Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εκκίνηση για τις Πανελλαδικές 2023: «Κρας τεστ» για σύστημα και θέματα - Αναλυτικός οδηγός και πλήρες πρόγραμμα (video)

Ανησυχία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, μετά το αλαλούμ με την Τράπεζα Θεμάτων

31 Μαΐου 2023 11:51
Εκκίνηση για τις Πανελλαδικές 2023: «Κρας τεστ» για σύστημα και θέματα - Αναλυτικός οδηγός και πλήρες πρόγραμμα (video)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR&ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Πολλαπλά μηνύματα ότι οι Πανελλαδικές 2023 θα διεξαχθούν ομαλά στέλνει το υπουργείο Παιδείας, μετά το μεγάλο μπάχαλο στις ενδοσχολικές εξετάσεις και την Τράπεζα Θεμάτων. Οι Πανελλαδικές ξεκινούν αύριο, Πέμπτη 1 Ιουνίου, και «τρέχουν» να διασφαλίσουν ότι το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων θα λειτουργήσει κανονικά, και δεν θα ξαναβιώσουν την ίδια κατάσταση οι μαθητές της Γ' Λυκείου.

«Η λειτουργία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη. Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα, το λέμε με μεγάλα γράμματα» δήλωσε εκ νέου σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πανελλαδικές 2023: Αναλυτικά το πρόγραμμα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

  • Παρασκευή, 2/6/2023 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
  • Τρίτη, 6/6/2023 Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας
  • Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
  • Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

  • Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά
  • Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)
  • Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
  • Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
  • Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
  • Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
  • Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
  • Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα.

Πανελλαδικές 2023: Το πρόγραμμα για τα ειδικά Μαθήματα

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών Μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), θα διενεργηθούν από 17 μέχρι και 29 Ιουνίου, στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ανακοινωθεί.

  • Σάββατο, 17/6/2023 Αγγλικά 10.00 πμ
  • Δευτέρα, 19/6/2023 Γερμανικά 8.30 πμ
  • Τρίτη, 20/6/2023 Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ
  • Τετάρτη, 21/6/2023 Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ
  • Πέμπτη, 22/6/2023 Αρμονία 8.30 πμ
  • Παρασκευή, 23/6/2023 Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ
  • Σάββατο, 24/6/2023 Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ
  • Δευτέρα, 26/6/2023 Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ
  • Τρίτη, 27/6/2023 Γαλλικά 8.30 πμ
  • Τετάρτη, 28/6/2023 Ισπανικά 8.30 πμ
  • Πέμπτη, 29/6/2023 Ιταλικά 8.30 πμ

Υπολογισμός μορίων μετά τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2023

Όταν βγουν οι βαθμοί των υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να υπολογίσει τα μόρια που συγκέντρωσε συνολικά, τα οποία διαφέρουν από σχολή σε σχολή, λόγω των συντελεστών βαρύτητας.

Το Υπουργείο Παιδείας μάλιστα έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Πανελλαδικές 2023: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα και οι Βάσεις 2023

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει και πότε θα βγουν τα αποτελέσματα και οι βάσεις που θα δώσουν τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Κόπτση, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο στόχος του υπουργείου είναι αυτό να γίνει είτε στην ίδια ημερομηνία με πέρσι, είτε ακόμα και νωρίτερα.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Τέλος Ιουνίου προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των μαθημάτων των γενικών και των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν αρχές Ιουλίου. Ευελπιστούμε μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε και τις βάσεις εισαγωγής».

Πανελλήνιες 2023: Συντελεστές βαρύτητας και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Για κάθε Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση οι συντελεστές βαρύτητας για καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα καθώς και για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ) έχουν καθοριστεί με αποφάσεις και καλό θα ήταν οι μαθητές να τις γνωρίζουν.

Αν ο υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος Ομάδας Προσανατολισμού ή Γενικής Παιδείας που επέλεξε να εξετασθεί πανελλαδικά, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή θα πρέπει να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε δύο από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που είχε δηλώσει. Η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης , που έχει κάνει κάθε υποψήφιος είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους υποψηφίους, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.

Αν ο υποψήφιος παρότι υπέβαλε Αίτηση-Δήλωση, μετανιώσει και δεν συμμετάσχει τελικά στις εξετάσεις, δεν θα μπει στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων το ίδιο έτος. Ωστόσο, αυτός ο υποψήφιος θα μπορεί οποιοδήποτε επόμενο έτος να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το 2023 έχουμε 127 τμήματα που επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή 1,2. Πρόκειται για το 28,09% των τμημάτων. Οι συντελεστές ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από το Υπουργείο Παιδείας οι Συντελεστές για τον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα ισχύσουν στις Πανελλήνιες 2023. Κάθε χρόνο τα τμήματα έχουν δικαίωμα να αλλάζουν τους συντελεστές βαρύτητας από 0,8 έως 1,2 για τα τμήματα.

Συντελεστής 0,8 σημαίνει ότι πρέπει ένας υποψήφιος να γράψει το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων, όλης της Ελλάδας, για να έχει τη δυνατότητα να δηλώσει το τμήμα στο μηχανογραφικό του δελτίο. Συντελεστής 1,2 σημαίνει ότι ο υποψήφιος πρέπει να γράψει το 120% του μέσου όρου.

Οι αλλαγές στο Μηχανογραφικό 2023

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Επόμενο βήμα είναι η ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Ωστόσο, φέτος η υποβολή του Μηχανογραφικού δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share