Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πανελλαδικές 2023: Αυτό είναι το θέμα που έπεσε στη Νεοελληνική Γλώσσα των ΓΕΛ - Οι πρώτες αντιδράσεις των μαθητών

Τι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εξεταζόμενοι στο μάθημα της Έκθεσης

2 Ιουνίου 2023 10:05
Πανελλαδικές 2023: Αυτό είναι το θέμα που έπεσε στη Νεοελληνική Γλώσσα των ΓΕΛ - Οι πρώτες αντιδράσεις των μαθητών
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Στα εξεταστικά κέντρα βρέθηκαν από νωρίς το πρωί (2/6) οι 85.000 τελειόφοιτοι των ΓΕΛ για να δώσουν το πρώτο μάθημα για τις Πανελλαδικές 2023. Η διαδικασία με τα θέματα κύλησε ομαλά και λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής, το υπ. Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα θα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση είχε να κάνει με τον φεμινισμό και τη βία κατά των γυναικών.

Το πρώτο κείμενο για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη, ενώ το δεύτερο κείμενο για τον φεμινισμό ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλας Παπαθανασίου στην εφημερίδα το Βήμα. Το τρίτο ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστο Οικονόμου.

Στο ερώτημα Δ, οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία, την οποία θα εκφωνούσαν ως εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της περιοχής τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δείτε επίσης: Τους «τρέλανε» ο πιο άνετος μαθητής των Πανελλαδικών: «Πήγα να δώσω για πλάκα, εντάξει ωραία ήταν»

Θα έπρεπε να αναφέρουν τα φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο και πως θα μπορούσαν να συμβάλλουν έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τα ΓΕΛ το 2023

Πανελλαδικές 2023: 53χρονη μητέρα δίνει ξανά εξετάσεις μετά από 35 χρόνια - «Πιστεύω θα τα καταφέρω να περάσω...»

Μια διαφορετική υποψήφια των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είδαν μπροστά τους μαθητές σε σχολείο της Θεσσαλονίκης το πρωί της Παρασκευής (2/6) στην πρεμιέρα των υποψηφίων των ΓΕΛ με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Ο λόγος για την 53χρονη Άννα Μοναστηριώτη, η οποία αποφάσισε να λάβει μέρος ξανά στις πανελλαδικές εξετάσεις 35 χρόνια μετά την τελευταιά φορά που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Η ίδια δηλώνει ότι πάντα ήθελε να σπουδάσει Ψυχολογία στο ΑΠΘ και πίστεψε πως ήρθε η στιγμή να καταβάλει την δίκη της προσπάθεια, αφού ήδη τα δυο της παιδιά έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές τους.

«Ήταν ένα όνειρο που πάντα ήθελα να πραγματοποιήσω. Φέτος είδα ότι μπορώ να το κάνω. Διάβασα μόνη μου, χωρίς καμία βοήθεια» δήλωσε η 53χρονη που εργάζεται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

«Μου αρέσει η ψυχολογία και πιστεύω θα τα καταφέρω να περάσω στο ΑΠΘ. Είναι περίεργη αίσθηση να δίνει ξανά πανελλήνιες μετά από τόσα χρόνια» ανέφρε η κυρία Μοναστηριώτη, η οποία είχε άγχος πριν μπει στην σχολική αίθουσα αλλά πιστεύει πως είναι καλά προετοιμασμένη.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share