Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Εκπαιδευτικοί: Ποιοι θα τρώνε «αποβολή» στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο - Όλα όσα θα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους

Πότε θα τίθενται σε αναστολή άνευ αποδοχών

30 Ιουλίου 2021 08:28
Εκπαιδευτικοί: Ποιοι θα τρώνε «αποβολή» στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο - Όλα όσα θα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Με τροπολογία της Νίκης Κεραμέως που πέρασε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίστηκε ποιοι εκπαιδευτικοί θα τρώνε «αποβολή» και δεν θα μπορούν να διδάσκουν στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μία από τις δράσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει το σχετικό πρόγραμμα, με την Νίκη Κεραμέως να τονίζει πως δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε φοιτητές και καθηγητές των Πανεπιστημίων.

Πιο συγκεκριμένα, καθηγητές και δάσκαλοι που δεν θα παρουσιάζουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR), δεν θα έχουν καν πρόσβαση στις σχολικές μονάδες.

Στη συνέχεια θα επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων, περικοπή μισθού και μη προσμέτρηση υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς. Για την κάλυψη των κενών που αναμένεται να υπάρξουν, θα μπορούν να προσλαμβάνονται στη θέση των εκπαιδευτικών , αναπληρωτές με τη «φόρμουλα» των τρίμηνων συμβάσεων, οι οποίες θα μπορούν να ανανεωθούν για τρεις ακόμα μήνες αν θεωρηθεί αναγκαίο.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα αντικαθιστούν όσους αρνηθούν να συμμορφωθούν με τα κυβερνητικά μέτρα, θα ισχύουν ακριβώς οι ίδιες προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% των εκπαιδευτικών, ωστόσο κυβέρνηση και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι, καθώς θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να μπει και πάλι η εκπαίδευση σε… περιπέτειες. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας άλλωστε, είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μέσω της δια ζώσης διδασκαλίας.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης

Από τη μεριά της η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά επιδιώκει να προστατεύσει την εκπαιδευτική κοινότητα, από τους καθηγητές και τους δασκάλους μέχρι το υπόλοιπο προσωπικό και τους μαθητές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στη Βουλή ότι δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό υπήρξε αρχικά ως σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν θα συμμορφώνονται με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, θα υποβάλλονται σε «πρόσθετη ταλαιπωρία» για λόγους δημόσιας υγείας καθώς θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ με δικά τους έξοδα. Ουσιαστικά, θεσπίστηκε ένα αντικίνητρο οικονομικής φύσης για όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης όταν ρωτήθηκε για τις αναστολές των εκπαιδευτικών, αλλά και των υγειονομικών. «Ο σκοπός δεν είναι να τιμωρήσουμε οποιονδήποτε. Ο σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών στο MEGA.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share