Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Σε αυτό το μουσείο μπορείς να αγγίζεις όλα τα εκθέματα

Μια ξεχωριστή εμπειρία!

9 Σεπτεμβρίου 2022 10:19
Σε αυτό το μουσείο μπορείς να αγγίζεις όλα τα εκθέματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόσες φορές δεν έχουμε την περιέργεια να αγγίξουμε ένα άγαλμα ή ένα έκθεμα σε ένα μουσείο; Πόσες φορές δεν έχουμε τεντώσει το μικρό μας δαχτυλάκι με κατεύθυνση προς ένα έκθεμα που μας εξιτάρει την περιέργεια για το πως θα είναι η αφή του;

Παράλληλα, ενημερώσου για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη σεζόν 2022–2023.

Άραγε δεν θα ήταν υπέροχο να μπορείς να ζήσεις την μαγεία της αφής ενός εκθέματος;

Η αλήθεια είναι ότι στα περισσότερα μουσεία και για την ακρίβεια σχεδόν σε όλα δεν επιτρέπεται να αγγίζουμε τίποτα... και λογικό βέβαια.

Αλλά υπάρχουν κάποια μουσεία, τα λεγόμενα μουσεία αφής και εκεί μπορείς να ακουμπάς άφοβα.

Υπάρχουν μόνο πέντε μουσεία αφής παγκοσμίως και ένα από αυτά βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Δοϊράνης 198, στην Καλλιθέα σε ένα διατηρητέο κτίριο και αποτελεί τμήμα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Μάλιστα, από το 2004 που επαναλειτουργεί το Μουσείο Αφής στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, έχει διακριθεί με επαίνους όπως του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία, το 1988.

Η ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι το Μουσείο δεν έχει λίγους επισκέπτες, το αντίθετο, τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι επισκέπτονται κάθε μήνα το μουσείο για να νιώσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Κλείνοντας τα μάτια και αγγίζοντας το κεφάλι ενός αγάλματος, τα χαρακτηριστικά του αποκτούν άλλο χαρακτήρα, το πρόσωπο, η μύτη και το στόμα του, οι μπούκλες των μαλλιών και οι πτυχές των υφασμάτων που καλύπτουν το σώμα, η στάση ενός κορμιού που μπορείς να φανταστείς.

Τα εκθέματα

Τα εκθέματα του Μουσείου αφής είναι αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδας και κοσμούν τους δύο ορόφους του κτιρίου επιδιώκοντας, μέσω της αφής, οι μη βλέποντες να γνωρίσουν μεγάλης πολιτιστικής αξίας έργα από την Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Τα εκθέματα που διατίθενται όλα για ψηλάφιση, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας του τυφλού και βλέποντος κοινού, με το ευρύτατο φάσμα της αρχαίας πολιτιστικής παραγωγής

Η μοναδικότητα του μουσείου

Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι δίνει την δυνατότητα σε Όλους, άτομα με προβλήματα όρασης και βλέποντες, όλων των ηλικιών, να προσεγγίσουν ισότιμα τον Πολιτισμό και την τέχνη με πολύτιμο εργαλείο μεταξύ άλλων την αίσθηση της Αφής και να ενημερωθούν – ευαισθητοποιηθούν για την αναπηρία της όρασης.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share