Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Η τέχνη του τραγουδιού φωτίζεται μέσα από μια live streaming συναυλία

Πότε και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

13 Μαρτίου 2021 15:20
Η τέχνη του τραγουδιού φωτίζεται μέσα από μια live streaming συναυλία

Με τη συναυλία Nikos Papadogiorgos: The Art of Song, συνεχίζονται, οι Live Streaming μεταδόσεις του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Η μουσική αυτή εκδήλωση θα θα μεταδοθεί ζωντανά, από την επίσημη ιστοσελίδα του, το Σάββατο 13 Μαρτίου, στις 21:00.

Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και πιανίστας Νίκος Παπαδογιώργος, παρουσιάζει μία επιλογή των τραγουδιών που συνέθεσε στην περίοδο των οχτώ τελευταίων ετών, μια περίοδο κατά την οποία εστιάζει ιδιαίτερα στην φόρμα του τραγουδιού. Παράλληλα δείτε πως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει την εθνική επέτειο με Διονύσιο Σολωμό

Συμπράττοντας με ένα σύνολο επιφανών μουσικών, ο συνθέτης ερευνά την μελοποίηση της ελληνικής ποίησης και του ελληνικού στίχου μέσω της δημιουργίας τραγουδιών στα οποία συνδυάζονται η ελληνική, αλλά και ευρύτερα η μουσική παράδοση της Μεσογείου, με τον αρμονικό πλούτο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής (κλασικής και τζαζ).

Επιπλέον, επιχειρεί μία δημιουργική αναδίφηση στην μελοποίηση της αγγλικής ποίησης, της περιόδου 1850-1950, συνθέτοντας τραγούδια που εντάσσονται στην ευρύτερη παράδοση του Art Song. «Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε συνοπτικά το υλικό αυτό, ο όρος “φωνητική μουσική δωματίου” θα ήταν ίσως ο καταλληλότερος» πληροφορεί ο συνθέτης.

Η τέχνη του τραγουδιού φωτίζεται μέσα από μια live streaming συναυλία

Θα ακούσετε ένα πάντρεμα διαφορετικών μουσικών στοιχείων

Στα τραγούδια αυτά, βρίσκει κανείς όχι απλά ένα πάντρεμα διαφορετικών μουσικών στοιχείων που, αν και “κουμπώνουν” μεταξύ τους, παραμένουν διακριτά, αλλά μια πλήρη αφομοίωση διαφορετικών επιρροών, που δημιουργεί μια συγκεκριμένη αισθητική και στιλιστική πρόταση - μία πρόταση που ολοκληρώνεται μέσα από την λεπτοδουλεμένη και ευρηματική ενορχήστρωση και η οποία φέρει συνολικά, ξεκάθαρη, την προσωπική σφραγίδα του συνθέτη.

Με τον Νίκο Παπαδογιώργο στο πιάνο, ερμηνεύουν στο τραγούδι οι εξαιρετικές Νεφέλη Φασούλη και Άννυ Φασσέα, καθώς και οι μουσικοί Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα), Ευάγγελος Κατσαρέλης (τρομπέτα & φλικόρνο), Δήμητρα Χανιαλάκη (φλάουτο & άλτο φλάουτο) και Γιώργος Ντάνης (κοντραμπάσο). Παρακολουθήστε την συναυλία ΕΔΩ

 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share