Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επιστροφή στα σχολεία: Όλα τα μέτρα και οι αλλαγές - Τι ισχύει για τεστ, κρούσματα και τηλεκπαίδευση (Video)

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη - Όσα ισχύουν σε περίπτωση επαφής με κρούσμα εκτός σχολείου

10 Ιανουαρίου 2022 07:55
Επιστροφή στα σχολεία: Όλα τα μέτρα και οι αλλαγές - Τι ισχύει για τεστ, κρούσματα και τηλεκπαίδευση (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με περισσότερους ελέγχους κατά του κορωνοϊού επιστρέφουν στα σχολεία σήμερα, 10 Ιανουαρίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων προβλέπεται ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία self test αυτή την εβδομάδα αντί για δύο, με τη διάθεσή τους να γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία, και τους ανεμβολίαστους διδάσκοντες να επιβαρύνονται με το κόστος του επιπλέον αυτοδιαγνωστικού τεστ.

«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων», είχε προειδοποιήσει μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.

Περισσότερα τεστ αλλά και ελλείψεις

Συγκεκριμένα, τα self tests πρέπει να γίνονται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, με τα τρία self tests την πρώτη εβδομάδα να διενεργούνται τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή ενώ τα δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ, από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά, να πραγματοποιούνται την Τρίτη και την Παρασκευή.

Εντούτοις, ύστερα από τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διευκρινίσεις το Σάββατο (08/01) και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self test, μπορούν να διαθέσουν οι σχολικές μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self test και εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική Επιτροπή ώστε να τις προμηθεύσει με self test για το άνοιγμα της Δευτέρας (10/01)».

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, «από την Τετάρτη (05/01) έως σήμερα (σ.σ. 08/01) δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκατομμύρια τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών».

Πάντως, τα δύο self tests ανά εβδομάδα πρέπει να διενεργούνται τόσο από ανεμβολίαστους μαθητές όσο και από εμβολιασμένους μαθητές και διδάσκοντες.

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη

Αν βρεθεί κρούσμα κορωνοϊού στην τάξη, τότε οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν καθημερινά δωρεάν τεστ για πέντε ημέρες (δύο rapid tests και ένα self test πέραν των δύο σταθερών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ανά εβδομάδα).

Σε περίπτωση κρούσματος, οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα επιπλέον self test πέραν των δύο σταθερών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ανά εβδομάδα.

Επίσης, αν μαθητής διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες και αυτή θα διακόπτεται α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο, προεξάρχοντος του πυρετού, υποχωρούν και β) με αρνητικό self test.

Πάντως, εάν ο πυρετός συνεχίζεται ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) test, τότε η απομόνωση θα παρατείνεται.

Όσον αφορά σε θετικό κρούσμα εκπαιδευτικού, τότε ο διδάσκων θα μπαίνει σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες και αυτή θα διακόπτεται α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο, προεξάρχοντος του πυρετού, υποχωρούν και β) με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR test) για τους ανεμβολίαστους.

Επισημαίνεται ότι εάν ο πυρετός συνεχίζεται ή υπάρχει θετικό self ή rapid τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται και όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου, συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς, αντίστοιχα.

Όσα ισχύουν σε περίπτωση επαφής με κρούσμα εκτός σχολείου

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος εκτός σχολείου, ισχύουν συγκεκριμένοι κανονισμοί.

Αυτοί οι κανονισμοί είναι οι εξής:

  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένοι διδάσκοντες με δύο δόσεις τους τελευταίους έξι μήνες ή με μια δόση του εμβολίου Johnson & Johnson τους τελευταίους δύο μήνες προσέρχονται στο σχολείο κανονικά. Ακόμα, διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση και φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για δέκα ημέρες από την έκθεση.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί με δύο δόσεις πάνω από έξι μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μια δόση του εμβολίου Johnson & Johnson πάνω από δύο μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι διδάσκοντες παραμένουν σε απομόνωση για πέντε ημέρες και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Ακόμα, μετά την πέμπτη ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.
  • Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self tests κατά τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7 μετά την έκθεση.
  • Αν πρόκειται για ανεμβολίαστους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για πέντε ημέρες και διενεργούν self test την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.

Πότε εφαρμόζεται η τηλεκπαίδευση

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την Τρίτη (04/01) από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η τηλεκπαίδευση τίθεται σε εφαρμογή σε δύο περιπτώσεις.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι οι εξής:

  • Στο ενδεχόμενο που βρεθεί θετικό το 50%+1 των μαθητών ενός τμήματος.
  • Για τους μαθητές με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα, η Νίκη Κεραμέως έχει σημειώσει: «Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως, για παράδειγμα, τα υποχρεωτικά rapid tests για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα, στα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν».

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share