Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Βάσεις 2023: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα - Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων

«Πτώση θα έχουμε στις Ιατρικές σχολές...»

27 Ιουλίου 2023 10:14
Βάσεις 2023: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα - Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων
ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ / EUROKINISSI
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, παίρνει τέλος η αγωνία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς από το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινωθούν οι Βάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν εάν και πού εισάγονται στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, με τον τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα λάβουν και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση σχετικά με το τμήμα εισαγωγής.

Πώς θα διακυμανθούν οι βάσεις

Τα θέματα σε όλα τα μαθήματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά και δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές στις βαθμολογίες. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που επηρεάζεται από τη μέση επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, θα είναι δηλαδή κοντά στα περσινά επίπεδα.

Για το πώς θα διακυμανθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μίλησε έπειτα κι από την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων εξετάσεων, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας.

Σύμφωνα με όσα εκτιμά ο ίδιος, αναμένεται ελαφρά άνοδος των βάσεων εισαγωγής στο 4ο πεδίο των σπουδών Οικονομίας, περίπου στα 200 μόρια, αλλά και στο 1ο πεδίο στις νομικές σχολές και τις σχολές Ψυχολογίας.

Βάσεις 2023: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα - Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων
ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ / EUROKINISSI

Σε ένα μεγάλο επιστημονικό πεδίο όπως είναι το 4ο των σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, γράψανε ακριβώς ότι γράψανε και πέρυσι, είπε ο κ. Χατζητέγας. Σημείωσε πως «ήταν 1.500 περίπου περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτό το πολυπληθές πεδίο που συγκεντρώνει το 36% των υποψηφίων, θα έχουμε μια ελαφρά άνοδο των βάσεων. Περίπου 200 μόρια εκτιμάται ότι θα είναι αυτή».

«Άνοδο θα έχουμε και στις Νομικές και στις σχολές της Ψυχολογίας γιατί γράψανε καλύτερα. Είχαμε περισσότερους αριστούχους στις υψηλές βαθμολογίες. Είχαμε λοιπόν καλύτερα αποτελέσματα στο 1ο επιστημονικό πεδίο» ανέφερε συγκεκρμένα.

Παράλληλα, ο κ. Χατζητέγας προβλέπει πτώση στις Ιατρικές σχολές που θα αγγίξει και τα 200 μόρια, πτώση και στις Πολυτεχνικές σχολές με άνοδο όμως στα περιζήτητα τμήματα.

«Πτώση θα έχουμε στις Ιατρικές σχολές η οποία μπορεί να μην είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά θα αγγίξει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 200 μόρια, κάτι το οποίο θεωρείται μεγάλο για τις ιατρικές σχολές και σίγουρα στα Πολυτεχνεία παρά το γεγονός ότι έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες σε χαμηλόβαθμα τμήματα, εντούτοις και εκεί τα περιζήτητα τμήματα θα έχουν μια μικρή άνοδο των 150 έως 200 μόρια» εκτίμησε συγκεκριμένα.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share