Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Άνοδος των βάσεων σε 429 σχολές, πτώση σε 112

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

27 Αυγούστου 2021 16:13
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Άνοδος των βάσεων σε 429 σχολές, πτώση σε 112
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Σε 429 σχολές κατέγραψαν άνοδο οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ 112 ήταν οι σχολές όπου σημειώθηκε πτώση. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος καταγράφεται στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1.725%, 11.406 μόρια από 625 το 2020). Παράλληλα, η μεγαλύτερη άνοδος ως προς τον αριθμό των μορίων καταγράφηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ (από 2.450 μόρια πέρυσι σε 15.588 φέτος).

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ (-46%, από 19.550 μόρια πέρυσι, 10.549 μόρια φέτος). Από την άλλη, η μεγαλύτερη βάση εισαγωγής είναι αυτή στη σχολή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ (19.929, άνοδος 4% σε σχέση με πέρυσι) και η χαμηλότερη στη Σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (7.141 μόρια). Ωστόσο η κόρη της Πάολα σάρωσε στις Πανελλήνιες, όπως ανακοίνωσε η ίδια μέσω των social media.

Σχεδόν 57.000 υποψήφιοι εισάγονται στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, συνολικά 56.942 είναι οι νέοι φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 92.090 υποψήφιους, ενώ 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 - 21.368).

βάσεις 2021 τελειόφοιτοι πανελλήνιες

Πώς μπορούν οι υποψήφιοι να δουν τα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας https://results.it.minedu.gov.gr τα αποτελέσματα εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και για τα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου πληκτρολογώντας:

  • α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και
  • β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Επίσης, φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι που είχαν αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων και να αναρτηθούν στα Λύκεια ως το μεσημέρι της Παρασκευής. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επίσης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Άνοδος των βάσεων σε 429 σχολές, πτώση σε 112

Δημήτρης Καρακώστας: Στην Ιατρική Πατρών ο μαθητής που έχασε τους γονείς του από κορωνοϊό

Ο Δημήτρης Καρακώστας, ο νεαρός Ναυπάκτιος που έχασε και τους δύο γονείς του από κορωνοϊό πριν λίγους μήνες, τα κατάφερε! Πέρασε στην πρώτη του επιλογή και θα είναι φοιτητής Ιατρικής! Αυτό ήταν και το μεγάλο του όνειρο. Συγκέντρωσε 18.685 μόρια και έπιασε την βάση για την ιατρική Πατρών.

Ο νεαρός έγινε viral, καθώς θεωρήθηκε παράδειγμα για κάθε παιδί που βρίσκει δυσκολίες στην πορεία του. Ο Δημήτρης, μετά την απώλεια των δύο του γονιών στο νοσοκομείο του Ρίο, πέρασε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όμως, όταν κατανόησε πως οι γονείς του «περιμένουν» ακόμα από αυτόν, στάθηκε στα πόδια του, συνέχισε το διάβασμα και σάρωσε στις Πανελλαδικές.

Μάλιστα δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, ενώ ήταν και επίσημα προσκεκλημένος στο ετήσιο προεδρικό δείπνο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

δημήτρης καρακώστας

«Χωρίς τις βάσεις που μου έδωσαν δεν θα μπορούσα να πετύχω»: Συγκλονίζει ο μαθητής που έχασε τους γονείς του από Covid και θριάμβευσε στις Πανελλαδικές!

Νικητής της ζωής, και παράδειγμα ψυχικής δύναμης προς όλους μας, είναι ο 18χρονος Δημήτρης Καρακώστας από τη Ναύπακτο.

Παρότι έχασε τους γονείς του από κορωνοϊό, «δεν το έβαλε κάτω» και αρίστευσε τις Πανελλήνιες εξετάσεις (18.700 μόρια). Και το τραγικό αυτό συμβάν συνέβη δύο μόλις μήνες πριν από τις Πανελλήνιες.

«Οι γονείς με βοήθησαν να συνεχίσω αφότου έφυγαν, γιατί μου έδωσαν ουσιαστικά ένα ακόμα στόχο, θα ήθελαν να πετύχω να μπω στη σχολή που θέλω, και απ’ ό,τι φαίνεται τα κατάφερα» τόνισε στον ΣΚΑΪ χωρίς να χάνει το χαμόγελό του.

«Χωρίς τις βάσεις που μού είχαν δώσει αυτοί, δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω σε όλο αυτό». «Πέθαναν με 25 μέρες διαφορά νομίζω» τόνισε ο Δημήτρης. «Για λίγο τα άφησα τελείως, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή σιγά σιγά. Με βοηθούσαν και οι δύο ήταν εκπαιδευτικοί, έπρεπε να βοηθήσω με τις δικές μου ικανότητες έστω και χωρίς αυτούς».
Τόνισε ότι αλληλοβοηθήθηκαν με τα αδέλφια του και τον στήριξαν, ενώ τον υποστήριξαν και οι συμμαθητές του, που είχαν και οι ίδιοι σοκαριστεί, καθώς η μητέρα του ήταν καθηγήτριά τους.

«Θέλω να πάω ιατρική, λογικά στην Πάτρα, με βολεύει είναι σχετικά κοντά σε μένα. Ήθελα να πάω, αλλά σχετίζεται και με τον κορωνοϊό την πανδημία, ήταν ακόμα λόγος».

«Ήταν τεράστια τραγωδία, απλά προσπαθώ να υιοθετήσω νοοτροπία που θα με βοηθήσει να συνεχίσω τις σπουδές μου τις διακοπές μου, όλα αυτά τα πράγματα που θα έκανα» εξήγησε ο Δημήτρης.

«Οποιαδήποτε δυσκολία που περάσαμε αυτή την περίοδο, τώρα που σιγά σιγά και μακάρι να τελειώνει, να το ξεπεράσουμε να επανέλθουμε, να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα, και να συνεχίσουμε παρά τον πόνο, τις απώλειες τη λύπη…» ήταν το μήνυμά του προς όλους μας.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share