Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Πανσέληνος Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Tο μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου

20 Αυγούστου 2021 21:22
Πανσέληνος Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πανσέληνος του Αυγούστου 2021 πέφτει την Κυριακή, 22 Αυγούστου. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, με τον μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο φεγγάρι, θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους τις επικράτειας, που παραμένουν ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο ειδικά για την περίσταση.

Πάρε μια γεύση από την υπερπανσέληνο στο Σούνιο. Μαγικές εικόνες!

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, 120 αρχαιολογικοί μουσειακοί χώροι σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτοί για να υποδεχθούν το κοινό, ενώ 52 από αυτούς θα φιλοξενήσουν πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

  • Παρασκευή 20 Αυγούστου: - Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, στην Ημαθία
  • Σάββατο 21 Αυγούστου: - Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλλονιά
  • Άνω Κάστρο Μυτιλήνης, στη Λέσβο
  • Αρχαίο θέατρο Μίεζας, στην Ημαθία
  • Αρχαιολογικός χώρος Ελέας, στην Θεσπρωτία
  • Δευτέρα 23 Αυγούστου : - Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού, στο Κιλκίς
  • Τετάρτη 25 Αυγούστου: - Αρχαιολογικός χώρος Λουτρό Πολυκάστρου, στο Κιλκίς

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις εδώ

Σεληνιακή άλως: Το φεγγάρι «καλύπτεται» από ένα φωτεινό στεφάνι - Ένα μοναδικό φαινόμενο (photo-video)

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να δουν χθες το βράδυ, όσοι κοίταξαν τον ουρανό και το φεγγάρι. Επίσης, εντυπωσιακές εικόνες μας είχε χαρίσει το “φεγγάρι του κόκκινου ελαφιού”, δηλαδή η πανσέληνος του Ιουλίου.

Το φεγγάρι καλυπτόταν από ένα φωτεινό στεφάνι δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Στη Μετεωρολογία, Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Συνεπώς απαντώνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Σεληνιακή άλως: Το φεγγάρι «καλύπτεται» από ένα φωτεινό στεφάνι

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.

Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Στη περίπτωση της ακτίνας των 46° οι παραπάνω χρωματισμοί είναι έντονα ευδιάκριτοι. Αλλά συνήθως η άλως αυτή δεν διακρίνεται ολόκληρη, παρά μόνο μέρος της πάνω από τον ορίζοντα. Σε σπάνια περίπτωση απέχει 90°, οπότε και παρατηρούνται δύο τόξα.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share