Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Θέατρο Βράχων

Ένα ιστορικό μουσικό έργο για την Ελληνική Επανάσταση

7 Ιουνίου 2021 11:21
Μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Θέατρο Βράχων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την «Καντάτα Ελευθερίας», το μοναδικό σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο που αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821 , σε μελοποιημένη ποίηση και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού και Μακρυγιάννη θα παρουσιάσει ο Χρήστος Λεοντής στη μεγάλη συναυλία που θα δώσει την Τετάρτη 16 Ιουνίου στο θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.

Το έργο γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τη φωνή του συνθέτη και την Άννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε, με δυσκολία, σε μικρό δίσκο βινυλίου. Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Ολόκληρο το έργο, στη τελική του μορφή, εκδόθηκε σε λεύκωμα από τη Βουλή των Ελλήνων με την ευκαιρία των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα και τη γέννηση του Σολωμού.

Το λεύκωμα εκτός από τα διάφορα κείμενα και ιστορικά στοιχεία, περιλάμβανε ένα CD με την ηχογράφηση ολόκληρου του έργου, καθώς επίσης και με τις νότες των τραγουδιών, σε χορωδιακή μορφή. Παράλληλα δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα από το Βεάκειο Θέατρο.

Μεγάλη συναυλία Χρήστου Λεοντή στο Θέατρο Βράχων

Εκτός από την «Καντάτα Ελευθερίας» το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και άλλα τραγούδια

Με ευθύνη της Βουλής διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας και της ομογένειας και παρουσιάστηκε σε ζωντανή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2000 υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Σήμερα διδάσκεται στα σχολεία της χώρας και του Ελληνισμού και τραγουδιέται από τους μαθητές. Η επιθυμία του συνθέτη είναι να παρουσιάσει ο ίδιος το έργο του, σε νέα εμπλουτισμένη μορφή, κατ’ αρχήν στις πόλεις εκείνες που με κάποιο τρόπο συνδέονται με την επανάσταση του ‘21, σε μια εποχή που η ιστορική μνήμη είναι απόλυτα αναγκαία.

Εκτός από την «Καντάτα Ελευθερίας», το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και άλλα τραγούδια από την μακροχρόνια συνθετική διαδρομή του Χρήστου Λεοντή τα οποία θα ερμηνεύσουν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη. Στην αφήγηση θα είναι ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Ουρανία Μπασλή. Η ίδια συναυλία έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 4 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα και στις 11 του ίδιου μήνα στην Τρίπολη.

Λίγα λόγια για το θέατρο Βράχων

Ο μοναδικός χώρος του Θεάτρου Βράχων έχει την δικιά του ενδιαφέρουσα ιστορία. Τα παλιά νταμάρια με το επιβλητικό τους τοπίο μετατράπηκαν σε έναν χώρο πολιτισμού με δύο θέατρα, το θέατρο «Μελίνας Μερκούρη» και το θέατρο «Άννας Συνοδινού», προς τιμήν των δύο καταξιωμένων Ελληνίδων Ηθοποιών και από το 1986 κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν παραστάσεις και συναυλίες.

Το θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» είναι χωρητικότητας 2.500 – 6.000 θέσεων. Κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες κόσμου που ανεβαίνουν στους βράχους για να γίνουν κοινωνοί της τέχνης. Το θέατρο «Άννα Συνοδινού» ένα μικρό στολίδι 700 θέσεων, εξ ολοκλήρου ξυλοκατασκευή, με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, όπου φιλοξενούνται συναυλίες, αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις σε ατμοσφαιρικό ύφος.

Το φεστιβάλ

Στο θέατρο Βράχων πραγματοποιείται κάθε χρόνο το φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων» που αποτελεί το αγαπημένο καλοκαιρινό ραντεβού. Με διακριτό στίγμα στην πολιτιστική ζωή της Αττικής είναι ένας θεσμός που τιμά τις αξίες της καλλιτεχνικής έκφρασης με στόχο την ποιοτική ψυχαγωγία. Το φεστιβάλ του θεάτρου βράχων διαθέτει πλήρως ενημερωμένη σελίδα.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share