Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Κεραμέως: Κόψαμε εισακτέους…για το καλό τους

Συνεχίζει να θεωρεί θετική την βάση εισαγωγής

30 Ιουλίου 2021 11:32
Κεραμέως: Κόψαμε εισακτέους…για το καλό τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Να «ξύσει το μαχαίρι στην πληγή» σε σχεδόν 20.000 υποψήφιους που κόβονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της βάσης εισαγωγής, θέλησε η Νίκη Κεραμέως αφού στο «κλείσιμο» της χθεσινής συζήτησης για το νομοσχέδιο για το «νέο σχολείο» εμφάνισε ως επιτυχία το ότι αντίστοιχος αριθμός μαθητών αναγκαστικά «μεταφέρεται» στα ΙΕΚ και την τεχνική εκπαίδευση. Μάλιστα επανέλαβε ότι η το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να εισάγονται λιγότεροι στα πανεπιστήμια γιατί έχουν …λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν.

Για το καλό τους

Χαρακτηριστική ήταν η φράση της Νίκης Κεραμέως: «Οι πιθανότητες για παιδιά που εισάγονται με χαμηλή βαθμολογία είναι να μην αποφοιτήσουν. Άρα, έχουμε συμβάλει στο να τα εγκλωβίσουμε». Υποστήριξε επίσης ότι το να μην υπάρξει βάση εισαγωγής «είναι λάθος μήνυμα απέναντι στα παιδιά που έχουν σημειώσει υψηλότερες επιδόσεις. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία άλλοι πηγαίνουν καλύτερα, άλλοι πηγαίνουν χειρότερα». Φράση που προφανώς στοχεύει στην δημιουργία αντιπαλότητας ανάμεσα στους υποψήφιους που μπήκαν στα πανεπιστήμια και σε όσους δεν μπήκαν.

Πανηγύρια για την τεχνική εκπαίδευση

Στην συνέχεια η υπουργός Παιδείας πανηγύρισε λέγοντας πως «σήμερα που ολοκληρώνονται οι αιτήσεις για το παράλληλο μηχανογραφικό, έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας περίπου είκοσι χιλιάδες αιτήσεις για εγγραφή σε δημόσια ΙΕΚ. Αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στη σελίδα της εκπαίδευσης της χώρας. Η κατάρτιση μπαίνει στον χάρτη ως μια επιλογή για τους νέους μας». Επανέλαβε δηλαδή αυτό που είχε πει την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν περισσότεροι απόφοιτοι λυκείου στην τεχνική εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι εκεί έχει θεσμοθετηθεί ο θεσμός της μαθητείας (δωρεάν εργασία) στον ιδιωτικό τομέα.

 Κεραμέως - Πανελλαδικές εξετάσεις

Αλέξης Τσιπρας: Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσιπρας στην Ολεμελεια της Βουλής κατά τη συζητάς του νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί καθόλου στην πανδημία και θα αφιερώσει αποκλειστικά την ομιλία του σε όσα συμβαίνουν στην παιδεία, κατηγορώντας τόσο τον Κυριακο Μητσοτακη όσο και την υπουργό Νίκη Κεραμεως ότι είναι «παιδιά των κολλεγίων που δεν πέρασαν τη βάσανο των πανελληνίων» και δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό για τους μαθητές.

Κεραμέως: Κόψαμε εισακτέους …για το καλό τους

«Επί 45 λεπτά ο κύριος Μητσοτάκης διαβάζει πολύ ωραία τσιτάτα και αποφθέγματα μεταξύ άλλων που του έχουν γράψει οι λογογράφοι του, δεν μπόρεσε όμως να μιλήσει για την ουσία. Και η ουσία σήμερα είναι ότι χιλιάδες νέα παιδιά και οικογένειες τους βρίσκονται απέναντι σε μια δραματική προοπτική, σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν προοπτική ένταξής στο δημόσιο πανεπιστήμιο για να σπουδάσουν, βρίσκονται σε ένα πραγματικό δίλημμα για το αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να βγουν στο εξωτερικό ή να πάνε σε κάποιο κολέγιο αμφιβόλου αξίας εκπαιδευτικών δυνατοτήτων. Αυτό είναι το βασικό θέμα» ανέφερε ο κ. Τσιπρας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόζει την ίδια χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει την αλλαγή την ίδια χρονιά, όλες έδωσαν ένα τράτο προσαρμογής. Την πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των πανελλαδικών εξετάσεων, για τα παιδιά αυτά, βάζετε κόφτες και κρυφούς κόφτες και τους στερείτε τη δυνατότητα να πάνε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη από το 1837» είπε ο κ. Τσιπρας.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share