Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι σήμερα 12/9 για τους μαθητές – Τι ισχύει για τα κρούσματα και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς (Video)

Ποια μέτρα ισχύουν για τον κορωνοϊό

12 Σεπτεμβρίου 2022 07:10
Σχολεία: Πρώτο κουδούνι σήμερα 12/9 για τους μαθητές – Τι ισχύει για τα κρούσματα και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς (Video)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκινάει σήμερα, με τον καθιερωμένο αγιασμό, η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Από αύριο, Τρίτη 13/9, αρχίζει κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα υποδέχονται και πάλι σήμερα τους μαθητές στην τάξη και για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια με ελάχιστους περιορισμούς προστασία από τον κορωνοϊό.

Δείτε επίσης: Συναγερμός Θάνου Πλεύρη: Έντονη ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού - Τι είπε για την πίεση στα νοσοκομεία (video)

Χωρίς υποχρεωτικές μάσκες, χωρίς τηλε-εκπαίδευση, χωρίς κοινωνική απόσταση και πλέον με όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, οι μαθητές στα σχολεία καλούνται να αλληλεπιδράσουν σε ένα «φυσιολογικό» περιβάλλον μάθησης χωρίς μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Η σχολική ζωή με μάσκα -αν και απαραίτητη τα προηγούμενα δύο χρόνια- σήμαινε απερίγραπτη ταλαιπωρία για τους μαθητές. Εκτός από τη δυσκολία εξαιτίας της πολύωρης χρήσης της, σημαντική ήταν και η επιβάρυνση στην επικοινωνία, όταν αυτή μπορεί να είναι -ως επί τω πλείστον- μη λεκτική.

Οι δάσκαλοι, για παράδειγμα, δυσκολεύονταν να ερμηνεύσουν τις μη λεκτικές αντιδράσεις των μαθητών τους που φορούσαν μάσκες, αλλά και οι ίδιοι από την πλευρά τους δεν μπορούσαν να κατανοήσουν σωστά τους δασκάλους τους.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα στοιχεία πλέον δείχνουν πως με την επικράτηση των νέων παραλλαγών της οικογένειας της Όμικρον -που είναι μεν πιο μεταδοτικές αλλά δεν προκαλούν βαριά νόσηση- τα σχολεία δεν είναι σημαντικοί παράγοντες μετάδοσης του κορωνοϊού και οι μαθητές είναι η ομάδα του πληθυσμού που είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσει σοβαρές επιπτώσεις από τη νόσο.

Έτσι πλέον, στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ειδικοί επιστήμονες και εισηγούνται στις κυβερνήσεις των χωρών, βαραίνουν περισσότερο τα στοιχεία που δείχνουν ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και οι περιορισμοί στους μαθητές είχαν καθαρά αρνητικό αντίκτυπο.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας εκτοξεύθηκαν στα ύψη και πολλοί οι μαθητές -ιδιαίτερα όσοι έχουν επιπλέον και μαθησιακές δυσκολίες- έμειναν πίσω στη βασική ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση.

Έτσι σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, οι επιστήμονες και στην Ελλάδα έκριναν πως είναι πιο σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, παρά να τους αποτρέψουμε από το να κολλήσουν έναν ιό, ο οποίος είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτούς.

“Ήρθε πλέον η ώρα να βάλουμε πιο ψηλά το συμφέρον του μαθητή”, λένε ορισμένοι ειδικοί.

Ποια μέτρα θα ισχύουν αυτή τη σχολική χρονιά

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι σήμερα για τους μαθητές – Τι ισχύει για τα κρούσματα και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Σήμερα Δευτέρα 12/9, οι μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου όλης της χώρας, πηγαίνουν στο σχολείο με την υπόμνηση ότι η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, όμως, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική για τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει, οφείλουν να υποβάλλονται σε υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο με rapid-test ή PCR, με δική τους δαπάνη σε ιδιωτικές δομές, εργαστήρια ή φαρμακεία.

Τα τεστ διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα (πριν από κάθε Τρίτη) έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τι γίνεται αν οι μαθητές ή οι μαθήτριες εμφανίσουν συμπτώματα

Εάν ένας μαθητής ή μια μαθήτρια, εκδηλώσει συμπτώματα κορωνοϊού εκτός του σχολείου οφείλει να παραμένει στο σπίτι και ο γονέας ή κηδεμόνας του, να ειδοποιήσει τη σχολική μονάδα. Για όσο διάστημα απουσιάσει από το σχολείο ο μαθητής, οι απουσίες τους δεν προσμετρώνται.

Εάν ο μαθητής ή η μαθήτρια, βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου κορονοϊού της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του μαθητή ή της μαθήτριας, με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Επιστροφή των νοσούντων στο σχολείο

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος εκπαιδευτικός μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

Ως ημέρα «0» θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share