Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Στην Αρμονία εξετάζονται οι υποψήφιοι - Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές

Την Τετάρτη εξετάζονται στον Ελεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων

8 Ιουλίου 2021 09:01
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Στην Αρμονία εξετάζονται οι υποψήφιοι - Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο μάθημα της Αρμονίας συνεχίζουν σήμερα Πέμπτη 8 Ιουλίου οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή στα Ειδικά Μαθήματα στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021.

Η εξέταση των Ειδικών μαθημάτων ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή 9 Ιουλίου, όπου θα εξεταστούν στο μάθημα του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων όσοι το έχουν δηλώσει.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 7 Ιουλίου οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) που έχουν δηλώσει δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα Ειδικά Μαθήματα, διαγωνίστηκαν στα Ιταλικά.

Οι μαθητές επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Η εξέταση των Ειδικών μαθημάτων σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Στο Ελεύθερο Σχέδιο εξετάζονται οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:

  • μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30,
  • μέχρι τις 09:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00
  • μέχρι τις 16:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 και
  • μέχρι τις 12:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

  • των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες,
  • των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες,
  • του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30' λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Υπενθυμίζεται, ότι η προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 είναι μέχρι και την Τετάρτη 7-7-2021.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Ξεκινούν τα Ειδικά Μαθήματα - Στα Αγγλικά εξετάζονται οι υποψήφιοι

Αυτό είναι το πρόγραμμα των Ειδικών Μαθημάτων

Από τις 29 Ιουνίου έως και τις 9 Ιουλίου 2021 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες 2021.

Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων και παραθέτει τα Εξεταστικά Κέντρα στα οποία θα πρέπει να προσέλθουν οι υποψήφιοι.

Πότε ξεκινούν τα Ειδικά Μαθήματα

Όσον αφορά στους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι εξετάζονται στο Ειδικό Μάθημα των Αγγλικών, υπενθυμίζεται ότι:

α) Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ ΑΘΗΝΑΣ, Β’ ΑΘΗΝΑΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ καθώς και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και ΚΡΗΤΗΣ, εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο συγκρότημα του 59ου Γενικού Λυκείου Αθηνών και του 59ου Γυμνασίου Αθηνών (Σεκούνδου 10, Τ.Κ. 11143 - Άνω Πατήσια).

β) Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ, Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ καθώς και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο 50ο Γυμνάσιο Αθηνών και στο παρακείμενο 50ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Χατζηαποστόλου 74-76 και Δόρδου, Τ.Κ. 10443 - Αθήνα).

γ) Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς (Θεμιστοκλή Σοφούλη 114, Τ.Κ. 55131 – Θεσσαλονίκη).

Πότε θα γίνει η ανακοίνωση των βαθμών

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές 2021. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας που εστάλησαν στις σχολικές μονάδες (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) «η ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων προγραμματίζεται να γίνει την Παρασκευή 9-7-2021, ημέρα κατά την οποία θα λειτουργήσουν όλα τα ΓΕΛ ».

Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε. την Παρασκευή 9-7-2021 το πρωί, αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα, παρακαλούνται να παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχουν:

α. τα αποκόμματα των τετραδίων και

β. τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων.

Ο (Υπο)Διευθυντής κάθε ΓΕΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων.

Στη συνέχεια οι (Υπο)Διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες ΜΟΝΟ τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.

Την ίδια ώρα και μέρα θα γνωστοποιηθούν οι βαθμοί στους υποψηφίους με μία νέα διαδικασία μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο (sms).

Παρόμοιο είναι το περιεχόμενο και του Φ.152/78915/Α5/01-07-2021 που αναφέρεται στα ΕΠΑΛ.

Με SMS θα ειδοποιηθούν οι υποψήφιοι - Πως θα κάνετε εγγραφή του κινητού σας

Τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS θα έχουν από φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς θα μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους αλλά και τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, όπως έχει ανακοινωθεί από τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή 2 Ιουλίου και έως και την Τρίτη 6 Ιουλίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική́ Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Με τη δυνατότητα αυτή που παρέχεται πλέον στους νέους μας, προωθούνται περαιτέρω οι στόχοι του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσω του επανασχεδιασμού εκπαιδευτικών υπηρεσιών που έχουν στο επίκεντρο την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος κανονικά, αλλά και την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr από όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

Η κυρία Κεραμέως δήλωσε: «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν ορόσημο στη ζωή χιλιάδων νέων κάθε χρόνο, και κατανοούμε την αγωνία τους. Με σύμμαχό μας την τεχνολογία, δίνουμε στους υποψηφίους μας ένα επιπλέον κανάλι ενημέρωσης, αξιοποιώντας ένα μέσο που τους είναι ιδιαίτερα προσφιλές. Η ένταξη σύγχρονων τεχνολογιών στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών διαδικασιών αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα και, σε αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Οι μαθητές ανήκουν στην πλέον εξοικειωμένη ομάδα με την τεχνολογία. Στην εποχή της ταχύτητας, είμαστε στο πλάι τους και θεωρούμε αυτονόητο το χρέος μας να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά κανάλια για τους βαθμούς των εξετάσεών τους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην παιδεία προχωρά σε όλες βαθμίδες, καθώς η τεχνολογία και η παιδεία ενδυναμώνουν τους πολίτες, μειώνουν τις ανισότητες και στηρίζουν την προσωπική και την κοινωνική ανάπτυξη».

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές - 10.000 κενές θέσεις σε σχολές

Kατακόρυφη αύξηση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και των επιδόσεων των μαθητών στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα, υπάρχουν και πολύ χαμηλές βαθμολογίες που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βάσεις να είναι «διπλής κατεύθυνσης», δηλαδή τα «ρετιρέ» να έχουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ οι μεσαίες σχολές να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κυρίως στο 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Η γενική άνοδος των βαθμών παρασύρει και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

«Κατώφλι» σε κάθε περίπτωση, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, θα είναι βαθμολογίες κοντά στα 8.000 μόρια. Τα βαθμολογικά στοιχεία αναμένεται να γνωστοποιηθούν έως την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς το υπουργείο Παιδείας ζητεί από τους διευθυντές των Διευθύνσεων στις 9 Ιουλίου το πρωί να παραδώσουν στους διευθυντές των Γενικών Λυκείων της περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχουν τα αποκόμματα των τετραδίων και τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων, ενώ έχει ζητήσει από τα βαθμολογικά κέντρα να ολοκληρώσουν έως την ερχόμενη Τρίτη τις διαδικασίες.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων είναι ότι οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για πρώτη φορά με SMS στο κινητό τους για τους βαθμούς τους, οι οποίοι μπαίνουν κατά χιλιάδες από την πρώτη στιγμή στο σύστημα δείχνοντας το ενδιαφέρον τους.

Eνα ακόμα στοιχείο της χρονιάς αυτής είναι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% δεν θα μπορέσει να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο, καθώς αναμένεται να μην πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές

Αναμένονται πάντως οι βαθμολογίες και των ειδικών μαθημάτων περί τα τέλη του μήνα, προκειμένου οι υποψήφιοι να καταθέσουν μηχανογραφικό. Ακόμα μία φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν δύο μηχανογραφικά, καθώς δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν και τμήματα των ΙΕΚ σε περίπτωση που το επιθυμούν.

Τα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων σε συνάρτηση με τη σχετικά μικρή δυσκολία των θεμάτων δείχνουν ανοδική τάση των βάσεων και παράλληλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά πανεπιστήμια -κυρίως σε σχολές χαμηλής ζήτησης- θα παραμείνουν φέτος κενές επειδή για να εισέλθει ένας υποψήφιος θα απαιτείται να έχει γράψει τουλάχιστον 8, δηλαδή να συγκεντρώνει περίπου 8.000 μόρια, όταν μέχρι πέρυσι αρκούσε να μπει ακόμα και με βαθμολογίες 2 και 3.

Βασικά συμπεράσματα από μία ιδιαίτερη χρονιά

1. Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές. Οι Ιατρικές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και άνω, ενώ άνοδος αναμένεται και στη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα στο 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Στο 1ο το «κατώφλι» αναμένεται ότι θα είναι κοντά στο 8, ενώ στο 2ο πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για βαθμολογία κοντά στο 9,5. Στο 3ο δεν αποκλείεται η βάση να κινηθεί στα όρια του 10, ενώ στο 4ο θα είναι λίγο πιο πάνω από το 8, ενώ πέρυσι κινήθηκε γύρω στο 7.

2. Οι αποκαλούμενες «μεσαίες σχολές» θα έχουν βάση πάνω από 12 και με το 0,8 της ΕΒΕ θα βγει γύρω στο 10, οπότε αναμένεται συσσώρευση υποψηφίων, καθώς μέχρι το 10 έγραψε η πλειονότητα, ενώ αρκετοί φαίνεται ότι έχουν πιάσει βαθμολογίες γύρω στο 13-14.

3. Περισσότερες από 100 σχολές αναμένεται να μην πιάσουν τη βάση εισαγωγής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών κενών θέσεων σε σχολές, ακόμα και περισσότερες από 10.000, καθώς ακόμα και αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει 7.000 μόρια, λόγω ΕΒΕ δεν θα αποκτήσει τη φοιτητική ιδιότητα, όπως πέρυσι.

4. Οι βαθμολογίες 2, 3, 4 πρέπει να γίνουν 7, 8 και 9 για να εξασφαλίσουν μια θέση εισαγωγής σε κάποια σχολή καθώς τα παλιά 3.000 μόρια πρέπει να είναι φέτος 8.000. Οσοι έχουν, πάντως, βαθμολογίες πάνω από 13-14, δεν έχουν κανένα θέμα με την ΕΒΕ.

5. Τα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά, ήταν βατά αλλά κλιμακούμενης δυσκολίας προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι και οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι.

Εως το 15-16 χρειαζόταν, όπως φαίνεται, μεγαλύτερη προσπάθεια, ωστόσο τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που επιλέχθηκαν εξασφάλισαν ότι και οι άριστοι μπορούν να γράψουν υψηλές βαθμολογίες και οι λιγότερα προετοιμασμένοι μαθητές να καταφέρουν να συγκεντρώσουν μόρια εισαγωγής για τα ΑΕΙ. Αστάθμητοι παράγοντες είναι η ζήτηση που θα διαμορφωθεί στο μηχανογραφικό δελτίο, κυρίως για τις σχολές στην Περιφέρεια και την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές - 10.000 κενές θέσεις σε σχολές

Μεγάλη συμμετοχή παρά τον κορωνοϊό

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας, η συμμετοχή κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, εκτός από τα ΕΠΑΛ, όπου οι υποψήφιοι είχαν λίγο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, αλλά αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι ενήλικες και συνήθως εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό από τους συμμαθητές τους στα ΓΕΛ.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share