Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022

Σχολεία: Πρεμιέρα με νέα πρωτόκολλα! Ανοίγουν σήμερα (3/5) χωρίς πιστοποιητικά, self test και δηλώσεις - Τι ισχύει για τις μάσκες & σε περίπτωση κρούσματος

Αναλυτικός οδηγός

3 Μαΐου 2022 07:41
Σχολεία: Πρεμιέρα με νέα πρωτόκολλα! Ανοίγουν σήμερα (3/5) χωρίς πιστοποιητικά, self test και δηλώσεις - Τι ισχύει για τις μάσκες & σε περίπτωση κρούσματος
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σχολεία: Χτυπάει σε λίγο το πρώτο κουδούνι με τους μαθητές και τους καθηγητές να επιστρέφουν μετά τις γιορτές του Πάσχα με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.

Οι σκληροί δείκτες έχουν αρχίσει να υποχωρούν εμφανώς και με δεδομένη και την γενικότερη χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία στην καθημερινότητα, οι ειδικοί έκριναν πως τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να υπάρξει μια περεταίρω χαλάρωση και στο σχολικό περιβάλλον.

Συνεπώς η επιστροφή των μαθητών γίνεται χωρίς τη διενέργεια των υποχρεωτικών self test -υποχρέωση υπάρχει για ένα rapid test υπάρχει μόνο για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς- ενώ η χρήση μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική.

«Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Μπορούμε να πούμε ότι κερδήθηκε το στοίχημα με τον κορωνοϊό χάρη στις τεράστιες προσπάθειες γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, στελεχών εκπαίδευσης, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για την καθοριστική τους συμβολή. Έλεγαν ότι θα κλείσουν τα σχολεία, όμως τα σχολεία λειτούργησαν μια χαρά», τόνισε χθες σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Τρίτη 3/5 στα σχολεία

Σύμφωνα με το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο:

  • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.
  • Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022).

Τι ισχύει σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου και τι εκτός

Για την στενή επαφή με κρούσμα εντός του σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Για τη στενή επαφή με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π.–Ε.Β.Π. που έχουν εμβολιαστεί, επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Η διαδικασία σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στον γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.

Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share