Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση της οικίας του Κωστή Παλαμά

Με σκοπό την αποκατάσταση του κτιρίου και τη δημιουργία χώρου μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

31 Μαΐου 2022 13:30
Προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση της οικίας του Κωστή Παλαμά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η απαλλοτρίωση της οικίας του Κωστή Παλαμά επί της οδού Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, με σκοπό την αποκατάσταση του κτιρίου και τη δημιουργία χώρου μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας αφιερωμένου στον ποιητή, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Με την ευκαιρία ενημερωθείτε για την 34η Έκθεση Βιβλίου Πειραιά στο Πασαλιμάνι.

Ο βουλευτής, με την ερώτησή του, τόνιζε την «απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει το σπίτι το οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μεγάλος μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς» και ζητούσε να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις στο εν λόγω θέμα. Κυρίως ζητούσε επίσπευση των αναγκαίων αποφάσεων και πρωτοβουλιών.

Προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση της οικίας του Κωστή Παλαμά

Όπως προκύπτει από την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, παρά τα προβλήματα που είχαν προκύψει στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, αυτά πλέον έχουν ξεπεραστεί, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και «με την ολοκλήρωσή της το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση του κτιρίου, στο οποίο έζησε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκατοντάδες σαρκοφάγους και αγάλματα θεών στη Σακάρα

Εκατοντάδες σαρκοφάγους και χάλκινα αγάλματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νεκρόπολη Σακάρα, στα νότια του Καΐρου.

Τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν αναπαριστούν, μεταξύ άλλων, τους θεούς Άνουβις, Αμούν, Μιν, Όσιρις, Ίσιδα, Νεφερτούμ, Μπαστέτ και Αθώρ, ενώ οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και ένα ακέφαλο άγαλμα του θεοποιημένου αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, του κατασκευαστή της πυραμίδας της Σακάρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Η νεκρόπολη της Σακάρας, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας, έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco και είναι γνωστή κυρίως για την κλιμακωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ. Το μνημείο αυτό κατασκευάστηκε περίπου 2.700 χρόνια π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ και θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα σε όλον τον κόσμο. Ο Ιμχοτέπ, που ήταν επίσης ιατρός και σύμβουλος του φαραώ, ήταν εκείνος που «έφερε επανάσταση» στην αρχιτεκτονική του αρχαίου κόσμου, όπως είπε ο Μουστάφα Ουαζίρι, ο διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκατοντάδες σαρκοφάγους και αγάλματα θεών στη Σακάρα

«Ο εντοπισμός του τάφου του Ιμχοτέπ» είναι ένας από τους βασικούς στόχους της αρχαιολογικής αποστολής που έχει ήδη ολοκληρώσει τέσσερις ανασκαφές στη Σακάρα, πρόσθεσε ο Ουαζίρι.

Οι 250 ξύλινες σαρκοφάγοι που εντοπίστηκαν χρονολογούνται από το 500 π.Χ. Σε μία από αυτές βρέθηκε ένας «ανέπαφος» και «σφραγισμένος» πάπυρος που μεταφέρθηκε αμέσως στα εργαστήρια του Αιγυπτιακού Μουσείου στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να φυλαχθεί και να αναλυθεί. Σύμφωνα με τον Ουαζίρι, ο πάπυρος εκτιμάται ότι έχει μήκος 9 μέτρα και περιέχει ορισμένα κεφάλαια του Βιβλίου των Νεκρών.

Οι ζωγραφισμένες σαρκοφάγοι, που περιείχαν μούμιες και φυλαχτά, θα μεταφερθούν στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στην Γκίζα, το οποίο οι αιγυπτιακές αρχές ελπίζουν ότι θα εγκαινιάσουν φέτος, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές.

Βρέθηκαν επίσης διάφορα καλλυντικά και κοσμήματα καθώς και δύο ξύλινα αγαλματίδια, με επιχρυσωμένα πρόσωπα, της Ίσιδας και της Νέφθυς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share