Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022

Πανελλαδικές 2021: Σάρωσε με 18.685 μόρια έχοντας χάσει τους γονείς του από κορωνοϊό

Σπαράζει καρδιές η ιστορία του Δημήτρη από την Ναύπακτο

10 Ιουλίου 2021 13:23
Πανελλαδικές 2021: Σάρωσε με 18.685 μόρια έχοντας χάσει τους γονείς του από κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια ακόμη συγκινητική ιστορία προκύπτει από την Ναύπακτο, αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου το παιδί του αντιδημάρχου, Κώστα Καρακώστα και της Νικολίτσας Μούρτου, που χάθηκαν από κορωνοϊό, κατάφερε να μείνει όρθιο και να πετύχει.

Ο Κώστας, μια σπάνια περίπτωση πολιτικού που πάλευε για τις ιδέες του και η Νικολίτσα, μια αγαπημένη καθηγήτρια για όλους τους μαθητές που είχε, έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή, αφήνοντας τεράστιο κενό στην πόλη. Πίσω τους, σύμφωνα με το npress.gr, άφησαν και τα τέσσερα αγόρια τους, με τον έναν, τον Δημήτρη, στην 3η Λυκείου να δίνει Πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ τα άλλα τρία παιδιά είναι στα πανεπιστήμια.

Δημήτρης πανελλαδικές

Η λύτρωση του Δημήτρη

Ο Δημήτρης, που πριν έναν χρόνο σκόρπισε ξανά υπερηφάνεια με την μεγάλη του επιτυχία στην Ολυμπιάδα Χημείας, φέτος, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, χάνοντας και τους δύο γονείς του. Μάλιστα την ημέρα που θα εξεταζόταν στην Χημεία, το μάθημα που του έκανε η μαμά του, ήταν τόση η συναισθηματική φόρτιση που δεν ήθελε να πάει να δώσει εξετάσεις, με τα αδέλφια από την Κρήτη επίσης να συγκινούν.

Τελικά, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, ο Δημήτρης κυριολεκτικά σάρωσε. Με 18.685 μόρια, έστειλε το καλύτερο δώρο στου δύο γονείς που σίγουρα, θα χαμογέλασαν από εκεί ψηλά.

Η οικογένεια σύντομα θα έχει ένα ακόμα καλό νέο, αφού ο μεγάλος γιος τελείωσε το πανεπιστήμιο (κι αυτός πέρασε τις εξετάσεις μέσα στην δύσκολη κατάσταση που περνούσε) και παίρνει πτυχίο.

Αγωνία για τις βάσεις - Ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις και πόσοι μαθητές διεκδικούν θέση ανά τομέα

Για ακόμη μια χρονιά, οι Πανελλαδικές εξετάσεις ανήκουν στην ιστορία, τουλάχιστον στο κομμάτι της εξέτασης, με τους μαθητές τώρα να περιμένουν τις βάσεις, έχοντας ήδη μάθει τις βαθμολογίες τους.

Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση για το πού θα κινηθούν οι βάσεις. Οι υποψήφιοι, επίσης, θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε τμήμα AEI και στη συνέχεια να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο (για τα ΑΕΙ) ή το δεύτερο (για τα ΙΕΚ) ή και τα δυο, όπως θα ισχύει από φέτος, στις ημερομηνίες, που θα ορισθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, οι βαθμολογικές επιδόσεις ανακοινώθηκαν χωρίς τα στατιστικά στοιχεία, γι' αυτό δε μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πώς θα κυμανθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή, «δεν έχει δημοσιοποιηθεί η μέση επίδοση των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο, από την οποία στη συνέχεια για κάθε τμήμα της Τριτοβάθμιας θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ανάλογα με το συντελεστή που έχει επιλέξει η κάθε σχολή».

Με βάση τον αριθμό των διαγωνισθέντων, παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας, φαίνεται ότι σε δυο επιστημονικά πεδία, το 1ο και το 2ο, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών και των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν είναι λιγότεροι από πέρσι. «Πιθανόν αυτό θα εξισορροπήσει όποιες τάσεις ανόδου εκδηλωθούν στο 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο», αναφέρει.

Σχετικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των φροντιστηρίων, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, διαφαίνεται, ότι οι βαθμολογίες είναι καλύτερες από πέρσι και ότι θα σημειωθούν τάσεις ανόδου στις περιζήτητες ιατρικές σχολές.

Παρόμοια, και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βαθμοί των υποψηφίων φαίνεται να είναι καλύτεροι από πέρσι.

Το μεγάλο ερωτηματικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας, είναι το βαθμολογικό όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε επιστημονικό πεδίο, καθώς «όσοι βρεθούν κάτω από αυτό, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό, που αναφέρεται στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες των ΙΕΚ».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού «θα είναι δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά και οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο μηχανογραφικό, είτε και στα δυο».

Τέλος, η αγωνία είναι μεγάλη, περιγράφει ο κ. Χατζητέγας, για όλους όσοι έχουν συγκεντρώσει από 9.000 έως 11.000 μόρια, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκλειστούν από το 1ο μηχανογραφικό ή να έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές σε αυτό.

Οι συμμετοχές ανά πεδίο

Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 ήταν 92.090, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 94.928, συμπεριλαμβανομένων των 7092 υποψηφίων ΓΕΛ παλαιού συστήματος

Από τα Γενικά Λύκεια συμμετείχαν συνολικά 75.435 υποψήφιοι, ενώ από τα ΕΠΑΛ συμμετείχαν 16.655, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share