Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Νίκαια: Ο «Επιτάφιος» του χαράκτη Τάσσου κοσμεί το μετρό

Η ανακοίνωση του δημάρχου

20 Απριλίου 2021 14:39
Νίκαια: Ο «Επιτάφιος» του χαράκτη Τάσσου κοσμεί το μετρό

Ο «Επιτάφιος» του χαράκτη Τάσσου, εδώ και λίγες μέρες κοσμεί το εσωτερικό του μετρό της Νίκαιας.

Πρόκειται για το εμβληματικό τρίπτυχο που ο ίδιος το είχε ονομάσει «Λεπτομέρεια Εμφύλιου Πολέμου».

Το έργο του Τάσσου στο μετρό Νίκαιας

Είναι η πρώτη μεγάλου μεγέθους ξυλογραφία του, μήκους 2,70 μέτρων που ο Α. Τάσσος φιλοτέχνησε το 1961 και δώρισε ο ίδιος στη Νίκαια το 1964 για τα 20 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Παράλληλα, διαβάστε για το ψηφιακό παιχνίδι για μεγάλους.

Ο δήμος έκανε αποδεκτή τη δωρεά το 1965 και το έργο βρισκόταν στο γραφείο δημάρχου Νίκαιας έως το Νοέμβριο του 1967 όταν καταστράφηκε κατά τη περίοδο της δικτατορίας. Δέκα χρόνια αργότερα ο χαράκτης ξανατύπωσε ένα αντίτυπο και το δώρισε ξανά στον δήμο και έως σήμερα βρίσκεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου. Το νέο αντίτυπο που εκτυπώθηκε τοποθετήθηκε στη στάση του Μετρό της πόλης.

Η ανακοίνωση του δημάρχου

«Η απόφαση του Α. Τάσσου να δωρίσει δυο φορές στην πόλη ένα από τα σημαντικότερα έργα του, εκτός από τιμή μας έδωσε και το χρέος να το αναδείξουμε ως έναν ζωντανό οργανισμό όπου η τέχνη ενσωματώνεται στη ζωή και λειτουργεί αμφίδρομα με τους περαστικούς, δημότες και επισκέπτες», σημειώνει ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

«Σε μια εποχή που η κοινωνική απομόνωση είναι έντονη, ο “Επιτάφιος” του Α. Τάσσου δίνει την αφορμή για αναστοχασμό και το ερέθισμα για μια διαφορετική παρατήρηση της καθημερινότητας με τη μνήμη να πρωταγωνιστεί», προσθέτει ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, εκφράζοντας ευχαριστίες στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» και την «Αττικό Μετρό» για τη συνεργία τους, ώστε το έργο να τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο.

«Στα έργα μου υπάρχει η ανθρώπινη οδύνη, αλλά και η αποφασιστικότητα.

Οι άνθρωποι που κινούνται στα έργα μου σηκώνουν το βάρος της σκλαβιάς και της τυραννίας.

Αλλά είναι τόσο αλύγιστοι εκφραστικά, που δεν μπορούν παρά να μένουν όρθιοι ως το τέλος.

Όρθιοι ακόμα κι όταν πέφτουν.

Αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμά μου».

Α.Τάσσος

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share