Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

4 δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις

Μην τις χάσεις!

21 Ιουνίου 2022 14:45
4 δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αθήνα διοργανώνει εκατοντάδες εκδηλώσεις, στην διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς... μουσική, θέατρο, σινεμά, εκθέσεις. Ίσως τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουν να απαιτούν την έκδοση κάποιου εισιτηρίου επί πληρωμή, ωστόσο υπάρχουν και δωρεάν εκδηλώσεις που μπορείς να βρεις στην πόλη.

Το Athensmagazine.gr, εντόπισε 4 δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα, τις οποίες αξίζει να επισκεφτείς.

Παράλληλα, άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η Documenta 15.

Katharina Fritsch έκθεση γλυπτικής

18 Ιουνίου 2022 - 31 Μαρτίου 2023

Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, Λεωφόρος Κηφισίας 80, Μαρούσι, Αθήνα

Η Γερμανίδα γλύπτρια Katharina Fritsch έχει σημαντική συνεισφορά στα εικαστικά από τις αρχές του 1980. Με ιδιαίτερες φόρμες που σφυρηλατεί και βάφει σε έντονα χρώματα, έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο γλυπτικό λεξιλόγιο που περιλαμβάνει μια τυπολογία καθημερινών αντικειμένων, ζώα και ανθρώπους, αλλά και εγκαταστάσεις βασισμένες στο μυθολογικό και σουρεαλιστικό. Αυθεντία στην ανάπτυξη κλίμακας, η Fritsch είναι γνωστή για το στήσιμο της δουλειά της με τρόπους που απαιτούν την προσοχή μας, αφήνοντας συνήθως μια αίσθηση εσωτερικής οπτικής αντήχησης ή μιας μυστηριώδους αίσθησης (gestalt) που ο θεατής βρίσκει δύσκολο να απορρίψει ή να ξεχάσει.

Η έκθεση της Fritsch στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς της στην Ελλάδα, μια χώρα της οποίας η πλούσια ιστορία της σε παραστατική γλυπτική, μυθολογία και λαϊκή αφήγηση, αντηχεί στη δουλειά της καλλιτέχνιδας και προσθέτει ένα νέο επίπεδο στον τρόπο υποδοχής της από το κοινό. Η Fritsch επέλεξε να δείξει πρόσφατα γλυπτά δίπλα σε μερικά από τα πρώτα της έργα που έκανε κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το τέλος των σπουδών της στην Ακαδημία Τεχνών του Ντίσελντορφ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στους τρεις ορόφους του χώρου στην Αθήνα, η καλλιτέχνης έχει ενορχηστρώσει μια προσεκτικά σχεδιασμένη εμπειρία για τον επισκέπτη. Η ίδια η καλλιτέχνης έχει πει ‘Ποτέ δεν αντιμετωπίζω μια έκθεση απλώς ως μια ακολουθία έργων αλλά πάντα κοιτώ την μεγάλη εικόνα.’ Κάθε έργο της έκθεσης επιλέχθηκε για αυτό το συνολικό περιβάλλον.

4 δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις

Την έκθεση επιμελείται η Jessica Morgan σε στενή συνεργασία με την καλλιτέχνιδα και τη Skarlet Smatana, Διευθύντρια της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου. Μια έκδοση με κείμενα των Jessica Morgan και Jacqueline Burckhardt συνοδεύει την έκθεση.

Ομαδική έκθεση "Once in France"

17 Ιουνίου - 16 Ιουλίου 2022

Imagine Visual Arts

Στην έκθεση 37 συνολικά καλλιτεχνών από πολλές χώρες, οι οποίοι ζούσαν και εργάζονταν στη Γαλλία, παρουσιάζονται σπάνια δημοσιευμένα και πιστοποιημένης προέλευσης έργα, γλυπτά, σχέδια και λιθογραφίες δημιουργών του σουρεαλισμού, της λυρικής και της γεωμετρικής αφαίρεσης αλλά και της κονστρουκτιβιστικής γλυπτικής που σημάδεψαν την εποχή τους, πέρα από τα στεγανά της ιθαγένειας και πέρα από τις αγκυλώσεις ενός συγκεκριμένου καλλιτεχνικού κινήματος.

4 δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις

Το καλλιτεχνικό βάθρο εκείνης της εποχής στη Γαλλία, που κινείται μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης το υπερασπίζονται επάξια οι σημαντικοί δημιουργοί καθώς με τα έργα τους ενσωματώθηκαν και καταξιώθηκαν στο διεθνή ιστό της Σύγχρονης Τέχνης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης Ελένη Γατσά.

Ομαδική έκθεση "Μετά την Ελπίδα"

18 Ιουνίου 2022 - 18 Ιουλίου 2022

Δύο Χωριά Ακρόπολη, Λεμπέση 5 – 7 & Πορίνου 16, Ακρόπολη, Αθήνα

Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά την επικείμενη ομαδική έκθεση που πραγματεύεται την έννοια της ελπίδας. Παραλληλίζοντας τη σύγχρονη εποχή με την αβέβαιη περίοδο των δεκαετιών του 1930 και του 1940, η ομαδική αυτή έκθεση εστιάζει στις συνθήκες που συνδιαμορφώνουν το σήμερα, από τη μοναξιά και την πανδημία ως την περιβαλλοντική ρύπανση και τον καπιταλισμό. Η επιμελητική πρόταση κινείται γύρω από τέσσερις άξονες: το περιθωριοποιημένο μέλλον, την έννοια της ανθρώπινης αυτενέργειας, τις στρατηγικές επιβίωσης και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Οι άξονες αυτοί δεν εκτυλίσσονται ως διακριτές ενότητες. Αντίθετα, πολυσυλλεκτικά έργα σε καμβά, κεραμικά και NFTs θα συναποτελέσουν ένα ενιαίο περιβάλλον.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι ακόλουθοι καλλιτέχνες: Χρίστος Ακορδαλίτης, Pablo Benzo, Javier Calleja, Mira Dancy, Maja Djordjevic, Hulda Guzmán, Ηλίας Καφούρος, Rhys Lee, Ηλιοδώρα Μαργέλλου και Τατιάνα Ζάγαρη (Pottati Pottato).

4 δωρεάν εκθέσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις

Μολονότι καθένας και καθεμιά διερευνά διαφορετικές επιμέρους θεματικές που ανταποκρίνονται στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και τις προσωπικές καλλιτεχνικές τους προτεραιότητες, συνδυαστικά τα έργα τους συγκροτούν ένα εξαιρετικά ακριβές κατακερματισμένο αφήγημα της εποχής μας, δημιουργώντας ένα φαινομενικά ελπιδοφόρο, αλλά στην πραγματικότητα post-hope (μετά-την-ελπίδα), τοπίο που αντανακλά τα υψηλά επίπεδα διακρίσεων και αποκλεισμού που κατατείνουν σε ένα περιθωριοποιημένο μέλλον.

Έκθεση "Jeff Koons X Skoufa Gallery"

16 Ιουνίου 2022 - 9 Ιουλίου 2022

Σκουφά 4, Αθήνα

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια έκθεση Jeff Koons X Skoufa Gallery, σε συνεργασία με τον Αμερικανό καλλιτέχνη Jeff Koons και τον οίκο Bernardaud.

Μια σειρά αριθμημένων αντιτύπων των διάσημων balloon dogs και άλλων balloon animals, καθώς και πορσελάνινων πιάτων και φλυτζανιών τσαγιού με διακοσμήσεις από πολύ γνωστά έργα του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται στον ισόγειο χώρο της Γκαλερί Σκουφά.

O Jeff Koons είναι από τους πιο σημαντικούς εν ζωή pop art καλλιτέχνες, με έντονη παρουσία στον χώρο της τέχνης από τη δεκαετία του 1980. Οι εννοιολογικές κατασκευές του Koons εμπνέονται από καθημερινά αντικείμενα, τα οποία μετατρέπονται σε εικαστικές αναφορές/σχόλια για την ιστορία και τον πολιτισμό, χαρακτηριστικό της pop κουλτούρας που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το όνομα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.

Έργα του Jeff Koons εκτίθενται σε όλο τον κόσμο και βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share