Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Γιατί δεν κάνουμε παιδιά; Μια παράσταση ενάντια στον σκοταδισμό

Πότε μπορείτε να παρακολουθήσετε το «Babybird Babybird»

16 Ιουνίου 2021 11:23
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Γιατί δεν κάνουμε παιδιά; Μια παράσταση ενάντια στον σκοταδισμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Γιατί (δεν) κάνουμε παιδιά;» Υποψήφιοι γονείς, μια νέα μητέρα, μια μαία, μια δημοσιογράφος, μια κοινωνιολόγος, ένας νευροεπιστήμονας και μια youtuber-ακτιβίστρια ενάντια στις γεννήσεις παίρνουν θέση στην οντολογική αυτή ερώτηση μέσω του «Babybird Babybird», μιας παράστασης-ντοκιμαντέρ για την περίπλοκη σχέση της ερωτικής μας ζωής με την αναπαραγωγική μας δυνατότητα, που προβάλλεται έως τις 20 Ιουνίου μέσω του YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Ένα εργαστήριο γενετικής, τέσσερις ειδικοί, κάποιοι πελαργοί και όλοι εμείς καταλαμβάνουμε τη Μικρή Σκηνή της Στέγης για ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους, αλλά ελάχιστοι το αγγίζουν χωρίς εθνικιστικές κορόνες. «Οραματίζομαι το μέλλον» σημαίνει μιλώ για τους ανθρώπους του μέλλοντος. Στην Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο, όλο και λιγότεροι άνθρωποι γεννούν όλο και λιγότερα παιδιά. Παράλληλα δείτε και το πρόγραμμα από το Βεάκειο Θέατρο.

O σκηνοθέτης Δημήτρης Μπαμπίλης και τέσσερις ειδικοί -μη επαγγελματίες ηθοποιοί- αναρωτιούνται: Γιατί να κάνουμε παιδιά; Αξίζει να το συζητάμε; Τι δείχνουν οι αριθμοί; Σταμάτησαν οι άνθρωποι να κάνουν σεξ; Μήπως όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μην αποκτήσουν απογόνους; Πόσο ελεύθερη είναι αυτή η επιλογή; Πώς οι κοινωνικές κατασκευές εμπλέκονται με τις βιολογικές παρορμήσεις; Κι αν όντως έχουμε «πληθυσμιακό έλλειμμα», γιατί διώκονται όσοι μετακινούνται για μια καλύτερη ζωή;

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Γιατί δεν κάνουμε παιδιάς;

H παράσταση είναι μέρος του φεστιβάλ της Στέγης FUTURE N.O.W. και αφορά την «υπογεννητικότητα»

Η δημιουργική ομάδα του ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ συνθέτει μια παράσταση τεκμηρίωσης (documentary theater), ερευνώντας τις έννοιες και τα ζητήματα της «υπογεννητικότητας», του «υπερπληθυσμού», της μητρότητας ως συνειδητής προσωπικής επιλογής, της διακοπής κύησης, των προγεννητικών ελέγχων και των κρατικών πολιτικών πρόνοιας.

Χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις, στατιστικές, προσωπικές μαρτυρίες και επιστημονικές μελέτες, εχεμύθεια και χιούμορ, παρεμβαίνουν σε μια συζήτηση που έως τώρα μονοπωλείται από ηθικό πανικό και ρητορικές περί κινδύνων «αλλοίωσης του έθνους». H παράσταση είναι μέρος του φεστιβάλ της Στέγης FUTURE N.O.W., στο οποίο καλλιτέχνες προερχόμενοι από διάφορα πεδία (θέατρο, περφόρμανς, εικαστικά) αποκωδικοποιούν το μέλλον ως παρόν.

Είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2020 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, αλλά τελικά λόγω πανδημίας ανέβηκε για λίγες μέρες τον Απρίλιο στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση, ως ένα νέο είδος που φλερτάρει με τον κινηματογράφο, σε εκδοχή ειδικά σχεδιασμένη για το ψηφιακό περιβάλλον. Αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή να (ξανα)δούμε το Βabybird Βabybird. Θα παραμείνει διαθέσιμο έως την Κυριακή 20 Ιουνίου ως αντίδοτο στον σκοταδισμό.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση

Το Ίδρυμα Ωνάση είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του υιού του Αλέξανδρου Ωνάση. Το εν λόγω Ίδρυμα έχει την έδρα του στο Βαντούζ του Λίχτενσταϊν.

Από το 1978 έχουν θεσπιστεί από το Ίδρυμα Ωνάση τα Διεθνή Βραβεία, που απονέμονται σε άτομα και οργανισμούς, των οποίων οι υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς και του περιβάλλοντος κρίθηκαν πολύτιμες.

Σήμερα, το Ίδρυμα προσφέρει το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, σε συνεργασία με το Cass Business School του City University του Λονδίνου και το City του Λονδίνου. Το Ίδρυμα Ωνάση από το 2001 διοργανώνει ετήσιες επιστημονικές σεμιναριακές διαλέξεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με στόχο την επιμόρφωση και προώθηση νέων Ελλήνων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων.

Οι συγκεκριμένες διαλέξεις με το τίτλο «The Onassis Foundation Science Lecture Series» πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο της Κρήτης και καλύπτουν τους κλάδους των θετικών επιστημών (Φυσική, Βιολογία, Χημεία, Πληροφορική και Μαθηματικά).

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share