Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024

Επιστροφή μάσκας στα σχολεία; Καμπανάκι Γκίκα Μαγιορκίνη - «Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω αλλά... δεν το αποκλείω σε 1-2 εβδομάδες»

Συναγερμός από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

29 Νοεμβρίου 2022 10:33
Επιστροφή μάσκας στα σχολεία; Καμπανάκι Γκίκα Μαγιορκίνη - «Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω αλλά... δεν το αποκλείω σε 1-2 εβδομάδες»
(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ απάντησε για την πιθανότητα επιστροφής του μέτρου της μάσκας στα σχολεία.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα στα παιδιά ζητώντας παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα ο κ.Μαγιορκίνης τόνισε πως αν και για την ώρα δεν βλέπει να χρειάζεται η επιστροφή της μάσκας, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες ακόμα για το αν θα χρειαστεί να περάσουμε σε κάτι οριζόντιο. «Δεν το αποκλείω αλλά αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω». Πρόσθεσε όμως ότι ενδεχομένως να χρειαστεί σύσταση για μάσκα σε κάποιους μαθητές, ανάλογα με το πως θα κρίνει την κατάσταση ο παιδίατρος.

Κυκλοφορούν πολλές ιώσεις

Οπως είπε ο κ.Μαγιορκίνης είμαστε κοντά στην κανονικότητα και δεν είναι περίεργο τα παιδιά να κολλούν ιώσεις στο σχολείο, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Εξάλλου η γρίπη, ο RSV, ο κορωνοϊός, αδενοϊοί, εντεροϊοί κυκλοφορούν αυτή την εποχή.

Σε ό,τι αφορά στην έξαρση της γρίπης, αυτή εμφανίστηκε νωρίτερα, καθώς μεγάλη πληθυσμιακή μάζα δεν εμβολιαζόταν για τη γρίπη εδώ και 1-2 χρόνια, δεν είχε κολλήσει, δεν είχε ανοσία και γι αυτό υπάρχουν περισσότερα περιστατικά πλέον και η έξαρση ήρθε νωρίτερα.

«Βόμβα» Παιδιάτρων: «Να γίνει υποχρεωτική ξανά η μάσκα σε κλειστούς χώρους» - Σε έξαρση γρίπη, κορωνοϊός και άλλες ιώσεις

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους παιδιάτρους τα αυξημένα κρούσματα γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, την ώρα που αναμένεται αύξηση και στα κρούσματα του κορωνοϊού. Παράλληλα, μία άγνωστη μέχρι τώρα πιθανή παρενέργεια του κορωνοϊού ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Οξφόρδη, η οποία μπορεί μάλιστα να εμφανιστεί ακόμα και έξι μήνες μετά τη νόσηση!

Με επιστολή της μάλιστα προς τον υπουργό Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών ζητεί την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων στον μαθητικό πληθυσμό ώστε να προληφθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Όπως εκτιμούν, η κατάσταση δε θα είναι εύκολη, λόγω των μολύνσεων, αλλά και τον επαναμολύνσεων, καθώς οι υποπαραλλαγές ΒQ.1, BQ.1.1 και ΧΒΒ διαφεύγουν της ανοσίας.

Για τον λόγο αυτό στην επιστολή τους ζητούν την άμεση επαναφορά της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και κυρίως στα σχολεία.

Οι παιδίατροι επικαλούνται ως δεδομένα που θα ανατρέψουν επικίνδυνα την επιδημιολογική κατάσταση τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα οδηγήσουν σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό των παιδιών και των εφήβων και την αυξημένη νοσηρότητα που παρατηρείται τόσο του ιού της γρίπης, όσο και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των εφημεριών.

Οι παιδίατροι μεταξύ άλλων προτείνουν:

  • Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Τη χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
  • Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share