Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Ναι» του Συμβουλίου της Επικρατείας στην πανεπιστημιακή αστυνομία: «Δεν παραβιάζει το σύνταγμα και την ακαδημαϊκή ελευθερία»

Πήρε οριστικά την έγκριση του ΣΤΕ

21 Οκτωβρίου 2022 15:57
«Ναι» του Συμβουλίου της Επικρατείας  στην πανεπιστημιακή αστυνομία: «Δεν παραβιάζει το σύνταγμα και την ακαδημαϊκή ελευθερία»
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ησύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, με δύο αποφάσεις τους (2046-2047/2022) οι ανώτατοι δικαστές καταλήγουν, κατά πλειοψηφία, ότι:

  • Οι ρυθμίσεις των άρθρων 18-20 του νόμου 4777/2021 κινούνται εντός των πλαισίων της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και δεν θίγουν το δικαίωμα των ιδρυμάτων αυτών να αποφασίζουν επί των υποθέσεών τους με δικά τους όργανα και
  • Είναι συνταγματική και νόμιμη η δράση των ΟΠΠΙ, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά, θεμελιώνει αστική ευθύνη του Δημοσίου κατ’ άρθρο 105 ΕισΝΑΚ.

Οι δικαστές επισημαίνουν δε ότι οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε, συνεπώς, δυνατότητα επέμβασης επί θεμάτων επιστήμης, έρευνας, διδασκαλίας, λειτουργίας των ΑΕΙ, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τελευταίων και κατά συνέπια η επίμαχη ρύθμιση, «όχι μόνο δεν πλήττεται αλλά θάλπεται η συνταγματική τάξη».

Μεγάλη ένταση στο κέντρο της Αθήνας: Επεισόδια και χημικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια (video)

Επεισόδια με χημικά σημειώθηκαν πριν λίγο (μεσημέρι 20/10) στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας φοιτητών.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιούσαν φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτυρόμενοι για την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα στη νομική σχολή στο ΑΠΘ, προκλήθηκε ένταση με συμπλοκές μεταξύ των φοιτητών και των αστυνομικών δυνάμεων που είναι στο σημείο, με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών.

ΑΠΘ: Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο μετά την πτώση του 19χρονου από τον τρίτο

Υπό κατάληψη όρισαν την Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φοιτητές διαφόρων πολιτικών συλλόγων σήμερα το πρωί με αφορμή το περιστατικό της πτώσης του 19χρονου από τον τρίτο όροφο του κτηρίου.

Μάθετε επίσης τους έξυπνους τρόπους να γλυτώσετε τα κοινόχρηστα θέρμανσης του σπιτιού σας

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές της Νομικής Σχολής, είναι υπεράριθμοι μέσα στις αίθουσες με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάτσουν στα περβάζια των παραθύρων, ακόμα και στο πάτωμα, για να καταφέρουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Όπως λένε, πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα για το οποίο ζητούν να υπάρξει άμεση λύση, ούτως ώστε να μην κινδυνεύουν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους. Σημειώνεται ότι η κοσμητεία της Σχολής ανακοίνωσε πως τα μαθήματα σήμερα θα γίνουν διαδικτυακά.

Δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν πριν από λίγη ώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ)του ΑΠΘ, όπου πραγματοποιείται εκδήλωση με την παρουσία ακαδημαϊκών. Κάποια άτομα μπήκαν μέσα στην αίθουσα, φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και πέταξαν τρικάκια. Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε στον εξωτερικό χώρο.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share