Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Σοκ για γονείς και μαθητές: Κλείνουν οριστικά ή συγχωνεύονται πάνω από 206 σχολεία - Δείτε τη λίστα

Μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές!

30 Αυγούστου 2023 11:24
Σοκ για γονείς και μαθητές: Κλείνουν οριστικά ή συγχωνεύονται πάνω από 206 σχολεία - Δείτε τη λίστα
ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Λιγοστεύει χρόνο το χρόνο ο μαθητικός πληθυσμός της χώρας, με την υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα μας να έχει άμεση επίπτωση στα σχολεία καθώς κάθε χρόνο δεκάδες σχολεία και κυρίως νηπιαγωγεία και Δημοτικά, κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αφού δεν υπάρχουν πλέον παιδιά για να γεμίσουν τις τάξεις.

Οι προβλέψεις των ειδικών δυστυχώς βγαίνουν αληθινές και όπως δείχνουν τα στοιχεία αν συνεχιστεί η ίδια τάση υπογεννητικότητας, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, δηλαδή το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 «χάθηκαν» πάνω από 380.000 Έλληνες μέσα σε 10 χρόνια γεγονός που πρωτίστως αποτυπώνεται στην εκπαίδευση. Εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση, το ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι μέχρι το 2035 ο συνολικός αριθμός μαθητών στα σχολεία θα έχει μειωθεί σε 1.050.000, έναντι 1.480.000 το 2008. Σύμφωνα και με σχετική έκθεση της Βουλής, η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια χώρα… γερόντων, καθώς τα επόμενα τριάντα χρόνια οι θάνατοι θα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με όλες τις περιοχές των σχολείων που κλείνουν:

Πρεμιέρα σήμερα (30/8) για το «Καλάθι Σχολικών Ειδών»: Τα 11 είδη σε προσιτές τιμές - Πόσο θα διαρκέσει το μέτρο (video)

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα (30/8) το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», ένα νέο μέτρο στήριξης της πολιτείας προς τους γονείς ενόψει της σχολικής χρονιάς που αρχίζει σε λίγες ημέρες. Στο συγκεκριμένο καλάθι θα τοποθετηθούν προϊόντα σε προσιτές τιμές προκειμένου οι γονείς να μην ξοδέψουν μια... περιουσία για τα σχολικά ψώνια.

Στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με ισχύ έως τις 3 Οκτωβρίου, λαμβάνουν μέρος τόσο οι επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», εφόσον διαθέτουν προϊόντα στις παρακάτω κατηγορίες, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών. Προαιρετικά στο «Καλάθι των Σχολικών Ειδών» μπορούν να συμμετέχουν και τα βιβλιοπωλεία.

Σημειώνεται πως όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ.) κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο «καλάθι». Οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα αποστέλλουν τους καταλόγους μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis και οι υπόλοιπες με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την αίτηση του νέου Market Pass - Πώς υποβάλλεται και πότε καταβάλλεται (video)

Τα προϊόντα που μπαίνουν στο «Καλάθι των Σχολικών Ειδών»

Συγκεκριμένα, το «καλάθι των μαθητών» θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εξής 11 κατηγορίες προϊόντων: 1. σχολικές τσάντες, 2. κασετίνες, 3. τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), 4. μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, 5. χρωματιστοί μαρκαδόροι, 6. στιλό, 7. γόμες, 8. ξύστρες, 9. διαβήτες, 10. χάρακες και 11. φωτοτυπικό χαρτί.

Με βάση την υπουργική απόφαση, τόσο για το «Καλάθι των Μαθητών» κατά το διάστημα 30 Αυγούστου - 3 Οκτωβρίου όσο και το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τις 30 Αυγούστου και μετά, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα τουλάχιστον ξεχωριστό σημείο πώλησης σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share