Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων εκπαιδευτικών που παρουσίασε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως

Αναλυτικά τι προβλέπεται για όλες τις βαθμίδες

10 Αυγούστου 2021 19:10
Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων εκπαιδευτικών που παρουσίασε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο δέσμη μέτρων για τη στήριξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Ωστόσο δείτε και την σπαρακτική δήλωση της Κατερίνας Ιωαννίδου.

Ειδικότερα, για όλες τις βαθμίδες προβλέπεται:

Η παροχή «voucher» 200 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», σε πληγέντες μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές και εκπαιδευτικούς για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού.

Για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται :

Η δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών ψυχολογικής υποστήριξης μαθητών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στις πληγείσες περιοχές. Ήδη ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές μέσω του Υπουργείου Υγείας, ενώ από 1/9 θα είναι στη διάθεση των πυρόπληκτων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω των κατά τόπους Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.). Παράλληλα, προβλέπεται άμεση διασύνδεση των σχολείων των πληγεισών περιοχών με τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των κατά τόπους ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..

Η αξιοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ, που έχει ήδη δρομολογηθεί από το Δεκέμβριο του 2020, ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, για επιμόρφωση και πρόληψη στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σχετικά με φυσικές καταστροφές, καθώς και η παράταση ορκωμοσίας των πυρόπληκτων νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών που έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, έως τις 31/08/2021.

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται:

Η λήψη υπόψιν της ιδιότητας του πληγέντος φοιτητή στις αιτήσεις για στέγαση σε φοιτητικές εστίες και λέσχες.
Η δυνατότητα υποβολής αίτησης μετεγγραφής πληγέντων φοιτητών στο πλαίσιο των υφιστάμενων ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων εκπαιδευτικών που παρουσίασε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως

Στη φυλακή οι τρεις συλληφθέντες για τους εμπρησμούς σε Κρυονέρι, Πετρούπολη και Πεδίον του Άρεως

Σε δύο προφυλακίσεις και σε μία ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή προχώρησαν οι δικαστικές αρχές αναφορικά με τους τρεις συλληφθέντες -δύο άνδρες και μία γυναίκα- που φέρονται ως οι δράστες εμπρησμών στο Κρυονέρι, στην Πετρούπολη και στο Πεδίον του Άρεως. Aναλυτικά, προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 43χρονος, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή για εμπρησμό στο Κρυονέρι, προσποιούμενος τον εθελοντή.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση φωτιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση. Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο 47χρονος άνδρας, που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για δύο εμπρησμούς στο άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη.

Στη φυλακή οδηγήθηκε και η γυναίκα που συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως την ώρα που φέρεται να επιχειρούσε να βάλει φωτιά αν και η κατηγορία που αντιμετώπιζε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών χωρίς αναστολή. Ωστόσο δείτε και την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη φυλακή οι τρεις συλληφθέντες για τους εμπρησμούς

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share