Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Self test για μαθητές στο self-testing.gov.gr: Δήλωση, απουσίες και σχολική κάρτα

Πότε θα κλείνει μια τάξη

18 Σεπτεμβρίου 2021 17:38
Self test για μαθητές στο self-testing.gov.gr: Δήλωση, απουσίες και σχολική κάρτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

To πρώτο κουδούνι χτύπησε εδώ και μέρες στα σχολεία και οι μαθητές επέστρεψαν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Παιδείας, βασικό στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα τμήματα τη φετινή σχολική περίοδο και τα σχολικά μαθήματα να γίνονται δια ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση, όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Για το λόγο αυτό θα εφαρμοστούν για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας μέτρα, ώστε να μην υπάρχει διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στις σχολικές εγκαταστάσεις αλλά και στην υπόλοιπη κοινότητα. Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και βέβαια να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία (μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και λοιπό προσωπικό) καθώς θεωρεί ότι έτσι θα «θωρακιστεί» το νέο σχολικό έτος.

Self test: Δωρεάν από αύριο θα διατίθενται από τα φαρμακεία στους μαθητές

«Ο στόχος μας για φέτος είναι διττός: αφ' ενός η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό, και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφετέρου η υλοποίηση των σημαντικών καινοτομιών για ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο ελεύθερο και αυτόνομο», όπως έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τεστ, μάσκες και….παγουράκια με νερό

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Η είσοδος των μαθητών-μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές. Οι μαθητές από αύριο θα προσέρχονται στα σχολεία με τα ατομικά δοχεία νερού και οι εκπαιδευτικοί θα επισημάνουν στα παιδιά να μην τα…μοιράζονται με συμμαθητές τους κάτι το οποίο πρέπει να κάνουν και οι γονείς.

Οι εκπαιδευτικοί rapid test προ Τρίτης και Παρασκευής

Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι COVID-19, καθώς και όσοι δεν έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποβάλλονται με δαπάνη τους σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου, rapid test) δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι 48 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στη σχολική μονάδα και προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.

Σχολεία: Όλα τα μέτρα για την επιστροφή στα θρανία αύριο Δευτέρα 13/9 - Πώς θα εκδώσετε την σχολική κάρτα και βήμα-βήμα η διαδικασία για το self test

Πότε θα κλείνει μια τάξη

Η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπει ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα οι (50%+1) μαθητές του τμήματος. Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων στους ανήλικους έως 17 ετών τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει και την απόφαση για την παροχή τηλεκπαίδευσης για τη νέα χρονιά .Σύμφωνα με την απόφαση, τηλεκπαίδευση θα μπορεί να παρέχεται καθ' όλη την διάρκεια του διδακτικού έτους 2021-2022 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορονοιού.

Πότε θα «λειτουργεί» η τηλεκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση θα παρέχεται σε δύο «μορφές» και θα αφορά είτε αμιγώς εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είτε ταυτόχρονη με την διδασκαλία στην τάξη. Συγκεκριμένα η τηλεκπαίδευση θα αποφασίζεται είτε όταν τα σχολικά τμήματα τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας που λειτουργούν κανονικά υπάρχουν μαθητές ή μαθήτριες , οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην πρώτη περίπτωση θα παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές θα συμμετέχουν αποκλειστικά εξ΄αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην δεύτερη περίπτωση θα παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υπό τη μορφή ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις όπου καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, κατόπιν αιτιολογημένης αποφάσεως του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, παρέχεται υπό προϋποθέσεις η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού τμημάτων, στα οποία τόσο ο/η εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές/τριες συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία («διαδικτυακά τμήματα»).

Self tests: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία για τους ανεμβολίαστους

Τι ισχύει με τις απουσίες

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Έτσι οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν ως «απουσία» κάθε χαμένη, διδακτική ώρα, σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η απουσίες αυτές θα προσμετρώνται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει κάθε μαθητής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής. Να σημειωθεί ότι για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών θα τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), το οποία θα ανατίθεται σε εκπαιδευτικό, ο οποίος θα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να τηρεί το απουσιολόγιο ηλεκτρονικά. Επιπλέον οι «απουσίες» θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς, αφού σύμφωνα με την απόφαση, εάν δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα με τα οποία μπορούν να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τότε υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες, όπου υπηρετούν, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά την διοικητική τους λειτουργία, προκειμένου να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού που διαθέτει η σχολική μονάδα.

Βήμα βήμα η διαδικασία για την σχολική κάρτα

Σημειώνεται ότι τη σχολική κάρτα για κορονοϊό πρέπει να έχουν συμπληρωμένη οι μαθητές κατά την προσέλευσή τους. Για την έκδοση της σχολικής κάρτας πρέπει να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο για τη δήλωση αυτοδιαγνωστικών τεστ COVID-19 - Self tests ΕΔΩ

Στη συνέχεια κάνετε εισαγωγή με τους κωδικούς taxisnet - Επιλέγετε: Σχολική κάρτα για COVID-19 - Συμπληρώνετε τα πεδία και εκτυπώνετε

Διαφορετικά μπορείτε να εκτυπώσετε ΕΔΩ την σχολική κάρτα και να την συμπληρώσετε χειρόγραφα.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share