Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Balloon Art Project: Τα παιδιά απολαμβάνουν εκπαιδευτικά κινηματογραφικά προγράμματα

Πολυθεματικές εκδηλώσεις από τη Cinemathesis

18 Φεβρουαρίου 2022 13:03
Balloon Art Project: Τα παιδιά απολαμβάνουν εκπαιδευτικά κινηματογραφικά προγράμματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Cinemathesis είναι μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός φορέας που υλοποιεί εκπαιδευτικά κινηματογραφικά προγράμματα και δράσεις για παιδιά και νέους. Δραστηριοποιείται συστηματικά στην περιφέρεια, σε μονοθέσια ή ολιγοθέσια σχολεία στην άγονη νησιωτική γραμμή και σε απομακρυσμένους δυσπρόσιτους τόπους και ακριτικές περιοχές, όπου εκπονεί πολυαισθητηριακές δραστηριότητες μέσα από μία ολιστική προσέγγιση των καλών τεχνών.

Με την ευκαιρία μάθε για το τριήμερο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών που ξεκινά στις 18 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα με τις κινηματογραφικές της δράσεις, η Cinemathesis, αφουγραζόμενη την ανάγκη των μόνιμων κατοίκων και παιδιών που ζουν σε νησιά άγονης γραμμής, ακριτικές περιοχές και απομακρυσμένους τόπους, για ποικίλες δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ανέλαβε την περασμένη χρονιά, στο πλαίσιο μίας οργανωμένης προσπάθειας συμπερίληψης και πρόσβασης στον σύγχρονο πολιτισμό κάθε κατοίκου κάθε τόπου, το Balloon Art Project, μία πρωτοβουλία για μία πολυθεματική γιορτή με πολυαισθητηριακές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές βιωματικές δράσεις για παιδιά και εφήβους γύρω από έναν κοινό άξονα και πυρήνα: Ένα μπαλόνι.

Το Balloon Art Project πραγματοποιήθηκε, αρχικά, σε έναν τόπο υψηλού συμβολισμού, τους πανέμορφους ακριτικούς Λειψούς, ένα από τα νησιά της Ωγυγίας. Διόλου τυχαία για τη Cinemathesis επιλογή οι Λειψοί, ένα νησί ακριτικό, δυσπρόσιτο και σε πολλούς άγνωστο, να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καλλιτεχνών με ποικίλες ιδιότητες και καταβολές, που ενδιαφέρθηκαν να το γνωρίσουν από κοντά, να τονώσουν την επισκεψιμότητά του και να αλληλεπιδράσουν με τους μόνιμους κατοίκους.

Οι Λειψοί, ο μυθικός τόπος όπου κατοικούσε η θεά Καλυψώ και ένας από τους σταθμούς της πολύχρονης περιπλάνησης του Οδυσσέα, αποτέλεσε, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές, τη βάση για οπτικοακουστικές δράσεις, προβολές ταινιών, κινηματογραφικό παιχνίδι και γύρισμα με τη σκηνοθέτιδα και ιδρύτρια της Cinemathesis, Γιάννα Δεληγιάννη.

Ένα μπαλόνι έγινε το σύμβολο του αέναου ταξιδιού του Οδυσσέα, του νόστου, αλλά και της ανάγκης του να ακολουθήσει τον προορισμό του και να επιστρέψει στον τόπο του ελεύθερος μα και εύθραυστος, όπως κάθε θνητός. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Πνευματική Εστία, σε σοκάκια και σε σημεία συνάντησης του νησιού γύρω από μία εικαστική εγκατάσταση σε φυσικό μέγεθος και σχήμα μπαλονιού, το οποίο σχεδίασε η σκηνογράφος Ευαγγελία Θεριανού. Περιελάμβαναν, ακόμη, αφήγηση της ιστορίας του μπαλονιού -που σύντομα θα μετουσιωθεί σε πολλές εκπλήξεις- με την αρχαιολόγο και συγγραφέα Εύη Παπαδοπούλου, βιωματική φωτογραφία και έκθεση με τις δημιουργίες των παιδιών του νησιού με τον κινηματογραφιστή και φωτογράφο Χρήστο Πετρόπουλο, καθώς και μουσικοκινητικό εργαστήρι ρυθμού και body percussion με τον μουσικό και συνθέτη Γιώργο Κασαβέτη.

Συνεχής εξέλιξη

Το Balloon Art Project θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται, να εξελίσσεται, να επιστρέφει όπου φιλοξενήθηκε και να ταξιδεύει σε κάθε τόπο όπου ζουν ακόμα και εξαιρετικά μικρές ομάδες μαθητών και νέων ανθρώπων. Με αυτούς τους συνοδοιπόρους και σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες και καλλιτέχνες, όπως σκηνογράφους, designers, φωτιστές, σκηνοθέτες, συγγραφείς, φωτογράφους, εικαστικούς, μουσικούς, εικονογράφους, η Cinemathesis θα συνεχίσει να δημιουργεί πρωτόγνωρες καλλιτεχνικές εμπειρίες για παιδιά και νέους, μα πάνω απ' όλα δεσμούς, φιλίες και σχέσεις ζωής.

Η Cinemathesis σχεδιάζει τα νέα ταξίδια του Balloon Art Project, οι πρώτες πινέζες ήδη έχουν τοποθετηθεί στον χάρτη, αλλά αναμένει με χαρά τις προτάσεις παιδιών, νέων, σχολείων, δήμων και άλλων φορέων από κάθε γωνιά της Ελλάδος, που θα στρέψουν την πυξίδα της σε νέες διαδρομές. Πληροφορίες: [email protected].

Η υλοποίηση όλων των δράσεων προσφέρεται δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των παιδιών, των οικογενειών και των κατοίκων που λαμβάνουν μέρος.

Το Balloon Art Project υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και οι δράσεις στους Λειψούς με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Λειψών.

Περισσότερα στοιχεία για τη δομή των προγραμμάτων και τα βιογραφικά στοιχεία των μελών, φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις δράσεις είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.cinemathesis.com, στα social media και στο vimeo channel της Cinemathesis.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share