Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πέθανε στα 91 του χρόνια ο Ρίτσαρντ Ντόνερ, σκηνοθέτης των επιτυχιών Σούπερμαν, Goonies και Φονικό Όπλο

Τα μηνύματα των σκηνοθετών Σπίλμπεργκ και Σνάιντερ

6 Ιουλίου 2021 09:33
Πέθανε στα 91 του χρόνια ο Ρίτσαρντ Ντόνερ,  σκηνοθέτης των επιτυχιών Σούπερμαν, Goonies και Φονικό Όπλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ρίτσαρντ Ντόνερ, ο ιδιαίτερα παραγωγικός σκηνοθέτης που υπέγραψε το πρώτο φιλμ της σειράς ταινιών Σούπερμαν, τη σειρά αστυνομικών ταινιών Φονικό Όπλο και άλλες εισπρακτικές επιτυχίες όπως το Goonies, πέθανε χθες Δευτέρα στα 91 του χρόνια, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ανάμεσα στα πιο εμπορικά επιτυχημένα φιλμ του Ντόνερ φιγουράρουν το θρίλερ Omen (1976), η χριστουγεννιάτικη κωμωδία Scrooged (1988), αλλά και η τελευταία του ταινία, η αστυνομική περιπέτεια 16 Blocks (2006). Επ'ισης, "έφυγε" από τη ζωή και ο Κορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι-ντουκ.

Είχε ακόμη γυρίσει αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές, ανάμεσά τους τις Get Smart, Perry Mason, Gilligan's Island, ή το θρίλερ The Twilight Zone. Ήταν παραγωγός στη σειρά ταινιών X-Men αλλά και στη σειρά ταινιών Free Willy.

Ο ιστότοπος Holywood Reporter επικαλέστηκε συνεργάτη του Ρίτσαρντ Ντόνερ, που επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Ο ιστότοπος Deadline ανέφερε ότι η σύζυγός του, η Λόρεν Σούλερ Ντόνερ, δεν διευκρίνισε τα αίτια του θανάτου του δημιουργού.

Γεννημένος στο Μπρονξ από εβραίους γονείς, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο NYU, ενώ υπηρέτησε επίσης στον αμερικανικό στρατό, σύμφωνα με τον Hollywood Reporter.

«Ο Ρίτσαρντ Ντόνερ είχε την πιο δυνατή και βροντερή φωνή που μπορείς να φανταστείς. Προσέλκυε την προσοχή και γελούσε όπως κανένας άνθρωπος δεν το είχε κάνει πριν από αυτόν. Ο Ντικ είχε μεγάλη πλάκα. Αυτό που είδα σε εκείνον, όταν ήμουν 12 χρονών παιδί, ήταν πως νοιαζόταν. Λάτρευα το πόσο νοιαζόταν», ήταν το σχόλιο του Σον Άστιν, του σταρ της ταινίας Goonies, μέσω Twitter.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, που έγραψε την ιστορία στην οποία βασίστηκε το φιλμ Goonies, αποκάλεσε τον εκλιπόντα «αγαπημένο φίλο» και σκηνοθέτη με «εντυπωσιακό έλεγχο» των ταινιών του.

Ο σκηνθέτης των ταινιών Justice League και Man of Steel, Ζακ Σνάιντερ, ευχαρίστησε τον Ντόνερ που τον έκανε να πιστέψει.

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ (Video)

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ! Ο Μπερτράν Ταβερνιέ γεννήθηκε στη Λυών στις 25 Απριλίου 1941. Επίσης, ο Τζορτζ Σίγκαλ, χολιγουντιανός ηθοποιός, πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 87 ετών.

Γιος του συγγραφέα και μαχητή της γαλλικής αντίστασης Ρενέ Ταβερνιέ, αχολήθηκε από μικρός με τον κινηματογράφο ως βοηθός σκηνοθέτη, ακόλουθος Τύπου σε Πρεσβείες της Γαλλίας, δημοσιογράφος και κριτικός σε κινηματογραφικά περιοδικά.

Το 1974, σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Ο Ρολογάς του Σεν Πολ (L'Horloger de Saint-Paul), ήταν η πρώτη επιτυχία του που κέρδισε το βραβείο Λουί Ντελύκ και τη Χρυσή Άρκτο στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Είχε μακρά συνεργασία με τον ηθοποιό Φιλίπ Νουαρέ στις ταινίες Η γιορτή αρχίζει το 1975, Ο ανακριτής και ο δολοφόνος το 1976, Το ξεκαθάρισμα το 1981, Η Ζωή και Τίποτα άλλο το 1989, Η κόρη του Ντ' Αρτανιάν το 1994. Οι κινηματογραφικές του επιρροές περιλαμβάνουν τους σκηνοθέτες Τζον Φορντ, Ζαν Ρενουάρ, Ζαν Βιγκό και Ζακ Μπεκέρ.

Ασχολήθηκε με πολλά κινηματογραφικά είδη, δραματική κωμωδία (Μια Κυριακή στην εξοχή,1984), πολεμική ταινία (Ο Λοχαγός Κονάν), ιστορική ταινία (Η Πριγκίπισσα του Μονπενσιέ, 2010) ή αστυνομικό (Το Δόλωμα, 1995).

Αρκετές από τις ταινίες του έχουν κερδίσει βραβεία, στη Γαλλία και στο εξωτερικό (μεταξύ των οποίων το Autour de minuit (Γύρω από τα μεσάνυχτα, 1986), που κέρδισε Όσκαρ και ήταν υποψήφιο για τις Χρυσές Σφαίρες).

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share