Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

Πάει πίσω η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω κορωνοϊού: «Έκρηξη» κρουσμάτων στα σχολεία

Δεν ανοίγουν όλα τα Πανεπιστήμια - Ποια τα μέτρα που ισχύουν

3 Οκτωβρίου 2021 10:54
Πάει πίσω η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω κορωνοϊού: «Έκρηξη» κρουσμάτων στα σχολεία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η ακαδημαϊκή χρονιά φαίνεται πως, τελικά, δε θα ξεκινήσει αύριο (4/10), με τη δια ζώσης εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια να αρχίζει με προβλήματα και τη διαδικασία να γίνεται τμηματικά λόγω κορωνοϊού.

Την άρνηση του υπουργείου Παιδείας έλαβαν τα ΑΕΙ ή μεμονωμένα τμήματα να κάνουν μαθήματα -κατά περίπτωση- εξ αποστάσεως καθώς οι αίθουσες που διαθέτουν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους φοιτητές και να τηρηθούν κατά γράμμα τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.

Έτσι ενώ θα έπρεπε από αύριο Δευτέρα να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα τους με συγκεκριμένα μέτρα, πολλά ιδρύματα έδωσαν παράταση μια ακόμη εβδομάδα στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα και κυρίως να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό το οποίο θα διενεργεί τους ελέγχους για τον εμβολιασμό και τα τεστ των φοιτητών αλλά και του προσωπικού.

Τα αιτήματα όπως αυτό του πανεπιστημίου της Πάτρας να κάνει μαθήματα και εξ αποστάσεως δεν έγινε δεκτό από τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλη Δημητρόπουλο ο οποίος με επιστολή του απάντησε στον πρύτανη κ. Μπούρα ότι « η υπουργική απόφαση για το άνοιγμα των πανεπιστημίων προβλέπει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων αποκλειστικά δια ζώσης εκπαίδευσης για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Είναι πρόδηλο ότι το αίτημα για 30% εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει δεκτό».

Όσο αφορά στο υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών είναι εφικτή και μάλιστα όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, πρότεινε στους πανεπιστημιακούς ένα δεν προλαβαίνουν να κάνουν μαθήματα και τα Σάββατα έτσι ώστε όπου υπάρχουν πολυπληθή τμήματα να σπάνε στα …δύο. Όπως είπε ο κ. Συρίγος «εάν έχω μπροστά μου μια αίθουσα με 400 φοιτητές ας συνεννοηθώ με τους συναδέλφους μου και να κάνω 2-3 ώρες παραπάνω. Είναι έκτακτες οι συνθήκες, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους φοιτητές να ξαναπεράσουν στην φάση που ήμασταν 1,5 χρόνο τώρα. Το μάθημα στο πανεπιστήμιο γίνεται δια ζώσης, ειδικά στα μεγάλα ακροατήρια. Αν έχεις 300 φοιτητές πώς θα το κάνεις εξ αποστάσεως; Σε συνεννόηση με το τμήμα τους να μοιράσουν τις ώρες με κάποιους πανεπιστημιακούς συναδέλφους, να δουλέψουν και Σάββατο αν χρειαστεί. Το Υπ. Παιδείας ορίζει κάποιες παραμέτρους, οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη» .

Οι πανεπιστημιακοί πάντως επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουν να υπάρχει δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Οι δυο από τις μεγαλύτερες σχολές του ΕΚΠΑ Φιλοσοφική και Νομική για την αυριανή έναρξη της χρονιάς καθώς τα θεσμικά όργανα της Σχολής δεν είναι δυνατόν να αναλάβουν την ευθύνη για την εφαρμογή των όποιων αντικειμενικά μη εφαρμόσιμων διαδικασιών και προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς ο αριθμός των καθημερινώς εισερχομένων στη Σχολή ξεπερνά τα 10.000 άτομα.

Η σχολή αποτελείται από 13 Τμήματα, διδάσκονται εβδομαδιαίως 600 περίπου μαθήματα, από 300 συνολικά μέλη διδακτικού προσωπικού, σε 21 αμφιθέατρα και 36 αίθουσες της Σχολής, συνολικής χωρητικότητας 5.500 ατόμων για κάθε μία από τις 3 τουλάχιστον ημερησίως ενότητες διδακτικών ωρών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες και το δεδομένο της χρήσης των χώρων διδασκαλίας «στη μέγιστη δυνατή πληρότητα», φαινόμενα έντονου συνωστισμού στη Σχολή δεν είναι, προφανώς, δυνατόν να αποκλεισθούν", αναφέρει η σχολή σε ανακοίνωσή της .

Η Νομική σχολή για τους ίδιους λόγους αποφάσισε ότι τα υποχρεωτικά μαθήματα καθώς και τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως. Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης. Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι ο έλεγχος συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για δυνατότητα φυσικής παρουσίας εκπαιδευτική δομή, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, δημόσιας και ιδιωτικής, πλαίσιο εφαρμογής μέτρων προστασίας κατά διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, μπορεί να διενεργείται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας «edupass.gov.gr», που είναι προσβάσιμη μέσω Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Μέσω της πλατφόρμας πραγματοποιείται ηλεκτρονική επιβεβαίωση πλήρωσης των προϋποθέσεων που απαιτούνται από κείμενη νομοθεσία, για επιτρεπτό φυσικής παρουσίας προσώπων, ανάλογα ιδιότητά τους, εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, δημόσιες και ιδιωτικές, και καταχωρίζεται αποτέλεσμα επιβεβαίωσης αυτής αυτοτελές αρχείο σύνολο δεδομένων που τηρούνται στις θυρίδες ΕΨΠ .

Τα πανεπιστήμια που δεν ξεκινούν αύριο (4/10)

Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 11 του μήνα , ενώ η ανακοίνωση της Συγκλήτου προς τους φοιτητές να μην πάνε καθόλου στο ίδρυμα εάν δεν θέλουν να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή των τεστ, προκάλεσε την οργή φοιτητικής παράταξης με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει. «Σκυλί της κυβέρνησης» αποκάλεσαν φοιτητές τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Μπούρα ενώ αυτός τους απάντησε με…. Pink Floyd, και τους κατήγγειλε για «απαράδεκτη φρασεολογία, η οποία δεν αρμόζει σε νέους ανθρώπους».

Το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι : Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνδυασμό με πιθανά κρούσματα Covid19, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μέχρι ένα ποσοστό μαθημάτων, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνόλου των μαθημάτων κάθε Τμήματος και μετά από εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου, να διεξάγονται εξ αποστάσεως. Επίσης η Σύγκλητος αποφασίζει ότι η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου για την καλύτερη προετοιμασία του Πανεπιστημίου. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο Παιδείας.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Για την βέλτιστη προετοιμασία της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, η έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου μετατίθεται για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021. Εντέλλεται το Πρυτανικό συμβούλιο όπως καθορίσει τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του βεβαιωτικού ελέγχου πρόσβασης στις αίθουσες διδασκαλίας σύμφωνα με τα ανωτέρω. Η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη ανησυχία της, σχετικά με συγκεκριμένες προβλέψεις και περιορισμούς της υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ειδικά σε σχέση με:

  • την υιοθέτηση της μέγιστης δυνατής χωρητικότητας των αιθουσών, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες κατασκευαστικές τους συνθήκες, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ακροατηρίων ειδικά των υποχρεωτικών μαθημάτων και
  • την μη ειδική πρόβλεψη συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία ευπαθών ομάδων φοιτητών και διδασκόντων.

Η υγεία και η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα, παράλληλα με την δυνατότητα πρόσβασης του συνόλου των φοιτητών και φοιτητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών.

Για τις περιπτώσεις αυτές προτείνεται ως απολύτως αναγκαία η αναθεώρηση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης των σχετικών μαθημάτων εξ αποστάσεως. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν τις διαθέσιμες αίθουσες και τις εκπαιδευτικές υποδομές του Ιδρύματος, καθώς και την όποια εξέλιξη της πανδημίας εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, κρίνεται επίσης ως επιβεβλημένη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η πρόσθετη νομοθετική πρόβλεψη ώστε, με εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου να δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Επιπλέον, ζητείται από το Υπουργείο Παιδείας, μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης που έλαβε το Ίδρυμα να διατεθεί άμεσα για την προμήθεια υλικού καθαρισμού και απολυμάνσεων των αιθουσών, καθώς και συστημάτων καθαρισμού του αέρα εντός των χώρων διδασκαλίας.

Τέλος, η Σύγκλητος χαιρετίζει τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των φοιτητών/φοιτητριών και διδασκόντων στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, και στο πλαίσιο της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, απευθύνει κάλεσμα εμβολιασμού σε όσους και όσες δεν το έχουν ήδη πράξει. Η υπευθυνότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας - όπως αυτή τεκμαίρεται, εκτός από τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και από την έως και σήμερα διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω πανδημίας - δεν συνάδει με την επιχειρούμενη μετακύλιση της ευθύνης της διαχείρισης της πανδημίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς ουσιαστική ευελιξία βάσει των πραγματικών συνθηκών και πάντα στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 η διδασκαλία στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά διά ζώσης, και υπό την απαρέγκλιτη τήρηση των κατωτέρω:

  • Φοιτητές και διδακτικό προσωπικό εισέρχονται στους χώρους του Ιδρύματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί εμβολιασμού, νόσησης ή διενέργειας rapid ή μοριακού test. Ο βεβαιωτικός έλεγχος πρόσβασης δύναται να πραγματοποιείται στις εισόδους των πανεπιστημιακών campuses, στις εισόδους των κτιρίων που φιλοξενούν αίθουσες διδασκαλίας ή εντός των αιθουσών διδασκαλίας, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας (π.χ. επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας).
  • Οι φοιτητές υποχρεούνται να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους χώρους εντός του Ιδρύματος. Εντός της αίθουσας διδασκαλίας, κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, χωρίς να την αλλάξουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ενός μαθήματος.
  • Εάν κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια αρνηθεί να φορέσει σωστά ή εξ ολοκλήρου τη μάσκα ή αρνηθεί να επιδείξει το απαιτούμενο πιστοποιητικό ή να συμμορφωθεί με τον σχετικό βεβαιωτικό έλεγχο, ο διδάσκων προειδοποιεί ότι το μάθημα σύμφωνα με την ΚΥΑ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού όμως προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα μέσα πειθούς εις το όνομα της προστασίας της υγείας του συνόλου της κοινότητας.
  • Οι διδάσκοντες φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά την παραμονή τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εντός του Ιδρύματος.
  • Εφόσον δεν είναι εφικτή η χρήση ανοικτού χώρου, ή σε περιπτώσεις συγχρωτισμού σε αυτούς, το όποιο διάλειμμα μεταξύ διαδοχικών ωρών διδασκαλίας του ιδίου μαθήματος πραγματοποιείται εντός της αίθουσας διδασκαλίας.
  • Σε περιπτώσεις συγχρωτισμού στους ανοικτούς χώρους του Ιδρύματος, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Άνοδος των κρουσμάτων λόγω των σχολείων

Την πεποίθηση ότι «λειτούργησαν τα πρωτόκολλα» σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας πως τον Αύγουστο είχαμε τρεις χιλιάδες περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οπότε άνοιξαν και τα σχολεία.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 17 χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά ενώ το Σεπτέμβριο 14 χιλιάδες κρούσματα.

Η υπουργός αποκάλυψε ότι πάνω από 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα σχολεία προέρχονται από τα self test, λέγοντας πως είναι ένα πολύτιμο εργαλείο εντοπισμού των ασυμπτωματικών για να περιορίσουμε τη διαφθορά.

Σε ό,τι αφορά στα πανεπιστήμια, τόνισε πως «πάνω από το 91% των καθηγητών των ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Πάνω από 87% του προσωπικού επίσης με δύο δόσεις. Οι φοιτητές έχουν ανοδική πορεία, έχουμε ξεπεράσει το 77%των φοιτητών που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση ή έχουν νοσήσει» διευκρίνισε.

Όπως υπενθύμισε, όποιος θέλει να παρακολουθήσει δια ζώσης στα πανεπιστήμια είτε πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος ή να έχει πιστοποιητικό νοσήσεις διαφορετικά πρέπει να κάνει δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, έχουν δοθεί κονδύλια για ενίσχυση του προσωπικού για εκτενέστερη τήρηση των μέτρων.

Σχετικά με τις παρελάσεις σχολίασε ότι η όποια λύση πιθανότατα θα αφορά και τις στρατιωτικές και τις μαθητικές. «Θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και εν συνεχεία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ναι στις παρελάσεις με προστασία της δημόσιας υγείας» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα περιστατικά στο σχολείο της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε «Αποτρόπαιες οι σκηνές, οι ναζιστικές συμπεριφορές στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, έκανα αναφορά στον εισαγγελέα και πραγματοποιείται ΕΔΕ». «Η βία δεν έχει καμία στα σχολεία» διεμήνυσε η υπουργός Παιδείας.

Τέλος, για την αξιολόγηση ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμοστεί, καθώς είναι ένα εργαλείο για να γίνει η εκπαίδευση καλύτερη, αλλά και ένας ψηφισμένος νόμος του κράτους. Κάλεσε τους συνδικαλιστές να προβαίνουν σε ουσιαστικές προτάσεις αντί να αντιμάχονται την αξιολόγηση.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share