Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Υπαίθρια έκθεση στον Δήμο Βύρωνα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, στις 6 μμ στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου

1 Σεπτεμβρίου 2022 08:40
Υπαίθρια έκθεση στον Δήμο Βύρωνα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια ιδιαίτερη υπαίθρια έκθεση θα διοργανώσουν ο Δήμος Βύρωνα και το Ιστορικό Μουσείο της πόλης. Πρόκειται για έκθεση cartes postales, από την προσωπική συλλογή του Βυρωνιώτη Μιχάλη Σιδερίδη, με τίτλο «Σμύρνη: από την ακμή στην καταστροφή» και η οποία ουσιαστικά εγκαινιάζει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους τέσσερις μήνες στον Βύρωνα και θα είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Παράλληλα, έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, στις 6 μμ στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου, απέναντι από το δημαρχείο.

Η έκθεση cartes postales θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο και ουσιαστικά αναπτύσσεται σε δύο χώρους. Στον περίβολο του εμβληματικού κτιρίου του παλιού δημαρχείου, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Ιστορίας της πόλης και στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου. Εκεί το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το χρονικό, από το 1919 έως τον Σεπτέμβριο του 1922, τα ιστορικά γεγονότα όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε ταχυδρομικά δελτία της εποχής από ξένους φωτογράφους. Την επιστημονική επιμέλεια, την τεκμηρίωση, τον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό αυτής της έκθεσης έχει η αρχιτέκτονας-μηχανικός και διδάκτωρ Ιστορίας, Μαίρη Τσιτιμάκη.

Τοιχογραφία μνήμης στον Βύρωνα, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στον χώρο του παλαιού δημαρχείου θα εκτεθούν cartes postales από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα με όψεις της Σμύρνης, αλλά και της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής των Μικρασιατών, την περίοδο της ακμής της. Η επιμέλεια και τα κείμενα είναι του ίδιου του συλλέκτη, Μιχάλη Σιδερίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share