Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σύνοδος Πρυτάνεων: «Ναι» στην επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία στα Πανεπιστήμια

«Σε πλαίσιο που θα ορίσει η πολιτεία»

23 Σεπτεμβρίου 2021 10:58
Σύνοδος Πρυτάνεων: «Ναι» στην επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία στα Πανεπιστήμια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με διά ζώσης διδασκαλία θα αρχίσουν ξανά τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι Πρυτάνεις. «Τα πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως προσθέτει, «η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής από τον περασμένο Ιούλιο».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος και ο γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος, προσεκλήθησαν στη Σύνοδο και συμμετείχαν σε μέρος της συζήτησης.

Πανεπιστήμια: Η προθεσμία για τις ηλεκτρονικές εγγραφές των φοιτητών – Δείτε τη διαδικασία

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των πανεπιστημίων σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, το οποίο ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

«Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενόψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Διαβεβαιώσεις από Κεραμέως για την σχετική ΚΥΑ

Η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία». Επιπλέον, ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα πανεπιστήμια.

Η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός «είναι το σημαντικότερο στήριγμα της διά ζώσης εκπαίδευση υπό τις παρούσες συνθήκες». Χαιρετίζει, δε, ιδιαίτερα το φοιτητικό Σώμα για την ανταπόκρισή του και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί «να ακολουθήσουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας».

«Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια: Σε αυτές τις περιοχές μπορούν να ψάξουν οι σπουδαστές για ευκαιρίες

Στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια: Σε αυτές τις περιοχές μπορούν να ψάξουν οι σπουδαστές για ευκαιρίες

Και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη ως προς τα ενοίκια για τους φοιτητές, με την εύρεση ενός σπιτιού να είναι δύσκολη, ειδικά με τις επιθυμητές προϋποθέσεις, όπως η τοποθεσία του κοντά σε ΜΜΜ ή στη σχολή, έχοντας φυσικά επιρροή και από τις αυξήσεις τιμών που έρχονται.

Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών. Οταν, όμως, εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσω να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί.

Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητά του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει τη διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη. Μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό, όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια μπορεί κανείς να μετακινηθεί.

Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω, που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ' όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό . Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών (Λ. Καβάλας), μπορούν να βρεθούν στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια, με στόχο τη συγκατοίκηση. Μην ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από 7 Ιουλίου 2020. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν τις παραπάνω περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής -πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, διότι μέσω της Λ. Θηβών, με ένα λεωφορείο, μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στο Βύρωνα και στην Ηλιούπολη. Μην ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό, όπου εύκολα μπορεί κανείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες. Ενώ από τον Υμηττό και το Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορεί ο φοιτητής να μετακινηθεί μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό.

Σημαντικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά καταγράφονται και στις άλλοτε οικονομικότερες περιοχές, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός, που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση, είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα.

Οσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 υπνοδωμάτια άνω των 60 τ.μ., με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 450-500 ευρώ αφορά μικρά δυαράκια.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών, διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού, που αποτελούν τα «γρηγορότερα» μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share