Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Άνοιγμα σχολείων: Οι δυο παράγοντες που διαφοροποιούν την φετινή χρονιά - Προειδοποιεί η Κεραμέως

Τα τμήματα θα κλείνουν μεμονωμένα

14 Σεπτεμβρίου 2021 11:36
Άνοιγμα σχολείων: Οι δυο παράγοντες που διαφοροποιούν την φετινή χρονιά - Προειδοποιεί η Κεραμέως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα τμήματα στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα, αν χρειαστεί και δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σχετικά με την ανησυχία των γονέων για την αλλαγή στο πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυο παράγοντες που διαφοροποιούν την φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή: «Το εμβόλιο αλλάζει τα δεδόμενα και είναι το πρώτο στοιχείο, ενώ το 2ο είναι το αυξημένο testing».

Τι θα γίνει σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό;

Οι συμμαθητές του στο τμήμα θα κάνουν 7 τεστ μέσα στην εβδομάδα. «Ακολουθούμε την διεθνή τάση. Τα παιδιά θα κάνουν εργαστηριακό τεστ, είναι ασφαλές. Πρέπει να είμαστε ευτυχείς που υπάρχει τόσο αυξημένος έλεγχος. Εβδομάδες συζητάγαμε για το πρωτόκολλο με τους ειδικούς.», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για τις απουσίες παιδιών σε περίπτωση κρούσματος, επειδή οι γονείς του φοβούνται να το στείλουν για μάθημα, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες.

«Αν είχα παιδιά στην ηλικία αυτή θα έτρεχα να τα εμβολιάσω»

Η υπουργός έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ υπογράμμισε ότι αν είχε η ίδια παιδιά σε ηλικία που πήγαιναν σχολείο θα τα εμβολίαζε άμεσα. «Απευθύνομαι σε κάθε γονέα. Αν είχα παιδιά στην ηλικία αυτή θα έτρεχα να τα εμβολιάσω. Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα. Πρέπει να τα προστατέψουμε», ανέφερε.

Παράλληλα επισήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της παιδείας, η δια ζώσης λειτουργεία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων. «Στόχος μας είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας αλλά και η παροχή εκπαίδευσης. Οφείλουμε σαν πολιτεία να προσφέρουμε και τα δύο» είπε.

Αναφορικά με το ζήτημα εγκατάστασης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία όπως προανήγγειλε ότι θα συμβεί στα πανεπιστήμια, η υπουργός διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση ωστόσο είναι περίπλοκο καθώς για τον εμβολιασμό των μαθητών χρειάζεται γονική συναίνεση.

Για τον ιερέα που χθες κατά τον αγιασμό δεν ήθελε να βάλει μάσκα για να μπει στο σχολείο είπε: «Η μάσκα στις σχολικές τάξεις είναι υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως. Είναι η εξαίρεση που πρέπει να απομονωθεί πλήρως και να καταδικαστεί».

Δείτε όσα δήλωσε

Plan B για τα σχολεία: Φόβοι ότι δε θα μείνουν ανοιχτά για πολύ - Όλα στον «αέρα» (Video)

Plan B για τα σχολεία: Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει τη Δευτέρα 13 Σεπτεβρίου, ωστόσο η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που πιθανόν να οδηγήσει στο κλείσιμο των σχολείων.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό και να μην διακοπεί και πάλι η δια ζώσης εκπαίδευση, η κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, κίνητρα που θα επιταχύνουν τους εμβολιασμούς στα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών.

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει «μπόνους» για τα παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών, όπως είχε κάνει και για τους άνω των 18 με το freedom pass των 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κίνητρα δεν αναμένεται να είναι οικονομικά, αλλά προσανατολισμένα στα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, όπως για παράδειγμα η παροχή δωρεάν δεδομένων.

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 136.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 12-14 ετών έχουν εμβολιαστεί μόλις 48.000 παιδιά σε σύνολο 378.000 και στις ηλικίες 15-17 έχουν εμβολιαστεί 88.000 σε σύνολο 348.000 παιδιών.

Άνοιγμα σχολείων: Plan B ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στο τραπέζι έχει πέσει και ένα εναλλακτικό σχέδιο για το πρωτόκολλο, βάσει του οποίου θα λειτουργήσουν τα σχολεία, καθώς οι επιστήμονες εκφράζουν όλο και πιο έντονα τους φόβους τους για έκρηξη κρουσμάτων ανάμεσα στα παιδιά.

Αυτό που έχει ανακοινωθεί είναι ότι μια τάξη θα κλείνει μόνο όταν νοσήσει το 50% των μαθητών. Τώρα, ωστόσο, αυτή η απόφαση φαίνεται πως είναι υπό εξέταση.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ακόμα κι αν όλοι οι μαθητές έκαναν σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου, θα αποκτούσαν ανοσία σε έναν μήνα, διάστημα αρκετό για να σημειωθεί ραγδαία μετάδοση του ιού μεταξύ των παιδιών και των οικογένειών τους.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share