Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ποια είναι τα 20 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει ένας καλός γονιός;;;

27 Δεκεμβρίου 2013
Ποια είναι τα 20 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει ένας καλός γονιός;;;

Για να μπήκες να διαβάσεις αυτό το άρθρο σημαίνει ότι κι εσύ είσαι ένας γονέας που τηρεί τον πιο σημαντικό κανόνα: Προσπαθεί να βλέπει αντικειμενικά τον εαυτό του και να εξελίσσεται σαν γονιός με το να μην θεωρεί ότι τα κάνει όλα σωστά. Εξάλλου δεν είναι εκεί το ζητούμενο. Ο καλός γονέας δεν τα κάνει όλα σωστά... Απλά προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο...

1. Μην προσπαθείς να έχεις το τέλειο παιδί
Το μόνο που θα καταφέρεις στην προσπάθειά σου να έχεις το τέλειο παιδί, είναι να καταστρέψεις την αυτοεκτίμησή του.

2. Μην επιβραβεύεις μόνο το κατόρθωμα
Αυτό που θέλεις να μάθει είναι να μην τα παρατάει, να πιστεύει στις ικανότητές του και να μην απογοητεύεται με κάθε αποτυχία (που φυσικά είναι στο πρόγραμμα). Έτσι, επιβράβευσε κυρίως την προσπάθεια.

3. Μην προσπαθείς να είσαι καλύτερος από το παιδί σου
Δεν πειράζει να χάνεις στα παιχνίδια (αρκεί να χάνεις σωστά) ούτε και εσύ θα πρέπει να είσαι ο αλάνθαστος και να μην ζητάς ποτέ συγνώμη.

4. Βρες τα στοιχεία που θαυμάζεις στο παιδί σου
Το κάθε παιδί έχει αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά. Ανακάλυψε ποια είναι αυτά στο δικό σου παιδί, τόνισέ τα σε κάθε ευκαιρία και απογείωσε την αυτοεκτίμησή του

5. Δεν υπάρχει αρνητικό παιδικό χαρακτηριστικό
Μπορεί να θεωρείς ότι κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού σου είναι αρνητικά. Αν όμως το καλοσκεφτείς τα βλέπεις αρνητικά μέσα από την δική σου υποκειμενική ματιά που διαμορφώθηκε από τα δικά σου βιώματα. Όποιο κι αν είναι το χαρακτηριστικό του είναι δικό του και μπορείς να πιστέψεις σε αυτό έτσι ώστε να ενθαρρύνεις το παιδί σου να το χρησιμοποιήσει στη ζωή του λειτουργικά.

6. Μάθε να περνάς ωραία με το μικρό σου
Ξέρω... είναι δύσκολο να απολαμβάνεις να παίζεις με τις Βarbie ή με τα γρήγορα αυτοκινητάκια με τις ώρες. Για μπορέσεις να το πετύχεις χρειάζεται να βγεις για λίγο από τον κόσμο σου και να μπεις στον δικό του.

7. Τα παιδιά σου δικαιούνται τον σεβασμό σου, απλά επειδή είναι κι αυτά άνθρωποι
Ένα παιδί που έχει μάθει ότι δεν αξίζει τον σεβασμό των γονιών του, θεωρεί σε όλη του τη ζωή ότι δεν τον αξίζει από κανέναν.

8. Μην πιέζεις το παιδί σου να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα, ακόμη κι αν είναι φανερό πως έχει ταλέντο
Όλοι σου λένε ότι έχει ταλέντο στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα. Όμως δεν θέλει. Πώς να το κάνουμε. Εκείνο θα σου δείξει τι το ικανοποιεί. Αυτό μετράει και όχι να αποδείξεις ότι έχεις ένα ταλαντούχο παιδί.

9. Κάποιες στιγμές οι κανόνες πρέπει να παραβιάζονται
Μην κολλάς στους κανόνες σε κάθε περίσταση. Άκουσε το ένστικτό σου. μην βάζεις κανέναν κανόνα πάνω από το παιδί σου.

10. Το παιδί θα είναι εκείνο που τελικά θα αποφασίσει πόσο σκληρά θέλει να προσπαθήσει
Κάποια στιγμή ο δικός σου ο ρόλος πρέπει να οπισθοχωρεί και να αφήνεις το παιδί να έχει τον πρώτο λόγο. Δεν έχεις εσύ την πλήρη ευθύνη των πράξεων του παιδιού εξάλλου ο στόχος είναι να το μάθεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και αυτό θα γίνει με το να του τις αναθέτεις χωρίς να εμπλέκεσαι.

11. Ηρέμησε όσον αφορά στις δικές σου ατέλειες και μην είσαι ανταγωνιστική προς τους άλλους γονείς
Ένας γονιός που ξέρει ότι κάνει το καλύτερο δεν έχει ανάγκη αν το αποδείξει στους άλλους. Είναι σίγουρος. Εξάλλου όσο είσαι εσύ ανταγωνιστική, τόσο θα θεωρεί το παιδί σου ότι μόνο αν είναι το καλύτερο θα μπορέσει να σε ικανοποιήσει. Έτσι, χάνει την αίσθηση της αυτοαξίας και μπαίνει στη διαδικασία συνεχούς σύγκρισης.

12. Μάθε στο παιδί σου να σκέφτεται για τον εαυτό του
Μην του δίνει έτοιμες όλες τις απαντήσεις. Όταν είναι 2 χρονών ρώτησέ το γιατί νομίζει ότι γαυγίζει το σκυλάκι, γιατί κλαίει το παιδάκι... Δεν έχει σημασία η ερώτηση, σημασία έχει να το βάλεις στη διαδικασία να σκεφτεί, όταν θα είναι δεκατρία, ρώτησέ αν θεωρεί ότι η τιμή ενός προϊόντος είναι δικαιολογημένη για παράδειγμα.

13. Δεν είσαι η μόνη. Και το παιδί σου ανησυχεί. Έτσι, κράτα τις ανησυχίες σου για τον εαυτό σου.
Όσο μεταφέρεις τις ανησυχίες σου, κάνεις το παιδί σου να φοβάται περισσότερο από όσο νομίζεις.

14. Όπως η κάθε συνταγή χρειάζεται διαφορετικά υλικά, έτσι και το κάθε παιδί, χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση
Δεν μπορείς να εφαρμόζεις τις ίδιες τακτικές, τους ίδιους κανόνες και την ίδια προσέγγιση σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα του χαρακτήρα τους. Λάβε υπ' όψιν σου την ιδιοσυγκρασία του παιδιού, σεβάσου την και μην προσπαθείς να την αλλάξεις.

15. Μην κάνει το λάθος και αγνοήσεις τη σχέση σου με τον σύντροφό σου. Εξάλλου αγάπησες αυτό τον άνθρωπο τόσο, ώστε να φτάσεις στο σημείο να κάνεις παιδί μαζί του.
Το παιδί μπορεί να απορροφά το πιο πολύτιμο χρόνο σου, όμως αυτό που έχει περισσότερη ανάγκη είναι να νιώθει ασφάλεια στο σπίτι του και αυτό θα γίνει όταν βλέπει δυο γονείς αγαπημένους. Μην κάνεις το λάθος και ζητάς για τα παιδιά όταν θα βγεις με τον σύντροφό σου. Χρειάζεστε να είστε και ζευγάρι εκτός από γονείς.

16. Αν το παιδί είναι όλη σου η ζωή, αυτό του δημιουργεί τρομερό βάρος και πίεση
Οι γονείς που θαυμάζω είναι εκείνοι που έχουν διατηρήσει τα ενδιαφέροντα τους και βρίσκουν (έστω και λίγο) χρόνο για τον εαυτό τους. Έτσι, μπορούν να δώσουν περισσότερα στα παιδιά τους.

17. Πείτε στα παιδιά σας τι συμβαίνει
Εάν χάθηκε κάποιο κοντινό πρόσωπο ή εάν αποφασίσατε το διαζύγιο, μιλήστε με τα παιδιά σας. Μιλήστε τους ανάλογα με την ηλικία τους και πείτε τους την αλήθεια. Δεν μπορούν να καταλάβουν πολλά. Ειδικά τα μικρά παιδιά, όμως έχουν μια ασύλληπτη ικανότητα τα διαισθάνονται τα συναισθήματα των γύρω τους και να εισπράττουν το κλίμα της ατμόσφαιρας.

18. Κρύψου για λίγο από τα παιδιά σου έχεις αυτό το δικαίωμα
Θυμάμαι το ασταμάτητο κλάμα της μικρούλας όταν ήταν μηνών και πόσο με εξουθένωνε μόνο που το άκουγα... Κάποιες στιγμές είχα την ανάγκη να απομονωθώ, έστω για λίγα δευτερόλεπτα... όταν νιώθεις ότι δεν αντέχεις άλλο, κρύψου για λίγο, πάρε ανάσες, βρες τις δυνάμεις σου μετά εμφανίσου δριμύτερη.

19. Ποτέ μην συγκρίνεις το παιδί σου
Αν συγκρίνεις το παιδί σου με αδέλφια ή ξαδέλφια ή φίλους, είτε το συγκρίνεις θετικά είτε αρνητικά, μπερδεύεις την εικόνα που έχει για τον εαυτό του και καταστρέφεις την αυτοεκτίμησή του. Θα γίνει ένας ζηλιάρης και ανταγωνιστικός και ανικανοποίητος ενήλικας.

20. Σε καμία περίπτωση, μην το αποκαλύψεις αν κάποιο παιδί είναι το αγαπημένο σου
Το παιδί δεν θα σκεφτεί ότι αξίζει απλά τυγχάνει να αγαπάς περισσότερο το αδελφάκι του. θα νιώσει αρνητικά για τον εαυτό του και αυτό θα είναι ένα συναίσθημα που θα το κουβαλάει για μια ζωή.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share