυτός ο αγώνας. Οπότε κάποια στιγμή η βράβευση είναι και χαρά, αλλά και το συναίσθημα ότι έχουμε κάνει κάτι, το οποίο έχουν αναγνωρίσει και οι καταναλωτές». Σχετικά με τους μικροοργανισμούς, την καινοτόμο μέθοδο καλλιέργειας που εφαρμόζεται στο Κτήμα Μήλιου, επεσήμανε: «είναι αυτοί που με έχουν φέρει εμένα προσωπικά να μπορώ να καλλιεργώ χωρίς να σκέφτομαι το κόστος παραγωγής και χωρίς να σκέφτομαι τις αρρώστιες που μπορούν να προκαλέσουν μέσα στο κτήμα και μέσα στην καλλιέργειά μου».

Ο Δραμινός επιστήμονας της χρονιάς

Το βραβείο του Δραμινού επιστήμονα για το 2022 έλαβε ο κ. Μιχάλης Δογραματζίδης, φυσικός, καθηγητής στο γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις «Νικηφόρου», και πρόεδρος του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος».

Ο κ. Δογραματζίδης έχοντας μια μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και μια αστείρευτη δράση και έμπνευση, δημιούργησε στην αυλή του σχολείου, στο Νικηφόρο Δράμας, ένα πάρκο ηλιακών ρολογιών, ένα υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και το πρώτο σχολικό αστρονομικό παραμήτριο. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κάποιος: Πόσα σχολεία στην Ελλάδα διαθέτουν σήμερα αστρονομικό παρατηρητήριο; Πόσα σχολεία στην Ελλάδα διαθέτουν πάρκο ηλιακών ρολογιών; Πόσα σχολεία στην πατρίδα μας διαθέτουν υπαίθριο εργαστήριο φυσικής; Σε πόσα σχολεία στην Ελλάδα γίνονται ηλιακές παρατηρήσεις και νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις; Σε πόσα δημόσια σχολεία στην πατρίδα μας διοργανώνονται εκδηλώσεις αστρονομίας με ομιλητές από έγκριτους πανεπιστημιακούς καθηγητές;

Για όλες αυτές τις δράσεις και το διαχρονικό του όραμα ο κ. Μιχάλης Δογραματζίδης κέρδισε επάξια το βραβείο του Δραμινού επιστήμονα για το έτος 2022.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια για το σχολείο σημειώνοντας ότι «πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε, να επεκτείνουμε την επιστημονική έρευνα που έχουμε ξεκινήσει και σε άλλους τομείς, να μετατρέψουμε όλη την αυλή του σχολείου μας σε θεματικό πάρκο αφιερωμένο στη φυσική και την αστρονομία. Να δημιουργήσουμε στον ίδιο χώρο ένα σύγχρονο, ψηφιακό πλανητάριο που θα μπορούν να επισκέπτονται οι μαθητές των σχολείων που έρχονται στο υπαίθριο εργαστήριο, στο πάρκο ηλιακών ρολογιών και στο αστρονομικό παρατηρητήριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share