Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» από ΣτΕ: Παράνομη η κατάργηση δύο μαθημάτων στα Λύκεια - Νόμιμη η επαναφορά των Λατινικών

Έκρινε νόμιμη την επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ

13 Οκτωβρίου 2022 17:26
«Βόμβα» από ΣτΕ: Παράνομη η κατάργηση δύο μαθημάτων στα Λύκεια - Νόμιμη η επαναφορά των Λατινικών
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μη νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την μείωση και την κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων «Πολιτική Παιδεία» που διδάσκεται στην Α' Λυκείου και του «Σύγχρονου Κόσμου: Πολίτης και Δημοκρατία», μάθημα το οποίο διδάσκεται στην Β’ Λυκείου.

Δείτε επίσης: Μια κανονική μαφία στην Πολυτεχνειούπολη: Είχαν σχέδιο κλέβοντας συστηματικά φοιτητές και σπάζοντας πόρτες - Εμπλοκή στην απόπειρα δολοφονίας του Λουκά Παπαδήμου

Οι δικαστές της 7μελούς σύνθεσης του ΣτΕ, έκριναν ότι τα ωρολόγια προγράμματα ως προς τα δύο αυτά μαθήματα εκδόθηκαν «μη νομίμως, χωρίς τεκμηρίωση ως προς την τήρηση παιδαγωγικών και επιστημονικών κριτηρίων, παραγνωρίζοντας τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της διοίκησης».

Αντίθετα, το ΣτΕ με την ίδια απόφασή του έκρινε ότι είναι νόμιμες οι ρυθμίσεις του νόμου 4692/2020, με τις οποίες αντικαταστάθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το μάθημα των Λατινικών ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η επαναφορά της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών στο Λύκειο «δικαιολογείται από τη συναγόμενη από τη σχετική διάταξη εκτίμηση του νομοθέτη για τη συμβολή του μαθήματος των Λατινικών στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών».

«Βόμβα» από ΣτΕ: Παράνομη η κατάργηση δύο μαθημάτων στα Λύκεια - Νόμιμη η επαναφορά των Λατινικών

Έτσι, με τα δεδομένα αυτά, το ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική πρόβλεψη για την επαναφορά στα ωρολόγια προγράμματα του Γενικού Λυκείου του μαθήματος των Λατινικών στη θέση του μαθήματος «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη)» έχει έρεισμα τις διατάξεις του νόμου 4692/2020 που όρισαν τα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων Γενικού Λυκείου.

Παιδεία στο έλεος της αλητείας: Τρόμος στα Πανεπιστήμια και έξαρση βίας στα σχολεία - Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες για τις συμμορίες με ανενόχλητη δράση

Ένα προς ένα έρχονται στο φως τα ανατριχιαστικά στοιχεία από τις συμμορίες, που λυμαίνονται τους χώρους παιδείας, από τα Πανεπιστήμια μέχρι και στα σχολεία μας.

Αρχικά, στην φυλακή οδηγήθηκαν μετά από πολύωρες απολογίες με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι 7 από τους 16 κατηγορούμενους οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από την πρόσφατη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στη Πολυτεχνειούπολη, με τις λεπτομέρειες της δράσης τους να σοκάρουν.

Και οι 16 αρνήθηκαν κατά την απολογία τους τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και κατά περίπτωση αφορούν 27 ληστείες, δύο διακεκριμένες κλοπές, εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας συνεχίζει να νοσηλεύεται, μετά τον τραυματισμό του κατά την αστυνομική επιχείρηση και δεν απολογηθηκε σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το «Χαμογέλα και Πάλι» μίλησε με την φοιτήτρια του Μαθηματικού, Ναταλία Λαμπρινιάδη, η οποία ήταν παρούσα τη στιγμή που έγινε η έφοδος της αστυνομίας.

«Περνούσα απ΄ έξω οπότε είδα πολλούς άνδρες των ΟΠΚΕ συγκεντρωμένους έξω από την πύλη και μέσα στο Πολυτεχνείο, εγώ περνούσα απ’ έξω να πάω στη σχολή μου και άκουγα γενικώς και φωνές και ήχους και γδούπους να προέρχονται από την εστία και εν τέλει λίγο πριν φτάσω στη σχολή μου, άκουσα πυροβολισμούς. Ήταν μία κατάσταση τρομακτική»,

»Ήταν δίπλα η σχολή των Π/Μ, και δίπλα η σχολή των τοπογράφων, έχει στάση λεωφορείου. Δίνανε δηλαδή οι άνθρωποι μαθήματα εκείνη τη μέρα και έπεφταν πυροβολισμοί 2 μέτρα πιο πέρα. Τα παιδιά που μένουν στις εστίες είδαν την αντιτρομοκρατική, τα ΕΚΑΜ να κάνουν έφοδο στα δωμάτιά τους και να σπάνε πόρτες», είπε η φοιτήτρια.

«Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι ενώ εισβάλει με προσχήματα που αφορούν στην ανομία και την εγκληματικότητα, μία από τις συλληφθείσες είναι δόκιμη αστυνομικός. Πραγματικά αναρωτιόμαστε ποια ακριβώς εγκληματικότητα θέλει να καταπολεμήσει η ελληνική αστυνομία, όταν την έχει ανάμεσα στα πόδια της να συνεργάζεται με τα κυκλώματα και να δίνει πληροφορίες. Μία τέτοιου τύπου έφοδος δεν έρχεται να βελτιώσει κάποια κατάσταση.

Εγώ γνωρίζω ότι εάν ήσουν εκείνη την ώρα στον χώρο ήσουν σε κίνδυνο, και σε κίνδυνο από την ελληνική αστυνομία. Το γεγονός ότι έχουν φέρει μία αστυνομία και πυροβολούν μέρα μεσημέρι, έρχονται και δένουν με tai-raps φοιτητές λες και είναι εγκληματίες. Τους φοιτητές που ήταν στα σπίτια τους και κοιμόντουσαν», πρόσθεσε.

«Αυτές οι εικόνες μας γεμίζουν φόβο και ανασφάλεια. Υπάρχει ένας διάλογος ούτως ή αλλως που θεωρεί την αστυνομία ανεπιθύμητη», κατέληξε.

Ο δικηγόρος των συλληφθέντων μετά από την αστυνομική επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη, Δημήτρης Γκαβέλας, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!».

«Έχει πράγματι ενταθεί μία συζήτηση σχετικά με το άσυλο και για την παρέμβαση της αστυνομίας. Η πληροφόρηση που έχω για τον Ερυθρό Σταυρό είναι ότι αρκετοί γνωστοί του νοσηλευόμενου πήγαν στο νοσοκομείο για να ρωτήσουν για την κατάσταση της υγείας του και αν είναι δυνατόν να τον δουν. Είδαν κίνηση και εκεί υπήρξε εγρήγορση από την αστυνομία», ανέφερε αρχικά ο κ. Γκαβέλας.

«Δεν έχω επικοινωνήσει ακόμα με τον νοσηλευόμενο, δεν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του. Θα περιοριστώ στον αδερφό του φερόμενου ως αρχηγού της συμμορίας, ο οποίος μετά από την ανακριτική διαδικασία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Για κάποιους κατηγορουμένους υπάρχουν αποδείξεις, για άλλους όχι. Ο αδερφός του νοσηλευόμενου έχει μία ωραία και ήσυχη ζωή, έχει μία όμορφη σχέση, εργάζεται και αυτό που μπορεί κάποιος να του προσάψει είναι ότι επισκεπτόταν τον νοσηλευόμενο για να του δώσει χρήματα και φαγητό. Αυτό δεν είναι κατηγορία για τον ίδιο, αποδείχθηκε ότι δεν έχει συμμετοχή σε εγκληματική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Νέα περιστατικά βίας στον Πύργο και ανησυχία για τα σχολεία

Την ίδια στιγμή, επικίνδυνες διαστάσεις έχουν λάβει τα περιστατικά βίας σε σχολικές μονάδες του Πύργου το τελευταίο διάστημα.

Το πρώτο από τα τέσσερα περιστατικά σημειώθηκε χθες το μεσημέρι λίγα μέτρα μακριά από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου. Ειδικότερα, μία ομάδα από μαθητές Γυμνασίου που μόλις είχαν αποχωρήσει από το σχολείο τους, συναντήθηκε με άλλη ομάδα μαθητών από άλλο γυμνάσιο της περιοχής με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή μεταξύ τους, για άγνωστους λόγους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα παιδί χτυπήθηκε αρκετά σοβαρά, ενώ το επεισόδιο κράτησε για αρκετή ώρα.

Το δεύτερο και πιο σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου. Συγκεκριμένα ένα εξωσχολικό άτομο εισέβαλλε στον προαύλιο χώρο, κινήθηκε απειλητικά και χτύπησε συγκεκριμένο μαθητή του 2ου Γυμνασίου. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το περιστατικό έληξε, όμως αναφορικά με αίτια του επεισοδίου υπήρξαν υπόνοιες για διακίνηση ναρκωτικών.

Τα υπόλοιπα δύο περιστατικά αφορούν διαφορετικές συμπλοκές σε 4ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Πύργου. Όσον αφορά το επεισόδιο στο 3ο Λύκειο φέρεται να συνέβη κοντά στο σχολικό συγκρότημα, μεταξύ εξωσχολικών ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περιστατικά σε 2ο και 4ο Γυμνάσιο αλλά και 3ο Λύκειο σημειώθηκαν σήμερα το πρωί και το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία πλέον ζητά αυξημένη αστυνόμευση με περισσότερες περιπολίες έξω από τα σχολικά συγκροτήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει από τους εμπλεκόμενους καταγγελίες ή μηνύσεις για κανένα από τα τέσσερα περιστατικά.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share