Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Ολόκληρος ο Εθνικός Ύμνος και η ιστορία του σε podcast

Πώς θα συνδεθείτε και θα τον παρακολουθήσετε

24 Μαρτίου 2021 14:40
Ολόκληρος ο Εθνικός Ύμνος και η ιστορία του σε podcast
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

25η Μαρτίου 2021 και με στίχους του Διονύσιου Σολωμού από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» το ΚΘΒΕ υψώνει τη δική του γαλανόλευκη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, τιμώντας τους Εορτασμούς για τα 200 χρόνια απ’ την Επανάσταση του 1821, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές του Έθνους.

Ο Εθνικός μας Ύμνος που θα αποδοθεί συμβολικά ανήμερα της διπλής εορτής για τη χώρα μας, στην ιστοσελίδα ΕΔΩ και στα podcast του ΚΘΒΕ, θα ταξιδέψει με τις φωνές των ηθοποιών Ιώβης Φραγκάτου και Τάσου Πυργιέρη, στα πέρατα της οικουμένης μέσω των podcast του ΚΘΒΕ.

Παράλληλα το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζει το οπτικοακουστικό θέαμα αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ολόκληρος ο Εθνικός Ύμνος και η ιστορία του σε podcast

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» για την 25η Μαρτίου

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» είναι ένα ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, τμήμα του οποίου αποτελεί τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας από το 1865 και της Κύπρου απ’ το 1966.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εθνικό ύμνο του κόσμου, καθώς αποτελείται από 158 στροφές ή διαφορετικά από 632 στίχους. Το ποίημα γράφτηκε τον Μάιο 1823 στη Ζάκυνθο κι ένα χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Συνδυάζει στοιχεία απ’ τον ρομαντισμό αλλά και τον κλασικισμό. Οι στροφές που χρησιμοποιούνται είναι τετράστιχες, ενώ στους στίχους παρατηρείται εναλλαγή τροχαϊκών οκτασύλλαβων και επτασύλλαβων.

Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο, πάνω σε λαϊκά μοτίβα για τετράφωνη ανδρική χορωδία και έκτοτε ακούγονταν τακτικά σε εθνικές εορτές αλλά και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών. Έτσι αναγνωρίστηκε στη συνείδηση των Ιωνίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Ακολούθησαν κι άλλες μελοποιήσεις από τον Μάντζαρο που υπέβαλε το έργο του στον βασιλιά Όθωνα.

Οι 24 πρώτες τετράστιχες στροφές του ποιήματος καθιερώθηκαν το 1865 ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Οι δύο πρώτες στροφές ανακρούονται και συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της ελληνικής σημαίας.

Ο Εθνικός μας Ύμνος θα ηχήσει στο ΚΘΒΕ, Πέμπτη 25 Μαρτίου/ διαδικτυακά

Ταυτότητα παραγωγής: Τίτλος: «'Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού. Καλλιτεχνική επιμέλεια : Τάσος Πυργιέρης. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Ιώβη Φραγκάτου, Τάσος Πυργιέρης

Μουσική: Ακούγεται απόσπασμα από το 4ο μέρος της «Συμφωνίας της Λεβεντιάς» του Μανώλη Καλομοίρη, με την Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας.
Διευθύνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής.

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share