Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τζουλιάνο Καγκλή με τίτλο βαθύ μπλε

Η έκθεση θα διαρκέσεις ως της 4 Δεκεμβρίου 2021

8 Νοεμβρίου 2021 02:03
Τζουλιάνο Καγκλή με τίτλο βαθύ μπλε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλής παρουσιάζει την ατομική του έκθεση με τίτλο "Βαθύ Μπλε" στην αίθουσα τέχνης «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου» στην Βαλαωρίτου.

Στην φετινή έκθεση ο ζωγράφος παρουσιάζει δεκαπέντε καινούργια έργα μέσα από τα οποία εξερευνά τις δυνατότητες και επιδράσεις του μπλε. Ο Τζουλιάνο Καγκλής, υπονομεύει την αφήγηση επιχειρώντας να ανακαλύψει αυτό που κρύβεται πίσω από την εικόνα. Χειραγωγεί το σχήμα, και παίζοντας με τη διαφάνεια και τη χροιά των ψυχρών τόνων προκαλεί το τυχαίο ζωγραφικό γεγονός, βυθίζοντας μας στον ιδιότυπο μυστικό κόσμο του.

Στον επίλογο ο καλλιτέχνης διευκρινίζει ότι ο λόγος δεν επαρκεί για να μεταφέρει την αίσθηση που τον κυρίευσε. Στη συγκεκριμένη περίσταση η έλλειψη των λέξεων καλύπτεται αυτόματα από τον αναγνώστη με χρώμα, το Μπλέ, το βαθύ Μπλε.

«…βρέθηκα στο νυχτερινό πλοίο για Νάξο, στη κουπαστή. Τα κατάμαυρα γοητευτικά κύματα κινούνταν ακατάπαυστα και τότε σκέφτηκα «αφού είναι όνειρο μπορώ! Θα πηδήξω μέσα επιτέλους, θα γνωρίσω από πρώτο χέρι τι συμβαίνει εκεί κάτω.» Και πήδηξα… Και τότε πριν δω οτιδήποτε, ένοιωσα μια θαλπωρή, μια ζεστασιά κάτι που δε περιγράφεται με λέξεις…».

Έκθεση το Βαθύ Μπλε

Η παραπάνω αφήγηση είναι το τελευταίο τμήμα ενός ονείρου του ζωγράφου, το οποίο μοιράστηκε πέρυσι μέσω της στήλης «Μάτια ερμητικά κλειστά», που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο Μάνος Στεφανίδης σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης για τη νέα δουλειά του Καγκλή:

«Εξελίσσοντας το κατακτημένο πλέον ύφος του επιζητεί συνθέσεις πιο φιλόδοξες. Με τον χώρο να κυριαρχείται από τις φιγούρες και οι ρόλοι να διαχέονται: Ο ταχυδακτυλουργός, ο ισορροπιστής, ο θεατρίνος, ο ζωγράφος που παρατηρεί τον εαυτό του μέσα στο έργο, οι θεατές που δοκιμάζονται ως προς τα όρια της οπτικής τους δυνατότητας. Τι καταλαβαίνουμε τελικά όταν, κοιτάμε μία ζωγραφιά; Φαρδιές πινελιές, ψυχρές αποχρώσεις, ψυχές που ασφυκτιούν σε χώρους πηχτούς από την αποφορά της ζωής. Διαφάνειες. Γκρίζα, ώχρες, κορμιά κείμενα. Σκυλιά. Κάπως έτσι προχώρα η τέχνη…»

Σημειώνεται ότι, η έκθεση ξεκίνησε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, από τις 14:00 μέχρι τις 21:00.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share