Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια - Έρχεται η κατάθεση των μηχανογραφικών

Αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους

19 Ιουλίου 2021 14:25
Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια - Έρχεται η κατάθεση των μηχανογραφικών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Γνωστές έγιναν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, με το Υπουργείο Παιδείας να εκδίδει σήμερα (19/7) τη σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας οι ΕΒΕ, που μπορούν να «κόψουν» υποψηφίους με υψηλούς βαθμούς, προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις ΕΒΕ εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε ΕΒΕ, το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής ΕΒΕ Ειδικού Μαθήματος.

Δείτε αναλυτικά τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής:

Δείτε τους πίνακες για τις σχολές ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ ΕΔΩ.

Μηχανογραφικά: Πότε ξεκινάει η κατάθεσή τους

Λίγες μέρες απομένουν για την ηλεκτρονική κατάθεση Μηχανογραφικών για τις Πανελλήνιες 2021.

Η υποβολή πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, καθώς πρέπει να ανακοινωθούν οι βαθμοί των δύο νέων Μουσικών μαθημάτων.

Μάλιστα, φέτος υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

πανελλήνιες 2021 μηχανογραφικό

Μηχανογραφικό: Οι επιλογές του υποψήφιου φοιτητή

Έτσι, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής στις Πανελλαδικές 2021 και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό, διαμορφώνεται ως εξής:

-Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: 8,94

-Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: 9,58

-Επιστημών υγείας και ζωής: 9,70

-Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: 8,27

Στατιστικά

Επίσης, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) φέτος θα έχουμε 9.000 περισσότερα παιδιά από πέρσι που κρίθηκε ότι δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Πιο αναλυτικά:

2020: Συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

2021: Έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.

Πανελλήνιες μηχανογραφικό

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share