Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πανελλήνιες 2021: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων

26 Αυγούστου 2021 12:49
Πανελλήνιες 2021: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λήγει την Παρασκευή 27 Αυγούστου η αγωνία των υποψηφίων οι οποίοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες και εκτός απροόπτου, θα κοινοποιήσουν τα ονόματα των επιτυχόντων και τις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα.

Έως το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να εκδοθεί και σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους για την ημερομηνία των αποτελεσμάτων η οποία εφόσον υπάρξει κάποιο σοβαρό κώλυμα θα παραταθεί έως την ερχόμενη Δευτέρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων όπως τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τα πανεπιστήμια (20.000 - 30.000 άτομα) καθώς και εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κενών θέσεων σε σχεδόν 150 τμήματα.

Πανελλήνιες 2021 αποτελέσματα

Μάλιστα οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεκάδες τμήματα θα έχουν μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων (ή και κανένα νέο φοιτητή) γεγονός, που θα τα φέρει σύντομα σε δυσχερέστατη θέση αφού η λειτουργία τους θα επανεκτιμηθεί. Το σίγουρο είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα προκαλέσει νέες συζητήσεις σχετικά με το σύστημα εισαγωγής, που εφαρμόστηκε φέτος - με την καθιέρωση της ΕΒΕ- και τις βελτιώσεις, που πρέπει να γίνουν αλλά και με το μέλλον δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία όπως όλα δείχνουν θα εξαφανιστούν από τον χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ, την οποία ήδη σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όσο για τους φετινούς χιλιάδες υποψήφιους οι οποίοι θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ, από αύριο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις όσον αφορά στις σπουδές τους καθώς τα περιθώρια δεν είναι πολλά και είτε θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις του χρόνου είτε θα κατευθυνθούν, προς τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ. Οι επιλογές αυτές βέβαια αφορούν μόνο όσους μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά αφού σε όλες τις περιπτώσεις απαιτούνται δίδακτρα.

Εγγραφές στα ΑΕΙ - Αιτήσεις μετεγγραφής

Τις επόμενες μέρες και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το υπουργείο Παιδείας, θα ενημερώσει σχετικά με τις ημερομηνίες για την ηλεκτρονική εγγραφή των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια και αργότερα τις προθεσμίες για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή.

Βάσεις 2021: Αναλυτικά οι πίνακες με τις εκτιμήσεις

1ο επιστημονικό πεδίο

Σε ένα πεδίο με υψηλό ανταγωνισμό λόγω υψηλής ζήτησης και περιορισμένων θέσεων, η άνοδος των βάσεων αναμένεται να φτάσει έως και 2.500 μόρια. Θεολογικές, τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και περιοχές όπως το Ρέθυμνο ή Θράκη ή και το Ιόνιο αναμένεται να εμφανίσουν μεγάλη άνοδο στις βάσεις τους.

Βάσεις 2021 1ο επιστημονικό πεδίο

2ο επιστημονικό πεδίο

Εντυπωσιακή θα είναι η αύξηση στο εν λόγω πεδίο που κατά καιρούς έχει καταγράψει τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής. Φέτος, όμως η άνοδος αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 8.000 μόρια.

Βάσεις 2021 2ο επιστημονικό πεδίο

3ο επιστημονικό πεδίο

Ακόμα και 7.000 μόρια άνοδο επιπλέον αναμένεται να δουν τα νέα τμήματα που έχουν προκύψει από τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ το 2019, ενώ σε τμήματα με σπουδές στα παραϊατρικά η άνοδος υπολογίζεται στα 1.000 μόρια.

Βάσεις 2021 3ο επιστημονικό πεδίο

4ο επιστημονικό πεδίο

Ακόμα και 4.000 μόρια άνοδο θα δουν οι περισσότερες χαμηλόβαθμες σχολές του εν λόγω πεδίου, που διαχρονικά παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων τους. Τα περισσότερα τμήματα, που θα δουν θεαματική άνοδο της βάσης τους έχουν έδρα σε κάποια περιφέρεια.

Βάσεις 2021 4ο επιστημονικό πεδίο

Από 2.800 έως 4.300 μόρια άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους αναμένεται να έχουν τα τμήματα:

Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας/Κοζάνη

Περιφερειακής & Διασυνοριακής Ανάπτυξης-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας/Κοζάνη

Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας/Κοζάνη

Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας/Κοζάνη

Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας/Γρεβενά

Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας/Γρεβενά

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share