Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ανατροπή: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός και για φοιτητές και καθηγητές!

«Τσίμπημα» και για όσους είναι στα Πανεπιστήμια

16 Ιουλίου 2021 18:30
Ανατροπή: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός και για φοιτητές και καθηγητές!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μία από τις δράσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει το σχετικό πρόγραμμα, με την Νίκη Κεραμέως να τονίζει πως δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε φοιτητές και καθηγητές των Πανεπιστημίων.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας στον ANT1, «απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε από τον Σεπτέμβριο στην δια ζώσης εκπαίδευσης. Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εργαλεία που θα το διασφαλίσουν αυτό. Το πρώτο και κυριότερο είναι το εμβόλιο, υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως το self test και τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπερόπλο είναι το εμβόλιο. Αποχθες άνοιξε η πλατφόρμα για τα παιδιά από 15 ετών και άνω. Δεν έχω ακριβή στοιχεία, αλλά άκουσα ότι κλείστηκαν ήδη κάποιες χιλιάδες ραντεβού, οπότε είναι και αυτό ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα», συμπλήρωσε η Υπ. Παιδείας, τη στιγμή που οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να έχουν αρκετούς περιορισμούς.

Για την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα, η κ. Κεραμέως είπε ότι και σε αυτό το πεδίο «είναι απόλυτη προτεραιότητα η επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και σε αυτήν την περίπτωση υποχρεωτικός εμβολιασμός για διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, ως προϋπόθεση για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα 17 επαγγέλματα που είναι αναγκαίο το «τσίμπημα»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, μετά τη νέα «εκτόξευση» κρουσμάτων χθες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει κοντά στα 3.000 κρούσματα μετά από πολύ καιρό.

Το τέταρτο κύμα πλησιάζει μεσούσης τουριστικής σεζόν, με τους ειδικούς να προειδοποιούν, κάνοντας λόγο μέχρι και για 20.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να πείσουν τους ανεμβολίαστους, που κινδυνεύουν περισσότερο, να κλείσουν ραντεβού και να θωρακιστούν και αυτοί απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ για ορισμένες ομάδες πληθυσμού ο εμβολιασμός θα είναι πλέον υποχρεωτικός

Εμβολιασμός: Για ποιους γίνεται υποχρεωτικός

Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά τόσο τις ιδιωτικές, όσο και τις δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα:

 • Έως τις 16 Αυγούστου το σύνολο των εργαζομένων θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί.
 • Έως 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κάνει το σύνολο του προσωπικού στα κέντρα αποκατάστασης και τις δομές υγείας τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.
 • Οι εργαζόμενοι, που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών.

Εμβολιασμός:Τα 17 επαγγέλματα που είναι υποχρεωτικός

Συγκεκριμένα, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλο το υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό στις:

 1. Ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
 2. Ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ
 3. Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125).
 4. Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125).
 5. Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825).
 6. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213).
 7. Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271).
 8. Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία.
 9. Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
 10. Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
 11. Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α’ 2).
 12. Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397) Υπουργικής Απόφασης.
 13. Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β’ 789).
 14. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α’ 235).

Επίσης, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για όλο το υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό σε:

 • Διαγνωστικά Κέντρα
 • Κέντρα αποκατάστασης
 • Κλινικές
 • Νοσοκομεία
 • Δομές ΠΦΥ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Για τους παραβάτες θα ισχύουν τσουχτερά πρόστιμα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι έχουν σειρά

Μετά τους υγειονομικούς σειρά θα πάρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αθλητές, αφού και τα γήπεδα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους θεατές αλλά και οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΜΜΜ.

Επίσης, γίνεται συζήτηση από τον Σεπτέμβριο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός και για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Στόχος είναι να ξεκινήσει η νέα σχολική – φοιτητική χρονιά χωρίς τηλεκπαίδευση, αφού όπως αποδείχθηκε δε βοήθησε πολύ μαθητές και φοιτητές.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι και σε άλλους τομείς, όπως στην εστίαση και σε καταστήματα με φαγητό, αλλά και οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.

Πάντως, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους τομείς εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share