Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Νύχτες βραδύτητας» στην Ελευσίνα

Το πρότζεκτ που ετοιμάζει στην πανσέληνο

15 Ιουνίου 2021 16:17
«Νύχτες βραδύτητας» στην Ελευσίνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι Νύχτες Βραδύτητας στην Ελευσίνα έρχονται να μας μυήσουν στην τέχνη της βραδύτητας, μειώνοντας του ξέφρενους ρυθμούς ενός κόσμου που κινείται πολύ γρήγορα. Με φόντο την Πανσέληνο του Ιουνίου, στο Προαύλιο του Αγίου Νικολάου, η πρώτη για το 2021 διοργάνωση εξερευνά την έννοια του χρόνου στο σινεμά μέσα από το θρυλικό βιβλίο κινηματογραφικής θεωρίας Transcendental Style in Film: Ozu, Bresson, Dreyer σε μία συζήτηση με τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου.

Παράλληλα με τη συζήτηση, ο συνθέτης Γιάννης Βεσλεμές αυτοσχεδιάζοντας μέσω της τεχνολογίας των modular synthesizers αποδομεί και αναδομεί το κλασικό κομμάτι του Johann Sebastian Bach, Air on the G String.

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης και μουσικός Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy). Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους μαξιλάρες ή ψάθα ή κάποιο άλλο ύφασμα για το έδαφος. Παράλληλα δείτε αναλυτικά και ολόκληρο το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που στηρίζει τον πολιτισμό.

«Νύχτες βραδύτητας»

Λίγα λόγια για τη Νύχτα Βραδύτητας

Η Νύχτα Βραδύτητας (Nuit de la Lenteur) παρουσιάστηκε το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Αυτή η βραδιά είναι μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών, που διοργανώνεται από τα Γαλλικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Η Ελευσίνα 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επαναλαμβάνει και εξελίσσει τη δράση το 2021 με δύο βασικές στιγμές και τίτλο «Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο».

Οι Νύχτες Βραδύτητας διοργανώνονται δύο φορές το έτος, υπό το φως της πανσελήνου, και παρουσιάζουν μία σειρά πρωτότυπων ομιλιών με διακεκριμένους προσκεκλημένους, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου. Παράλληλα, κάθε εκδήλωση συνοδεύεται και από διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα.

  • Η Είσοδος στη δράση είναι Ελεύθερη.
  • Τοποθεσία: Προαύλιο Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος, Ελευσίνα
  • Ημερομηνία: Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021
  • Ώρα έναρξης: 19.00 – 23.00
  • Ελεύθερη Είσοδος με Δελτίο Εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η διάθεση των Δελτίων Ελευθέρας Εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης και μέχρι εξαντλήσεώς τους, στην είσοδο του χώρου (Σωτηρίου Γκιόκα 11, Πλατεία Ιεροφαντών, Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου). Προβλέπεται ταυτόχρονη καταγραφή. Ονοματεπωνύμου και στοιχείων επικοινωνίας, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται η σχετική ιχνηλάτηση. Χωρητικότητα: 80 θέσεις καθήμενων.

Προσφορά 1+1 εισιτήρια για το Ηρώδειο - Ποιες παραστάσεις αφορά

Με μία προσφορά που αφορά στα εισιτήρια ανοίγει τις πύλες του το Ηρώδειο. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους να παρακολουθήσουν τις φετινές εκδηλώσεις, προσφέρει δωρεάν το δεύτερο εισιτήριο σε όσους θεατές επιλέξουν να αγοράσουν εισιτήρια για το κάτω διάζωμα, για δύο τουλάχιστον συναυλίες του Ιουνίου.

Η προσφορά αφορά στην αγορά εισιτηρίων (ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά και στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου) για 2 τουλάχιστον συναυλίες μεταξύ των Anouar Brahem Quartet (17 Ιουνίου), Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών: 36 ελληνικοί χοροί του Νίκου Σκαλκώτα (19 Ιουνίου), Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Λουκάς Καρυτινός - Ντανιίλ Τρίφονοφ (24 Ιουνίου) και Ελευθερία Αρβανιτάκη - Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής: Δύο σταθμοί (29 Ιουνίου). Παράλληλα δείτε αναλυτικά και ολόκληρο το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που στηρίζει τον πολιτισμό.

Αναλυτικά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

Δευτέρα 14.06.2021: Zubin Mehta - Pinchas Zukerman - Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino - Megaron Gala, Μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τα 30 χρόνια απο την ίδρυσή του

Πέμπτη 17.06.2021: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ /ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ Anouar Brahem Quartet

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΥΚΛΟΣ 1821 / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

  • Σάββατο 19.06.2021: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών - Βύρων Φιδετζής, 36 Ελληνικοί χοροί για ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα
  • Δευτέρα 21.06.2021:ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ - Γιώργος Πέτρου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, Έργα Βάγκνερ, Τσαϊκόφσκι
  • Πέμπτη 24.06.2021:ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Λουκάς Καρυτινός – Ντανιίλ Τρίφονοφ, Έργα Κουμεντάκη, Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς
  • Τρίτη 29.06.2021: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Ελευθερία Αρβανιτάκη - Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής -Γιώργος Πέτρου, Δύο σταθμοί. Έργα Παπαδημητρίου – Ξυδάκη
  • Παρασκευή 02.07.2021: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ Monteverdi Choir - English Baroque Soloists - John Eliot Gardiner, Τα κατά Ιωάννην Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
  • Σάββατο 03.07.2021: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ Jan Garbarek Group, Με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu
  • Δευτέρα 05.07.2021: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ El Sistema Greece - Blend Mishkin, World A Music
  • Τρίτη 06.07.2021:ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Max Cooper
  • Τετάρτη 07.07.2021: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Woodkid
  • Παρασκευή 09.07.2021 & Σάββατο 10.07.2021:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Εδώ Λιλιπούπολη, Τα τραγούδια
  • Δευτέρα 12.07.2021: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Παύλος Παυλίδης – The Boy
  • ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Λένα Πλάτωνος, Η ελπίδα είναι ένα πράγμα με φτερά Nalyssa Green
  • Πέμπτη 15.07.2021: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Ólafur Arnalds
  • ΟΠΕΡΑ – ΑΝΑΒΙΩΣΗ Εθνική Λυρική Σκηνή - Pier Giorgio Morandi - Hugo de Ana, Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι. Σε λιμπρέτο Giuseppe Giacosa - Luigi Illica
  • Herbie Hancock. Εμβληματική μορφή της σύγχρονης μουσικής, ο Χέρμπι Χάνκοκ έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία, μεταξύ των οποίων 14 Γκράμμυ και ένα Όσκαρ, στη διάρκεια μιας εντυπωσιακής καριέρας, που απλώνεται σε πέντε δεκαετίες.
  • Τετάρτη 04.08.2021: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Brian Eno & Roger Eno

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share