Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βάσεις 2021: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία - Ποιες σχολές θα παρουσιάσουν άνοδο

Αναμένεται άνοδος σε περιζήτητες σχολές

30 Ιουνίου 2021 09:37
Βάσεις 2021: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία - Ποιες σχολές θα παρουσιάσουν άνοδο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άνοδος των βάσεων εισαγωγής, στις περιζήτητες σχολές, σταθεροποίηση στις μεσαίες και «τεχνητή» άνοδο στις σχολές χαμηλής ζήτησης καθώς ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δείχνουν τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε βάσης διπλής κίνησης, δηλαδή τα «ρετιρέ» να έχουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ οι μεσαίες σχολές να μην ακολουθήσουν ανοδική τάση σε σχέση με πέρυσι και οι χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουν λόγω Ελάχιστης βάση Εισαγωγής «κατώφλι» κοντά στα 8000 μόρια. Τα βαθμολογικά στοιχεία αναμένεται να γνωστοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ενώ οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για πρώτη φορά με sms στο κινητό τους για τους βαθμούς τους.

Βάσεις 2021: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία - Ποιες σχολές θα παρουσιάσουν άνοδο

Κενές θέσεις στις σχολές της περιφέρειας

Τα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων εκτός από την ανοδική πορεία των βάσεων στις περιζήτητες σχολές παράλληλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως σε σχολές χαμηλής ζήτησης, θα παραμείνουν εφέτος κενές λόγω του ότι για να εισέλθει ένας υποψήφιος θα απαιτείται να έχει γράψει τουλάχιστον 8, δηλαδή να συγκεντρώνει περίπου 8000 μόρια, όταν μέχρι πέρυσι αρκούσε να μπει ακόμα και με βαθμολογίες 2 και 3.

Αναμένεται άνοδος σε περιζήτητες σχολές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από καθηγητές , προκύπτει άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες, Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές. Οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και πάνω ενώ άνοδος αναμένεται και στην Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη βαθμολόγηση των γραπτών είναι ότι λόγω της πανδημίας οι καλοί μαθητές διάβασαν περισσότερο και επικεντρώθηκαν στο στόχο τους και υψηλές βαθμολογίες είναι αρκετές ενώ αντίθετα οι κακές βαθμολογίες αναμένεται να γίνουν χειρότερες καθώς μαθητές που δεν μελετούσαν συστηματικά φαίνεται ότι έχασαν τον στόχο τους ενώ υπήρχαν και πρακτικές δυσκολίες σε κάποια σπίτια με τα τεχνικά μέσα.

Βάσεις 2021: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Οι βαθμολογίες 2,3,4 πρέπει να γίνουν 7,8 και 9 για αν εξασφαλίσουν μία θέση εισαγωγής σε κάποια σχολή καθώς τα παλιά 3000 μόρια είναι εφέτος τα 8000 μόρια ενώ αναμένεται να μείνουν και πολλές κενές θέσει.

Τα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά ήταν βατά αλλά κλιμακούμενης δυσκολίας, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι και πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι. Το θέμα της Έκθεσης κρίθηκε και αυτό βατό και μπόρεσαν να γράψουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, τουλάχιστον σε βαθμολογίες κοντά στο 10. Εως το 15-16 χρειαζόταν, όπως φαίνεται, μεγαλύτερη προσπάθεια , ωστόσο τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που επιλέχθηκαν εξασφαλίζουν ότι και οι άριστοι μπορούν να γράψουν υψηλές βαθμολογίες και οι λιγότερα προετοιμασμένοι μαθητές να καταφέρουν να συγκεντρώσουν μόρια εισαγωγής για τα ΑΕΙ.

Οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας λογοτεχνίας που εξετάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι όπου κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου τα θέματα κρίθηκαν ως βατά και οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλήθηκαν με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος, θέμα που τους έδωσε το περιθώριο να κινηθούν έως το 14,15 με σχετική άνεση.

Βάσεις 2021: Ποιες σχολές θα παρουσιάσουν άνοδο

Το 15 φαίνεται να είναι και το βαθμολογικό όριο που «πιάνουν» αρκετοί διαβασμένοι υποψήφιοι και σε άλλα μαθήματα εκτός της έκθεσης αλλά από εκεί και πάνω η βαθμολόγηση δυσκολεύει. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για έναν καλό βαθμό στην έκθεση λόγω ότι το θέμα δεν έκρυβε» παγίδες οι υψηλές βαθμολογίες δεν είναι όσες αρχικά είχαν εκτιμηθεί.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής από φέτος - Πως υπολογίζεται

Εναν αναλυτικό οδηγό για το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα ισχύσει φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται αναλυτικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, για την εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

  • η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,
  • η Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και
  • το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου (Ε.Π). Εάν η εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, το σύνολο των μορίων εξάγεται από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, κατά περίπτωση.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Ελάχιστη βάση εισαγωγής από φέτος

Πανελλαδικές: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε «πενηνταράκια»

Στο δεύτερο κεφάλαιο της εγκυκλίου για τις Πανελλαδικές εξηγείται αναλυτικά το πώς καθορίζονται οι συντελεστές και πώς γίνεται ο υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

«Η Ε.Β.Ε. της σχολής τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα» τονίζεται αρχικά. Επιπλέον, προστίθεται, «η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες».

Τα κοινά στοιχεία υπολογισμού:

  • της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων και
  • της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων:
    α) Οι Ε.Β.Ε. που προκύπτουν σύμφωνα με τις διαδικασίες των περ. α΄ και β΄ στρογγυλοποιούνται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.
    β) Κατά τον υπολογισμό των Ε.Β.Ε. των περ. α΄ και β΄ δεν λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με αναλυτικά παραδείγματα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Πανελλαδικές: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε «πενηνταράκια»

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share