Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βάσεις 2021: Η ημερομηνία της ανακοίνωσης – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

«Θύματα τα όνειρα αθώων παιδιών»

1 Αυγούστου 2021 11:57
Βάσεις 2021: Η ημερομηνία της ανακοίνωσης – Οι τελευταίες εκτιμήσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι βάσεις 2021 ανακοινώνονται μέσα στον Αύγουστο, αλλά την ίδια ώρα δεν σταματούν οι επιστολές γονιών και μαθητών προς τη Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου δηλαδή 23 με 27 Αυγούστου με πιθανότερη μάλιστα ημερομηνία να θεωρείται αυτή της 25ης Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι βάσεις είχαν βγει στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής 28 Αυγούστου ωστόσο, σε κάθε περίπτωση προβλέπεται το Υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία.

Οι εκτιμήσεις για κάθε πεδίο

Αυτή είναι και η πρώτη, γενική παρατήρηση που κάνει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο alfavita.gr, ο εκπαιδευτικός αναλυτής, αρθρογράφος και συγγραφέας Χρήστος Κάτσικας.

  • 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Μικρή άνοδος, ψηλότερα η Νομική Αθήνας

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Χρήστος Κάτσικας, «αν και φέτος έχουμε 1.141 υποψηφίους λιγότερους από πέρυσι, η κλιμάκωση των μορίων στην κλίμακα 18-20 (άριστα) αποτυπώνει σε απόλυτο πλήθος 1.103 υποψήφιους, περίπου, 220 περισσότερους από πέρυσι. Στην Ιστορία άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι)».

  • Άνοδος των βάσεων και χιλιάδες κενές θέσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο

Σε ό,τι αφορά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, ο Χρήστος Κάτσικας εκτιμά πως «η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει φέτος σε απόλυτο πλήθος 1.124 υποψήφιους στην κλίμακα του 18-20 (άριστα), υπερδιπλάσιους από πέρυσι. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στη Γλώσσα-Λογοτεχνία είναι συνολικά καλύτερες σε σχέση με των περσινών, στα Μαθηματικά καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20, στη Φυσική καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 19-20 και στη Χημεία πολύ καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κάτσικας αναφέρει στο alfavita.gr τα εξής για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο:
«Στα πλαίσια αυτά και παίρνοντας υπόψη και τους όρους διαμόρφωσης των βάσεων εισαγωγής το 2020 αλλά και το 2019 και 2018, καθώς και τις αντιστοιχίες στους αριθμούς των υποψηφίων και στις προσφορές θέσεων εισακτέων τις αντίστοιχες χρονιές και φέτος (που έχουμε λιγότερους υποψήφιους από πέρυσι), αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής από 500 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και από 250 – 450 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων.

»Παράλληλα, άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου, καθώς η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,58 για τους υποψήφιους (που σημαίνει πολλές χιλιάδες μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο Πεδίο πέρυσι). Να σημειώσουμε ότι περίπου 40 τμήματα του 2ου πεδίου πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις στο πεδίο.

»Ωστόσο, το γεγονός ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι έχουμε μείωση υποψηφίων και ότι στα μαθήματα Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες είναι χειρότερες από πέρυσι (Μαθηματικά χειρότερες επιδόσεις φέτος από το 5 μέχρι το 16, Φυσική ελαφρά χειρότερες, με εξαίρεση την κλίμακα 19-20, Χημεία χειρότερες επιδόσεις μέχρι το 14), αφήνει περιθώρια μικρών αυξομειώσεων των βάσεων εισαγωγής σε πολλές σχολές Πανεπιστημίων της περιφέρειας που πέρυσι απαιτούσαν 10-13.500 μόρια.

Ωστόσο στις σχολές που πέρυσι απαιτούσαν από 14-16.500 μόρια αναμένεται σημαντική άνοδος (ιδιαίτερα στις σχολές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας), που μπορεί να ξεπεράσει και τα 600 μόρια, καθώς ένα τμήμα αριστούχων θα τις διεκδικήσει. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο, ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ».

  • 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Εκτίναξη των βάσεων από 800-1.500 μόρια κατά μέσο όρο!

Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο μπορεί να είναι το Πεδίο με τους λιγότερους υποψήφιους (12.777 φέτος) ωστόσο έχει το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, τονίζει αρχικά ο Χρήστος Κάτσικας.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των άριστων γραπτών σε όλα τα μαθήματα του Πεδίου δίνει σημαντική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής όλων σχεδόν των τμημάτων του Πεδίου και όχι μόνο των υψηλόβαθμων. Για την ένταση και έκταση της εκτίναξης των βάσεων εισαγωγής να σημειώσουμε ότι φέτος έχουμε σχεδόν διπλασιασμό αριστούχων σε σχέση με πέρσι. Η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει ένα ποσοστό αριστούχων 9,36% και σε απόλυτο πλήθος 1.196 υποψηφίους» σημειώνει στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, «η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να εκτιναχθεί 800 – 1.200 μόρια και έτσι οι υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές «θα πάρουν το αίμα τους πίσω» από τη μεγάλη πτώση των βάσεων τους το 2020 (ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών). Να σημειώσουμε, στο σημείο αυτό, ότι ένας ακόμη παράγοντας που δίνει μεγαλύτερη ένταση στην ανοδική πορεία των βάσεων εισαγωγής φέτος είναι και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας (χ 1,3 η Βιολογία και χ 0,7 η Χημεία). Ως γνωστόν, και στα δύο μαθήματα ο αριθμός των άριστων γραπτών (18-20) είναι υψηλότερος (Βιολογία από 15,21% το 2020 στο 17,78% φέτος) μέχρι σημαντικά υψηλότερος (Χημεία από 5,47% το 2020 στο 12,16% φέτος) από πέρσι».

  • 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Γενική άνοδος κατά 250-600 μόρια

«Οι υπερδιπλάσιοι αριστούχοι του Πεδίου (στην κλίμακα μορίων 18-20 αποτυπώνονται 680 υποψήφιοι φέτος και 305 πέρυσι) λόγω των σαφώς καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά αλλά και στη Γλώσσα, θα σπρώξουν τις βάσεις ανοδικά (από 250-600 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές» εξηγεί στο alfavita.gr ο κ. Κάτσικας.

Το «χεράκι» τους, όπως χαρακτηριστικά λέει, στην ένταση της ανόδου θα βάλει, βεβαίως, και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας (χ 1,3 τα Μαθηματικά και χ 0,7 η Οικονομία), καθώς και στα δύο είχαμε συνολικά καλύτερες επιδόσεις φέτος συγκριτικά με πέρυσι στην κλίμακα του 15-20.

 Βασεις 2021: Η ημερομηνία της ανακοίνωσης – Οι τελευταίες εκτιμησεις

«Γίναμε θεατές ενός παράλογου έργου που διαδραματίστηκε με θύματα τις ψυχές και τα όνειρα αθώων παιδιών, που δεν είχαν ιδέα τι τους επιφύλασσε η μοίρα»

Ακόμα μια επιστολή μητέρας υποψήφιας δημοσιεύει το alfavita.gr με αίτημα να τροποποιηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου που εφαρμόστηκε από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

«Πρόσφατα γίναμε θεατές ενός παράλογου έργου που διαδραματίστηκε με θύματα τις ψυχές και τα όνειρα αθώων παιδιών, που δεν είχαν ιδέα τι τους επιφύλασσε η μοίρα» αναφέρει η Ασημένια Χασάπη με επιστολή της προς Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. Καθηγητή Δημήτριο Πολυχρονόπουλο, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της ΕΒΕ ως καταστρατήγηση των βασικών εννοιών του κράτους δικαίου.

Ακολουθεί η επιστολή:

Πρόσφατα γίναμε θεατές ενός παράλογου έργου που διαδραματίστηκε με θύματα τις ψυχές και τα όνειρα αθώων παιδιών, που δεν είχαν ιδέα τι τους επιφύλασσε η μοίρα.

Ως κάτοικοι αυτής της περιοχής είχαμε μια προσδοκία. Να εκμεταλλευτούμε αυτά τα λίγα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα (γιατί δεν υπάρχουν σε κάθε πόλη Πολυτεχνικές Σχολές) και να σπουδάσουν τα παιδιά μας στο τόπο τους, εφόσον αυτό είναι το επιθυμητό. Και γράφω «παιδιά μας» διότι είμαστε γονείς δύο διδύμων παιδιών που ταυτόχρονα καλούμαστε να επωμισθούμε τα βάρη των σπουδών τους, ενώ παράλληλα χρόνια τώρα τα προετοιμάζαμε συστηματικά για τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, που όπως γνωρίζεται είναι μια ακριβή υπόθεση για κάθε ελληνική οικογένεια.

Η κόρη μου τελειόφοιτη της Γ΄ Λυκείου, προετοιμάζονταν (εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας) τα τελευταία δύο χρόνια στα ειδικά μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου (τα οποία δεν διδάσκονται συστηματικά στη δημόσια εκπαίδευση), με απώτερο στόχο να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης. Κατάφερε τελικά και συγκέντρωσε συνολικά 19.330 μόρια, γράφοντας 15,3 στο ελεύθερο σχέδιο και 18,3 στο γραμμικό σχέδιο. Όμως με λύπη διαπιστώσαμε ότι για 0,13 δεν μπορεί να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική της Ξάνθης διότι οι Ε.Β.Ε. που τέθηκαν είναι μεγαλύτερες (!!!) ήτοι 15,43 για το ελεύθερο και 17,08 για το γραμμικό σχέδιο.

Θεωρείται το 15,43 και το 17,08 με άριστα το 20 ως βάση? Και μάλιστα όταν οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές σχολές έθεσαν τις ανάλογες ΕΒΕ αρκετά χαμηλότερα. Για ποιό λόγο η σχολή σας έθεσε τόσο υπέρμετρα υψηλούς συντελεστές σε σχέση με τις άλλες αρχιτεκτονικές σχολές?

Μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζαμε τίποτα για τις ΕΒΕ, παρά μόνο ήταν γνωστό το όριο του 10 για τα ειδικά μαθήματα. Τα σχετικά άρθρα 4Β και 4Γ του ν. 4186/2013 προστέθηκαν με τα άρθρα 2 και 3 αντίστοιχα του ν. 4777/ 2021, ενώ μόλις στις 31/05/2021 εξειδικεύτηκαν με την με αριθμ. Φ.251/61361/Α5 (ΦΕΚ Β΄2278) απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για προφανής καταστρατήγηση των βασικών εννοιών του κράτους δικαίου.

Οι βασικές αρχές του διοικητικού δικαίου, αυτές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης «πήγανε περίπατο». Είναι αναλογικό το 17,08 να θεωρείται ελάχιστη βάση σε σχέση με το 20? Επιπροσθέτως, ένα τέτοιο μέτρο για λόγους χρηστής διοίκησης θα έπρεπε να νομοθετείται έγκαιρα δηλαδή τουλάχιστον να είναι γνωστό από τις αρχές του διδακτικού έτους ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι να προετοιμαστούνε κατάλληλα.

Σύμφωνα την παράγραφο 7 του άρθρου 4Β του ν.4186/2013 όπως ισχύει, ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. δύναται να τροποποιείται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Αυγούστου εκάστου έτους.

Σας καλώ τώρα, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να τροποποιήσετε τους συντελεστές Ε.Β.Ε. στα ειδικά μαθήματα της σχολής σας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να δώσετε τη δυνατότητα σε όσους υποψήφιους το επιθυμούν να τροποποιήσουν το μηχανογραφικό τους.

Με εκτίμηση

Ασημένια Χασάπη

Ξάνθη 28/07/2021

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share