Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

«Η Λίμνη των Κύκνων» διά χειρός Νουρέγιεφ στις οθόνες μας από το Christmas Theater (Video)

Πότε και πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση

10 Μαρτίου 2021 11:54
«Η Λίμνη των Κύκνων» διά χειρός Νουρέγιεφ στις οθόνες μας από το Christmas Theater (Video)
Από Σεμίνα Χριστοδούλου

«Η Λίμνη των Κύκνων», το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι αλλά και το πιο αγαπημένο μπαλέτο του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, φέρνει στις διαδικτυακές οθόνες μας το Christmas Theater, από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου. «To Πα - τε - ντε της Λίμνης των Κύκνων είναι ίσως ο ωραιότερος χορός αγάπης..», είχε δηλώσει ο εμβληματικός Ρώσος χορευτής και χορογράφος.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως ο ίδιος χόρευε το συγκεκριμένο έργο μέχρι τα 50 του χρόνια! Όταν το 1983 ο Νουρέγιεφ έγινε διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού χορογράφησε ο ίδιος το περίφημο μπαλέτο δημιουργώντας μια εντυπωσιακή παράσταση που έκανε πρεμιέρα το 1984 αποτελώντας παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός.

Η παράσταση επανήλθε στο ρεπερτόριο του μπαλέτου το 2016 και από τότε έμεινε για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές ενός θρύλου, στο ιστορικό του πέρασμα και από την Όπερα ντε Παρί, στην οποία παρέμεινε διευθυντής του μπαλέτου για 6 χρόνια, μέχρι το 1989. Παράλληλα δείτε και την «Ιστορία χωρίς όνομα»: Τον έρωτα Πηνελόπης Δέλτα - Ίωνα Δραγούμη σε μια online θεατρική εκδοχή.

Λίγα λόγια για το έργο

Το παραμύθι στο οποίο είναι βασισμένο το μπαλέτο αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο μάγος Ρόθμπαρτ.

Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, τον μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα αντιλαμβάνεται την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό.

Η σύνθεση ολοκληρώθηκε τη διετία 1875-1876. Η πρωτότυπη χορογραφία της ανήκει στον Julius Reisinger. Το αποτέλεσμα όμως δεν μάγεψε εξαρχής το κοινό… Στις 20 Φεβρουαρίου 1877 η Λίμνη των κύκνων κάνει αποτυχημένη πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα.

Αρκετά χρόνια αργότερα, έναν χρόνο μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι, στις 15 Ιανουαρίου 1895, ανεβαίνει ξανά, στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, σε νέα χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ. Και αποθεώθηκε… Το 1911 η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά η εκτός Ρωσίας, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Από τότε έχει ανέβει χιλιάδες φορές σε όλον τον κόσμο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ON LINE ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

  • Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 στις 20.00
  • Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
  • Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
  • Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 στις 20.00
 

Πολιτισμός

Ροή ειδήσεων

Share