Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Νίκη Κεραμέως: Πώς θα ανοίξουν αύριο (9/1) τα σχολεία - Ανησυχία για την υποπαραλλαγή «Κράκεν» και τα εμβόλια

Οι μεγάλες αλλαγές στα νέα βιβλία

8 Ιανουαρίου 2023 12:21
Νίκη Κεραμέως: Πώς θα ανοίξουν αύριο (9/1) τα σχολεία - Ανησυχία για την υποπαραλλαγή «Κράκεν» και τα εμβόλια
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για το πώς θα γίνει αύριο (9/1), Δευτέρα το άνοιγμα των σχολείων, τι ισχύει με τις απουσίες αλλά και την έξαρση της βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της καθώς και τα νέα σχολικά βιβλία μίλησε στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η κυρία Κεραμέως ξεκίνησε λέγοντας πως: «Κανονικά ανοίγουν αύριο τα σχολεία μας όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα. Δεν έχει αλλάξει κάτι με μια βεβαίως σημαντική προσθήκη καθώς είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη.

Είναι μια εγκύκλιος που συνήθως βγαίνει πιο αργά που προβλέπει τη δικαιολόγηση των απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και δικαιούνται έως και 5 μέρες απουσίες οι οποίες δεν προσμετρώνται και δεν καταγράφονται από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο που είναι το διάστημα που μας έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Προφανώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα»

Την ίδια στιγμή υπάρχει ανησυχία για το «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού, που έχει περιβάλει την Ελλάδα, με τον Νίκο Καπραβέλο μάλιστα να ζητά αναβολή της επανόδου των μαθητών.

Η υπουργός τόνισε πως «ιώσεις έχουμε κάθε χρόνο και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν λίγο περίεργα εξαιτίας του κορωνοϊού. Από κει και πέρα παίρνουμε όλα τα μέτρα και έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα των παιδιών και από κει και πέρα υπάρχει και το πλαίσιο για τη δικαιολόγηση των απουσιών».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δούμε εικόνες μαζικής αποχής από τα σχολεία λόγω γρίπης, η υπουργός απαντά πως «σε όλο τον κόσμο έχουμε ιώσεις, σε όλα τα σχολεία. Τα σχολεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά. Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται και έχουμε ένα πλαίσιο προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας αλλά και της εκπαίδευσης».

Καμία συζήτηση για επαναφορά της μάσκας

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, άλλοι είπαν να ανοίξουν πιο αργά τα σχολεία, άλλοι πως πρέπει να φορούν μάσκα, άλλοι να μην επανέλθουν. Υπάρχει κάποια συζήτηση;

«Δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά της μάσκας. Εξυπακούεται ότι μπορεί ο καθένας να φορέσει αν το επιθυμεί αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο Υγείας ή την Επιτροπή των Ειδικών. Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς. Ότι ισχύει για την κοινωνία. Προσέχουμε, παρακολουθούμε τα συμπτώματά μας», απαντά.

Για τις αλλαγές στα βιβλία

Όλα τα βιβλία σε όλες τις τάξεις της εκπαίδευσης επρόκειτο να αλλάξουν, συνέχισε η υπουργός.

«Υπάρχουν βιβλία από το 1998 και για πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Ολοκληρώνουμε μια προσπάθεια σε συνέχεια και άλλων κυβερνητικών προσπαθειών. Πέρυσι ανακοινώσαμε νέα ύλη. Αυτή οδηγεί στη σύνταξη νέων βιβλίων. Πριν από λίγες ημέρες βγήκαν οι νέες υπουργικές αποφάσεις για τις επιτροπές του πολλαπλού βιβλίου. Για πάρα πολλά χρόνια είχαμε ένα βιβλίο ιστορίας της Β Γυμνασίου, ένα βιβλίο Φυσικής, ένα Μαθηματικών. Τώρα θα έχουμε περισσότερα.

Ενδεχομένως 3 και 4 για κάθε μάθημα. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να διαλέγει το βιβλίο το οποίο διδάσκει και ο δεύτερος είναι διότι τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση ψηφιακά σε όλα αυτά τα βιβλία πέρα από το εγχειρίδιο που θα έχουν μπροστά τους και αυτό θα τους οδηγεί στο να συνδυάζουν πηγές. Όλα θα είναι δωρεάν. Τα παιδιά θα φύγουν από την λογική της αποστήθισης. Από την φετινή χρονιά προβλέπεται η εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε όλα τα τμήματα δημοσίων Λυκείων, Γυμνασίων και πέμπτης και έκτης Δημοτικού. Πρόκειται για μια ψηφιακή επανάσταση», είπε.

Για το ζήτημα της ιστορίας και τις ανακρίβειες που πιθανώς υπάρχουν στα βιβλία σήμερα, η κυρία Κεραμέως διαβεβαιώνει πως «υπάρχουν ειδικές επιτροπές που αποτελούνται και από εκπαιδευτικούς και από καθηγητές πανεπιστημίου που έχουν συγγράψει αυτή τη νέα ύλη».

Όσον αφορά τη νέα ύλη, όπως είπε δεν θα ισχύσει ακόμα για την Γ Λυκείου καθώς τα παιδιά δίνουν Πανελλήνιες.

Βασιλακόπουλος: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού

Για την έξαρση των ιώσεων σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό και τη νέα μετάλλαξή του μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής αρχικά μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα και για τα δεδομένα που δίνουν στην δημοσιότητα: «Το τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα είναι σχεδόν αδύνατο να το ξέρουμε, διότι η Κίνα δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία. Ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνει λόγω κορονοϊού είναι τελείως αστείος. Μία εβδομάδα πριν έλεγαν ότι έχουν περίπου 5 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, τα οποία αν τα πολλαπλασιάσετε με το 7 που είναι οι ημέρες της εβδομάδας μας κάνουν 35 χιλιάδες κρούσματα την εβδομάδα, ενώ εμείς έχουμε περίπου 45 χιλιάδες, προφανώς δεν λένε την αλήθεια».

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Το στοίχημα διεθνώς – και για αυτό γίνεται αυτή επιτήρηση στα αεροδρόμια και ο δειγματοληπτικός έλεγχος – είναι να βρούμε έγκαιρα καινούργια πιθανά στελέχη που θα «γεννηθούν» στην Κίνα και λέω ότι θα «γεννηθούν» εκεί γιατί ο ιός φτιάχνει νέα στελέχη όταν πολλαπλασιάζεται, η Κίνα έχει το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη, εκεί δεν έχουν σοβαρή ανοσία γιατί είχαν συνέχεια lockdown και δεν έχουν εμβολιαστεί με πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, άρα εκεί θα υπάρξει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού και ο ιός θα βρει ευκαιρίες να αλλάξει».

Επιπλέον ο καθηγητής εξήγησε σχετικά με την παραλλαγή του ιού που κυριαρχεί στην Αμερική: «Αυτή η παραλλαγή δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Σιγκαπούρη πριν αρκετούς μήνες, έκανε ένα μικρό κύμα εκεί, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μετά ηρέμησε. Μία υποπαραλλαγή του στελέχους που ήταν στην Σιγκαπούρη έχει εμφανιστεί τώρα κυρίως στην βορειοανατολική Αμερική».

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού ο καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε: «Στη αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ότι είχαμε φοβηθεί. Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στο θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για αυτή την υποπαραλλαγή».

Συγκεκριμένα, τόνισε ο κος Βασιλακόπουλος: «Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορείς να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που «ναι» καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα που ακόμα ο καιρός είναι ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε».

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share