Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ο Έλληνας μουσικός που κέρδισε την πρώτη θέση στο διεθνές φεστιβάλ «Χρυσή Φωνή της Βαϊκάλης»

Τραγούδησε την «Μισιρλού» στο ρωσικό «The Voice»

29 Ιουλίου 2021 16:18
Ο Έλληνας μουσικός που κέρδισε την πρώτη θέση στο διεθνές φεστιβάλ «Χρυσή Φωνή της Βαϊκάλης»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έφτασε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη για διακοπές από τη Μόσχα, μεταφέροντας στις αποσκευές του όχι μόνο ό,τι συνήθως μεταφέρει ένας ταξιδιώτης, αλλά και τη χαρά του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού «Χρυσή φωνή της Βαϊκάλης», το οποίο κέρδισε προσφέροντας κοινό ακούσματα αρχαιοελληνικής μουσικής, αλλά και ποντιακής λύρας.

Ο λόγος για τον μουσικό Γιάννη Κωφόπουλο, που έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού, που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με το «Baikal Τheatre», στις 20-23 Ιουλίου. «Δεν περίμενα το πρώτο βραβείο. Με κάλεσαν να εκπροσωπήσω το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και ένιωσα μεγάλη ευθύνη!» λέει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM». Το φεστιβάλ-διαγωνισμός επρόκειτο να πραγματοποιηθεί δια ζώσης στην Ουλάν-Ουντέ, πρωτεύουσα της Μπουριατίας στην ομοσπονδιακή Ρωσική Δημοκρατία, αλλά λόγω της πανδημίας έγινε τελικά διαδικτυακά.

Ο Ιωάννης Κωφόπουλος κατοικεί στη Μόσχα δέκα χρόνια τώρα, μαζί με τη γυναίκα του και τον γιο του. «Στη Ρωσία άλλαξε η ζωή μου, έκανα τα όνειρά μου πραγματικότητα. Η μεγαλύτερη μου αγάπη ήταν και είναι το τραγούδι. Στη Μόσχα παρουσιάζω την ελληνική μουσική σε διαφορές εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά και του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας» επισημαίνει. Δημιούργησε το σχήμα «Ορφέας», και γύρισε δύο βίντεο. «Το πρώτο αφορά το τραγούδι “Τριλογία”, που είναι μια μίξη του αρχαιοελληνικού Επιταφίου του Σείκιλου, ενός κλασικού ηπειρωτικού σκοπού και του ποντιακού τραγουδιού του Τσιάμπασιν» τονίζει. Με τη ερμηνεία του, την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, κατάφερε να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία των κριτών στο φεστιβάλ του Ουλάν-Ουντέ.

 Ο Έλληνας μουσικός που κέρδισε την πρώτη θέση στο διεθνές φεστιβάλ «Χρυσή Φωνή της Βαϊκάλης»

«Ο διαγωνισμός είχε δύο μέρη. Στο πρώτο ήταν παρουσίαση ενός τραγουδιού της κάθε συμμετέχουσας χώρας ή εναλλακτικά ενός τραγουδιού κάποιας περιοχής της αχανούς Ρωσίας. Στο δεύτερο γινόταν η παρουσίαση ενός παραδοσιακού τραγουδιού της Μπουριατίας στην τοπική γλώσσα, το οποίο διασκεύασα και ερμήνευσα με τον δικό μου τρόπο» μας εξηγεί. Το παραδοσιακό Μπουριάτικο τραγούδι εντυπωσίασε κι έκλεψε τις καρδιές των ντόπιων, που αναφέρθηκαν σε αυτό με πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έγιναν αναφορές και στον Τύπο. «Η διασκευή μου στο τραγούδι αυτό έχει βέβαια ελληνική χροιά, αφού στην ενορχήστρωση του χρησιμοποίησα την ποντιακή λύρα και το μπουζούκι. Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά όλα βγήκαν αρμονικά, μίλησε στις καρδιές των ακροατών» λέει.

Τραγούδησε «Μισιρλού» στο ρωσικό «The Voice»

Ο Γιάννης Κωφόπουλος, ένας Έλληνας («Γραίκ» στη Μόσχα και τη Ρωσία) μετά και από την εντυπωσιακή του εμφάνιση στο ρωσικό «Τhe Voice», όπου συμμετείχε με τη «Μισιρλού» και μόνο με ελληνικούς στόχους, νιώθει πως στη Ρωσία αυτά που ονειρευόταν από μικρός, γίνονται πραγματικότητα. Το πρώτο πάθος του ήταν η μαγειρική, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Στη Μόσχα εργάστηκε ως αρχιμάγειρας σε γνωστό ελληνικό εστιατόριο, ενώ στη Θεσσαλονίκη εργαζόταν στην οικογενειακή τους ταβέρνα «Εις την Πόλιν».

«Από τότε που με θυμάμαι, αγαπώ τη μουσική. Πάντα συνοδοιπόρος μου, στους εφηβικούς μου εφιάλτες λύση, στους έρωτες συντροφιά, στα χρόνια της σκληρής δουλειάς παρηγοριά, εκεί στα 23 σκαλοπάτια του “Εις την Πόλιν” για δέκα χρόνια, άκουσα τα πάντα ανεβοκατεβαίνοντάς τα και ξεχνούσα τους πόνους και την κούραση, σαν καθόμουν να τραγουδήσω. Όλα είναι μουσική και ο Θεός πρέπει να είναι μουσική…» γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Νιώθω πλέον μεγάλη ευθύνη, γιατί εκτός της ελληνικής κουζίνας, όπου τα κατάφερα, πρέπει να είμαι αληθινός και σωστός στο ελληνικό τραγούδι. Εδώ στη Ρωσία που τόσο πολύ αγαπούν την Ελλάδα, νιώθω πρεσβευτής του σημερινού Έλληνα» μάς λέει ο νικητής, που με τη πρώτη θέση στο διαγωνισμό, κέρδισε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, αλλά και την παραγωγή του τραγουδιού του στα στούντιο του Θεάτρου Baikal και την ευκαιρία για μια μεγάλη συναυλία στο ίδιο θέατρο, με το τραγούδι του να ακούγεται στις αχανείς στέπες της Μπουριατίας και στις ακτές της μεγαλύτερης λίμνης του πλανήτη, της Βαϊκάλης. Την Παρασκευή 30 Ιουλίου ο Γιάννης Κωφόπουλος θα εμφανιστεί στη συναυλία της Dilek Koc στην Πλαζ Αρετσού της Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share